20 éves a felsőfokú szülésznőképzés Szombathelyen

2021.06.24. - 20:15 | vaskarika.hu

20 éves a felsőfokú szülésznőképzés Szombathelyen

A szülésznőképzésnek hagyománya van a Kárpát-medence egyetlen, több mint 2000 éve folyamatosan lakott városában, Szombathelyen, melyet a nyugat királynőjének is neveznek. Itt alapították 1897-ben a Dunántúl első „Magyar Királyi Bábaképezdéjét”, mely 90 évig szolgálta a bábaképzést.

A felsőfokú képzés tekintetében 2001-ben indult a PTE Egészségügyi Főiskolai Kar Klinikai, Ápolástudományi Intézetén belül működő Szülésznői Tanszék gondozásában az Akkreditált Iskolai Rendszerű Felsőfokú Szülésznői Szakképzés Program, majd 2005-ben engedélyezésre került az Ápolás és betegellátás alapképzési szakon belül a szülésznői szakirány is.

A jubileumi esemény alkalmából a Kar Szombathelyi Képzési Központja és a Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézet konferenciát és szakmacsoportos továbbképzést szervez 2021. június 24-25 között.

A konferencia alapgondolata, hogy az elmúlt 20 év megemlékezése mellett áttekintésre kerüljön a jelenlegi szülésznőképzés helyzete, a hazai és külföldi felsőoktatási intézmények szülésznőképzése; a szülésznő hallgatók és fiatal szülésznők tudományos munkássága; betekintés nyílik a szülészet-nőgyógyászat és határterületeinek aktuális kihívásaiba, valamint a nők egészségéért folyó egészségfejlesztés-oktatásba. A konferencia másnapján - hagyományteremtő szándékkal - a hazai szülésznőképzést folytató felsőoktatási intézmények hallgatói részére Tudományos Diákköri Fórum kerül megrendezésre.

A 2 plenáris ülés, 6 szekció mintegy 70 előadása a résztvevő kollégák számára tartalmas programot ígér, és kiváló lehetőséget biztosít a szakmai tanácskozásra is.

Dátum: 2021. június 24-25.

Helyszín: megnyitó és plenáris ülés: 2021.06.24. 8:30 óra PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ, Szombathely, Jókai u. 14.; a konferencia további programja a MS Teams rendszeren keresztül, online kerül megtartásra

A rendezvény weboldala ITT!

Az esemény fővédnökei:

- Prof. dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár
- Prof. dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora

Új hozzászólás