Bloomsday 2021 - Egynapnyi Írország Szombathelyen (jún. 16.)

2021.06.09. - 10:00 | vaskarika.hu

Bloomsday 2021 - Egynapnyi Írország Szombathelyen (jún. 16.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2021.06.16.

Az idén 27 éves Bloomsday június 16-án emlékezik James Joyce Ulysses című művére, vele együtt ír kultúrát fecskendezve Szombathely kulturális ütőerébe.

BLOOMSDAY
2021. június 16.
 

Helyszín: Városháza terasz, Fő tér, Thököly utca, Karinthy utca, Broadway Cafe, Új Irokéz Galéria, Zsinagóga Udvar

14.00. Megnyitó (Városháza terasz)

Benne:

Ír és magyar himnusz (Újvári Tímea és Holdosi Attila)

Ulysses részletek angolul és magyarul (Antal D. Csaba és Kelemen Zoltán)

Dr. Nemény András polgármester és Ronan Gargan nagykövet köszöntője

14.30. A Szombathelyi Bloom Díj átadása

Minden évben Szombathely polgármestere és Írország Nagykövete személyesen adja át a 2020-ban alapított „Szombathelyi Bloom díjat" az arra érdemeseknek. Így lesz ez idén is!

14.45. Takács Ferenc gondolatai a Joyce-ról és Székely Ákosról

A Magyarországi James Joyce Társaság elnökének „gondolatébresztése" Joyce szellemi örökségéről.


15.00. Pecsételés és „Hommage (Á)kos a Joyce szoborhoz (Városháza-Fő tér)

Speciális pecsételés és emlékezés, porcukorral formált sorok a város Fő terén! 

15.15. Feiszt György gondolatai Joyce-ról és Székely Ákosról (Joyce szobor)

A szombathelyi Bloomsday meghatározó személyisége az egyik alapítóra, a nemrég elhunyt Székely Ákosra emlékezik!

15.30. Az ELTE-SEK vizuális tanszék hallgatóinak szabadtéri kiállítása (Fő tér)

Már többéves hagyomány az ELTE-SEK vizuális tanszék hallgatóinak szabadtéri kiállítása Nagy Csaba koordinálásában.      

15.45. Murális Műhely és Sympozion. - Városgaléria. Batykó Róbert és Szántó István falfestményeinek átadása (Thököly utca és Karinthy utca)

Remélhetőleg Szombathely kulturális életét meghatározó hagyomány indul el az idén Szántó István szombathelyi képzőművész által kitalált Murális Műhely és Sympozion keretében! Helyi és országos hírű képzőművészek az Ulysses 18 fejezetét örökítik meg egy-egy nagyméretű falfestményen! Az első két fejezet, az első két alkotás Batykó Róbert és Szántó István munkája lesz. Majd a tervek szerint minden évben 2-3 alkotással bővül majd ez az új kulturális desztináció, egészen a 18. fejezetig!

16.30. Ünnepélyes Guinness csapolás és fogadás (Broadway Cafe - Kőszegi utca)

„Sörkulturális ír-magyar hagyomány!"

17.00. „Kortárs képzőművészet Szombathelyen Joyce árnyékában" - beszélgetés. Résztvevők: Bordács Andrea esztéta, Kassai Ferenc grafikus (Westwerk Egyesület), Pados Gábor műgyűjtő, galerista, Batykó Róbert és Szántó István alkotók. Moderátor: Salamon Júlia (Broadway Cafe - Kőszegi utca)

Szombathely képzőművészeti életének meghatározó arcai beszélgetnek a múltról, a jelenről és az előttünk álló lehetőségekről.

19.00. Batykó Róbert: „Down to earth" kiállítás (Új Irokéz Galéria - Képtár)

„A művészet szerepe, úgy általában, szerintem nem sokat változott: tudósítania kell a saját koráról és az alapvető emberi érzelmekről. Valami általánosat kell tudni megfogalmazni a létezésről, akkor is, ha a világ folyamatosan változik körülöttünk." (Batykó Róbert)

A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, Klimó Károly osztályában végzett 2005-ben. Számos magyar és külföldi ösztöndíjat követően 2011-ben elnyerte a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. Magát festőmérnökként határozza meg. Ennek oka az a speciális eljárás, melyet képei készítéséhez kidolgozott, s a világon egyedülálló. Jelenleg Budapesten él és dolgozik. Magyarországon az acb Galéria képvisel.


20.30. Kugler koncert - Bloomsday After (Zsinagóga Udvar)

A Kugler neve egyelőre keveseknek lehet ismerős - már ha József Attila közismert versét nem számítjuk - de a zenekar tagjaival a magyar félunderground ismerői már biztosan találkoztak korábban, hiszen régi motorosok képviseltetik magukat a ska zenét játszó alakulatban, akikhez legalább féltucat Szombathely környéki csapat köthető a Tizenhéttől a Derkovbois-ig.

Szombathelyi bemutatkozó koncertjüket tartják a Bloomsday-en. A belépés ingyenes és védettségi igazolványhoz kötött!

A Bloomsday támogatói:

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
Írország Magyarországi Nagykövetsége
Leopold Bloom Art Alapítvány
PPG Trilak Kft
Praktiker KFT Szombathely Áruház
Együttműködő partner: Westwerk Művészeti Egyesület

Különleges irodalmi emléket dolgoz fel a Bloomsday Szombathelyen. A rendezvény azon az irodalmi tényen alapul, hogy James Joyce Ulysses című - egyetlen napon (1904. június 16.) játszódó - regényének mitikus főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát. A helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. szám alatti házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki Triesztben került kapcsolatba James Joyce-szal. (Az Ulysses Triesztben íródott.) Ennek a gondolatnak a jegyében indult útjára, és idén már 25. alkalommal rendezik meg a Bloomsday-t, amely a kortárs fesztiválok szinte minden művészeti ágát felvonultatja, kapcsolódva az ír kultúrához.

Új hozzászólás