Kaiser Franz Josef vadászata Levy szerint, avagy mi a különbség pénzes és nemes ember között

2021.06.29. - 07:20 | Levy

Kaiser Franz Josef vadászata Levy szerint, avagy mi a különbség pénzes és nemes ember között

A fickó hangos szókkal kiáltotta utánam a siófoki vásárcsarnok parkolójának előtte, azon a nem túl hideg téli szombaton: „Van pénzem…!” – és mégsem fizette ki tisztességesen megrendelését. A másik, a gróf, a nemes ember nem kiáltott utánam semmit, csupán megrendelésével tette gazdagabbá jánosházi otthonát, ahol feleségével, Marie-Therese-vel, Ferenc József császár egyik ükunokájával él.

Idilli házasságukat 7 gyermekük, családi örökségüket pedig 2 Levy festmény gazdagítja.

 
FERI ARCKÉPE -  olaj-fatábla, 30 x 24 cm, 2005.                          MARIE-THERESE ARCKÉPE - olaj-fatábla, 35 x 25 cm, 2010.

Csörrent a telefon, majd pár nap múlva megjelent nálam ez a nemes lelkű gróf, autóba ültetett, és ebédre már Greillensteinben találtuk magunkat, Kuefstein várkastélyában, Graf Lisa Kuefstein által megterített asztalnál, ahol nemes szerénység, egyszerűség és baráti társalgás járta át a náluk töltött idő minden pillanatát úgy, amint ilyenek fészkelődtek a kastély minden sarkában egyaránt. Jól éreztük magunkat, és megszületett az ükapa, a Császár vadászatáról készítendő festészeti elbeszélésem, egy igazán erdei hangulatba komponált levyntgard mű.


A greillensteini Kuefstein várkastély

Mielőtt azonban belemélyedtem volna az alkotás rejtelmeibe, elkészült egy másik, egy magyar vadásszal kapcsolatos fajsúlyos mű, arról a nyomdaigazgatóról, aki szülőfalujában, Kisbágyonban építgette Magyar-Afrikai vadászmúzeumát, és aki 2 kiállításom teljes anyagát is megvásárolta még az ezredforduló előtti években, hogy majd e múzeum falait, enteriőrjeit gazdagítsák az állatokat és tájakat, természetet bemutató festményeim.


AFRIKA SZÍVEM, AFRIKA  - olaj, vegyes technika, 98 x 100 cm, 2009.

Természetesen állatokat, erdőt ábrázoló alkotásim évtizedek óta bőségesen készülnek - melyről talán később, egy másik fejezetben - most azonban hadd meséljem el, miként hatottak rám a nagy császár, majd kései leszármazottainak élményei, és miként álltak össze egy tematikus művé, melyben minden asszociáció ott kavarog, egészen a szelíd- és vadgesztenyéből készült gesztenyepüréig.


GESZTENYÉS FERENC JÓZSEF VADÁSZATÁBAN REJTŐZKÖDŐ TÁVOLI UNOKÁJA
olaj, vegyes technika, 119 x 80 cm, 2009.

„Das Wildschwein ist ein wildes Schwein
mit Borstenhaar und Hauern.
Es lebt im Wald. Das wilde Schwein
wohnt nie im Stall beim Bauern.

 

Es kriegt sein Futter nicht im Trog,
so muss es fleissig schnüffeln,
sein Rüssel sucht in Moos os Laub
nach Eicheln und nach Trüffeln.

 

Das wilde Schwein nimmt gern ein bad
in Tümpeln und in Sümpfen.
Wenn es genug gebadet hat,
geht's fort in schwarzen Strümpfen.".

...olvastam abban a német vadászmagazinban, melyből a kereten látható vaddisznót másoltam.

A mű előzménye egészen 2001-ig nyúlik vissza, amikor egy fafaragótól lenyúltak egy tükörkeretet, merthogy nem akarta rendesen kifizetni 2 alkalmazottját. Egy festményért elcseréltem, s 8 évig hevert műtermemben, mire beleérett Ferenc József.

Az egész alkotás alapja, témája itt is az ősz, és az erdő, mégpedig a szántódpusztai. A diófából készült, faragott keretet is átalakítottam a műhöz illően, és taplókat növesztettem rá. E taplók között erdei témák bújnak meg: szarvasbogár, virágbogár, kökény, csipkebogyó, galagonya, som, különféle erdei gombák, és az ismert vaddisznó.

Ó, ti vadászok, akik vaddisznókat kívántok puskavégre, kemény léptekkel zörgessétek az avart, hogy császárotok előjöjjön, s kilője előletek a nagy trófeát!

Franz Josef arcképét szelídgesztenye fából készült táblára festettem, s körbevettem szelíd- és vadgesztenyékkel. Ez illő díszítés egy császárnak, aki kürttel indul falkavadászatra, s otthonában gesztenyepürét eszik.

Itt egy enyhe erotika is megjelenik a mohás fatörzsben, és az elé helyezett cicisztikus őzlábgomba alakjában.

Külön figyeltem arra is, hogy a szarvas valóban le legyen lőve, ezért át is lyukasztottam az általam legjobbnak talált helyen.


Feri arca elmerengve szemléli az erdei növényekből, bogyókból összeállt őszi vadászatot, s ennek fontos tartozéka az erdei csendélet, mely a képen csenddé lett.


A kosárba gombákat szedtünk, a csipkebogyóból pedig lekvár készült. Kökénybefőtt, és erdei szörp, majd a vadhús után egy pohár cabernet sauvignon. Szömörce- és tölgyfalevél.


Az erdő ezernyi kincsét felfedezve Levy arra buzdít mindenkit, hogyha teheti, lépjen be ebbe az ajándékokkal teli világba. Szemlélje a sokszínű növényvilágot, a fákat, bokrokat, a leveleket. Emelje fel a korhadt fatuskót, hogy alatta futkározó bogarak kísérjék tekintetét rejtőzködő titkokba. Számtalan gyümölcs, és bogyó, gombák, mind-mind értünk van, akik meglátjuk őket, és együtt élve velük esztétikai gyarapodáson megyünk keresztül.

--------------------------- 

Epilógusként vettem észre eddigi festészeti pályám során, hogy kis hazánkban (is?) mennyi gróftalan, földönlábtalankodó szegényke él, élükön a villanyszerelő vadásszal, aki még a negyed áron is alkudozva próbálkozik - telefonján hiába csörget, évek óta nem veszem fel...

Új hozzászólás