Vissza a múltba - Időutazás a körmendi Batthyány Élménynapon

Képgaléria megtekintése2021.06.28. - 07:15 | Leila - Fotók: Szakonyi Eszter, Büki László 'Harlequin'

Vissza a múltba - Időutazás a körmendi Batthyány Élménynapon

Pontosan 100 esztendőt repítették vissza az időben a Batthyány-kastély látogatóit június 26-án a Körmendi Kulturális Központ programjai, hogy felidézzék mindazt, milyen is volt az élet a kastélyban akkor, amikor dr. Batthyány-Strattmann László és családja itt élt. Ezúttal azonban nem a hivatalos teendőket és az orvosi hivatást vették górcső alá, hanem sokkal inkább azt, hogy a népes család tagjai - felnőttek és gyerekek - mivel töltötték szabadidejüket.

Batthyány-kastély udvarának hatalmas fái adtak árnyékot a szombati programok lebonyolításához. A legkisebbek babakocsiban érkeztek és csillogó szemekkel figyelték a nagyobbakat, akik élvezettel lengőtekéztek, majd ügyességüket igazolva kipróbálták a gólyalábakat. Az igazán bátrak pedig még lovagolhattak is, nemcsak a kastély udvaron, hanem a Várkert területén. A mesefigurák sem hiányoztak a kézműves asztalokról, ahol a hímzés alapöltéseit is megmutatták a gyerekeknek.

A Batthyány Élménynap programjának középpontjában az állt, hogy mivel töltötte dr. Batthyány-Strattmann László és családja a szabadidejét Körmenden az 1920-as években - tudtuk meg H. Vörös Mártától, a Körmendi Kulturális Központ igazgatójától. „Különböző írott forrásokból elég sokat tudunk ahhoz, hogy a kor lenyomatát itt, Körmenden figyelhessük meg. Tudjuk, hogy a család életében fontos szerepet kapott a zene, a gyermekeknek a játék, a felnőttek körében a tudományos érdeklődés, de szívesen fordultak a technikai újdonságok felé is. A kastély és udvara, valamint a benne élők szellemisége mérhetetlen lehetőséget biztosított, amelyek közül néhányat a mai kor körülményei között idézünk fel"- említette meg az igazgatónő.

A hercegorvos tárgyi hagyatéka alapján biztosan tudjuk, hogy voltak különböző járművei, így például lovasfogat, vagy automobil, de a Várkertben vagy a környéken szívesen lovagoltak is. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy az Élménynap programjába beiktassák a lovagoltatást és kocsikázást a Batthyány Lovasbandériummal.

Dr. Batthyány-Strattmann László érdeklődése széleskörű volt: zene, nyelvek, irodalom, csillagászat, vegyészet, gyógyszerészet, fényképezés, pszichológia, filozófia. Az égbolt megfigyelését, a csillagok állásának tanulmányozását idézte fel az Élménynap népszerű programja, az Utazó Planetárium, ami a csillagok titokzatos világába kalauzolta az érdeklődőket. A Naprendszerünk egyik legkülönösebb gyűrűs bolygóját, a Szaturnuszt ismerhettük meg közelebbről.

A XX. század első évtizedeinek vásári fotózását elevenítette fel a kastély udvarán Kádár Ferkó Fotószínháza. A fotós öltözéke már önmagában is figyelemfelhívó volt, az elegáns zakó, a mellény, a keménykalap, s túl ezen, a korábban oly különleges mesterség minden kellékével felszerelt helyszín, a fekete lepellel takart doboz-gép, a régi fényképezés tökéletes illúzióját keltette. A korabeli életképek speciális ponyvára kinagyított hátterével különleges fotók készültek, „beállítva" a képbe a korhű kosztümbe öltöztetett fotóalanyokat. Az illúziókeltést szolgálták az egyes képekhez használt odaillő, választható öltözékek, tárgyak. A forró, nyári napon felüdülést jelentett a régi fagylaltos tricikli látványa, ami kiváló kelléke volt a szalmakalapot viselő és lenge nyári ruhákba öltöztetett személyek fotóinak.


Az 1920-as években már voltak vetítőgépek is, amelyekkel egy-egy este fekete-fehér némafilmeket vetítettek. Ezen az estén a közönségnek lehetősége volt megtekinteni „A tolonc" című magyar játékfilmet, amely 1914-ben készült Kertész Mihály rendezésében. Ez a film a magyar színháztörténet kiemelkedő alakjának, Jászai Marinak egyetlen fennmaradt filmje. A budapesti filmgyártás alternatívájaként létrejött, Janovics Jenő által megteremtett kolozsvári filmgyártás egyik első darabja. Az Erdély festői tájain, a vidék színpompás népviseletébe öltözött statiszták közreműködésével forgatott népszínmű adaptációt külföldön is sikerrel forgalmazták.


Természetesen a Batthyány család is szívesen hallgatott zenét, nemcsak a klasszikus zeneműveket kedvelték, hanem a múlt század elejének modern társasági dallamait is. A „Zenepavilonban" felcsendülő művek is ezeket az időket idézték fel. Klasszikus darabokat adott elő a Horváth Vonósnégyes, a zenei ráhangolódás a Budapest Ragtime Band-del indult, a levezetés pedig a Hot Jazz Band-hez kötődött. Utóbbi koncertet az őrségi túratábor hölgytagjai szinte végigtáncolták, igazi "Hacacárét" teremtve a színpad előtt.


A zenehallgatás mellett lehetőség volt tánctanulásra is - az 1920-as évek kedvelt táncstílusának, a charlestonnak kezdő lépéseibe Novák Tamás táncpedagógus vezette be a közönséget. A lábak gyors ütemű lengése és a nagy karmozgások jellemzik a táncstílust. A túratáborosok már itt hangoltak az esti cipőkoptatásra.

Annak idején a Batthyány-kastély lakói az újságokból értesültek a helyi és országos hírekről. Milyen események hozták lázba az embereket az 1920-1930 között? Erre a kérdésre kaphattunk választ a körmendi Rábavidékben megjelent cikkeket tanulmányozva, amelyeket a Faludi Ferenc Könyvtár bocsátott rendelkezésre.


Dr. Batthyány-Strattmann László feleségével, Coreth Mária Teréziával tizenegy gyermeket nevelt fel. A herceg fényképezőgépe a múzeum kiállított darabja, amely nagyon sok családi eseményt örökített meg. A fotókon is látható, hogy a szülők szívesen voltak gyermekeik körében, ők pedig rajongva szerették szüleiket. A gyermekek már akkor is csintalanok voltak, előfordult az is, hogy kergetőztek a kastély termeiben, néha be is zárták egymást tréfából. Ezeket az eseteket idézte fel a mobil szabadulószoba, amit a gyermekkönyvtár alagsorában rendeztek be. A feladatok teljesítésére 20 perc állt rendelkezésre, egyidőben 6 fő tartózkodhatott a „bezárt szobában". A lakatok és zárak nyitásában jártas személyek könnyebben boldogultak, de gondolkodtató, problémamegoldó feladatok is várták a játékosokat.


Természetesen a gyerekek sokat játszottak a szabadban is, lódult a lengőteke, csattogtak a fakardok, repültek a babzsákok. Ezeket, mint a „letűnt korok" játékait a Batthyány Élménynap programjában is kipróbálhatták a gyerekek.

A múlt század elején a gyerekeket a vándor csepűrágók bábjátékokkal szórakoztatták. Ezt idézte fel Pittmann Márton Bábszínháza „Hogyan fogott tolvajt a burkus?" című műsorával. A gyerekek kedvencévé vált Burkus, a szamojéd fajtájú fehér hosszú szőrű kutyus.

Az élményekben gazdag, kalandos napot az 1900-as évek divatja szerinti egzotikus előadók zárták: japán dobosok képében az Ataru Taikóval, akik frenetikus dobszínházi produkciót vittek a színpadra, majd a dobok hangja mellett a Régió Hagyományőrző Egyesület négy íjásza lobbantotta fel Szent Iván Éj máglyájának lángját, hogy az bevilágítsa az év legrövidebb éjszakáját.

A Batthyány Élménynapon sok pörgős, magas színvonalú műsorból választhatott a közönség. Az izgalmas történelmi időutazás beváltotta előzetes ígéretét: bevezetett bennünket a Batthyány-Strattmann család életébe.


Kapcsolódó írásunk:

Ataru Taiko dobszínházzal és máglyagyújtással zárult a Batthyány Élménynap Körmenden

2021.06.27. - 20:30 | Büki László 'Harlequin'

Ataru Taiko dobszínházzal és máglyagyújtással zárult a Batthyány Élménynap Körmenden

A körmendi Batthyány Élménynap programjai 100 évvel repítették vissza az időben a kastélyudvarba látogatókat június 26-án. Az élményekben gazdag, kalandos napot az 1900-as évek divatja szerinti egzotikus előadók zárták: japán dobosok képében az Ataru Taikóval, akik frenetikus dobszínházi produkciót vittek a színpadra, majd a dobok hangja mellett a Régió Hagyományőrző Egyesület négy íjásza lobbantotta fel Szent Iván Éj máglyájának lángját, hogy az bevilágítsa az év legrövidebb éjszakáját.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Őri Zsuzsanna 2021.06.28. - 17:56
Tisztelt Igazgatónő!
Kedves Márta!

Hálás köszönetünk a rendkívül változatos, értékes, gazdag és felejthetetlen programért, élményért, amit Öntől, kedves Munkatársaitól és Segítőiktől kaptunk!
Őrségi túratáborunkból, Bajánysenyei szállásunkról 19 fővel érkeztünk a szombati Élménynapra és Múzeumok Éjszakájára!
Így valamennyi kínálaton részt tudtunk venni kisebb-nagyobb csoporttal.
Sajnos a tűz fellobbanása után már csak kis időt tölthettünk Önökkel, mert indulnunk kellett...
Valóban maradandó élményt kaptunk!
Köszönjük!
Szeretettel gondolunk Önökre!
a komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület
kis csapata
Tisztelettel!
Őri Zsuzsanna
egyesületi elnök
"táborszervező"