A David Art Gallery Budapesten

Képgaléria megtekintése2021.06.27. - 00:30 | Misel

A David Art Gallery Budapesten

Budapestre keveredve, ha már megnéztünk szinte minden látnivalót, és a forróság, meg a művészetek iránti olthatatlan vágy gyötör bennünket, mindenképpen látogassunk el a Falk Miksa utcába. A Szent István körút Jászai téri végénél találjuk, bejáratánál áll a nevezetes Colombo szobor a kutyával. Tulajdonképpen az egész utca tele van galériákkal, de én most a 6-os számban található David Art Gallery-t ajánlanám - kezdetnek!

Rubint Ávrahám Péter kortárs, izraeli-magyar állampolgárságú festő alkotásait tekintheti meg itt a látogató. Ez a tény csak annyiból érdekes, hogy egyszer éppen zsidósága miatt próbálta megzsarolni, védelmi pénzt követelni tőle egy banda. Elvitték több milliós kocsiját „zálogba" azzal, hogy fizessen másfél millió forintot, majd havonta fél milliót, akkor visszakapja. A festő látszólag beleegyezett, de rendőri segítséget kért és kapott, így végül kézre kerültek a tettesek. Mielőtt hurrá-t kiáltanánk, azért volt egy csavar a történetben: a rendőrségnek nem volt értékelhető bizonyíték az elvitt kocsi, és a váltságdíjért megjelent emberek, két óra múltán szabadon távozhattak, míg a sértett festőt 16 óra hosszáig benn tartották. Akkor, elkeseredésében még a galéria felgyújtása is eszébe jutott. Szerencsére, barátai le tudták beszélni az efféle őrültségről.


Tehát látogatható, és mivel ez nem egy alkalmi kiállítóterem, a belépés díjtalan, de vásárolhatunk is, ha nálunk van a hitelkártyánk, vagy kellő mennyiségű készpénz. Miniatűröktől a több méteres vásznakig találhatunk festményeket. Ha a stílusát akarnám meghatározni, talán az expresszionizmus és absztrakt között van valahol. Az erős színek tobzódása ragadja meg legelőbb a figyelmet. Igaz ez a természet-ábrázolásaira éppúgy, ahogy az absztrakt képeire. Sokat utazó festő, bejárta a világot, és ezek az élmények köszönnek vissza a vásznain. Számtalan helyen és országban rendezett egyéni kiállítást: Párizsban, Amszterdamban, Izraelben, vagy itthon a nevesebb galériákban.

Saját műveit nem korszakokra, inkább témákba sorolja: I. Az időtlen ember- II. Saját korom Golgotája -III. A világtánc - Virágtánc festő - IV. Barátom Nagy László. Műveit a pillanat ihleti, igyekszik megragadni azt, ami másnak láthatatlan. Több könyve is megjelent, amikben a festményei szerepelnek történetükkel, magyarázatokkal, és a galériában megvásárolhatók. A korai akvarelljei közül is láthatunk néhányat, bár elég kevés van már ezekből, hamar áttért az olajjal való festésre.


A művész létrehozott egy alapítványt, a neve: Rubint Ávrahám Péter Művészeti Alapítvány. Célja kettős: egyrészt, természetesen, az alapító életművének gondozása és magas szintű bemutatása, másrészt fiatal művészek tehetséggondozása és megismertetése a nagyközönséggel. Amennyiben valaki támogatóként csatlakozni szeretne, minden elérhetőséget megtalál az interneten is.

Tehát: galériákra fel!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás