Rózsaszín gumikra festett 71-es Balaton

2021.07.17. - 00:20 | Levy

Rózsaszín gumikra festett 71-es Balaton

Magyarországon vagyunk magyarok – nem igaz? Miért kell Yndának, a siófoki festőművésznek egy szobányi nagyságú 66-os utat festenie Siófok központjától 4 km-re, keletre?

Persze, tudjuk... Ott díszeleg ez a mű, mintha nálunk, idehaza nem lenne elég téma. Ha azonban egy itt élő embernek a 66-os út a szerelme, miért ne alakíthatnánk ki más szerelmet?


Ynda festés közben


Az elkészült óriási falfestmény

Ki az, aki ne járt volna a Balatonnál, vagy életében legalább egyszer ne szeretne eljutni a világ eme legkedvesebb tavához? És, ha már a Balatonnál jár, nem hagyhatja ki északi partjának cikkcakkos vonalán végigkúszó 71-es utat, mely a legkonkrétabb országút egész Magyarországon (legalábbis szerintem). Az a 66-os út, amely az Egyesült Államok egyik útja a sok közül, de még hazánkban is kultusza van, mivel ad nekünk többet, mint a mi 71-esünk? El is határoztam, hogy megteremtem a 71-es út kultuszát, kezdő akkordként azzal a 6 db autógumival, mely rózsaszínűre festi minden nosztalgikus emlékünket, melyek ehhez az úthoz kötődnek. A teljes terv azonban több ennél: 71 db rózsaszínű autó- ill. motorgumi, melyeknek belsejében egy-egy 1971-ben készült fotó megfestett képe látható a 71-es út vonalán végighaladva.


71-ES BALATON - (az eddig megfestett 6 db, rózsaszínű autógumi)

A jelenleg elkészült 6 gumi már több bemutatón is részt vett: 2017 júliusában méltó helyen, Örvényesen, a 71-es út mentén található ArtBalaton előkertjében, ahol közel 1 hónapig napozott, miközben azért meg is ázott - de senkinek nem tűnt fel, hogy az úttest mentén futó bicikliúttól mindössze 10 m-re ott mutogatta magát ez a kompozíció. Pedig pink volt.


Örvényes, ArtBalaton udvarán, 2017. július

5 hónapnyi pihenő után, ugyanazon év decemberében felgurultak a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ hatalmas emeleti galériájába, s karácsonyi díszek formájában lógtak a 4 m magasan fölénk boruló mennyezetről, a 60 fotó - 60 festmény a Balatonról című jubileumi tárlaton.

Siófok, Kálmán Imre Kulturális központ, 2017. december

Ez a 71-es út, amely római kori nyomkora épült, nem csak korával, hanem 3 megyén áthaladó hosszával is egyedi a 2 számjegyű országutak között. Lepsénytől pár km-re, nyugatra kezdi pályafutását, majd Akarattyánál érve el a Balatont, annak északi partján halad végig, előbb azonban egy kis keletit, míg utóbb, Keszthelynél nyugati partokat kóstolgatva. A Tó két végénél található, végtelenbe vesző, magasparti kilátókat közelíthetünk meg ezen az úton: az akarattyai-keneseit és a Györöknél található Szépkilátót. Aszfaltosra kent vonalával szinte mindegyik településen keresztülfut, kivéve Tihanyt és Pálkövét, ahová nem nagy kitérő félrelépni. Lepsény, Balatonakarattya, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonarács, Balatonfüred, Aszófő, Örvényes, Balatonudvari, Balatonakali, Zánka, Balatonszepezd, Révfülöp, Balatonrendes, Ábrahámhegy, Badacsonyörs, Badacsonytomaj, Badacsony, Szigliget, Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás, Keszthely, Nefékpuszta - aztán majdnem Balatonszentgyörgy. A kezdő szakasz a Mezőföld legészakibb szélén, sík vidéken indul egy, jelenleg elég rozoga másfél km-rel, és alig gondolná bárki is, hogy hamarosan szinte a Balaton vizébe fut, ahogy Kenese után utazunk rajta Fűzfő felé. A Tó vizét csak a vasút és a pecások köves partja választja el tőlünk. Fűzfő után nyugati irányt vesz, és itt már emelkedők teszik változatossá vonalát, ahol a legváltozatosabb balatoni panorámák tárulnak elénk.

A forgatagos Almádi és Füred kivételével hangulatos, Balaton-menti mini-ékszer települések fogadnak, sokszínű, egyedi arculatukat mutatva. Városok, falvak, kirándulóhelyek, várak, templomok, kápolnák, borvidékek - mi kell még? Aki ezen az úton egy nem túl forró nyári napon végigmegy, meggyőződhet róla, hogy ennél változatosabb út kevés van az országban. Persze nem kell, hogy nyár legyen, ősszel, télen és tavasszal, a nap minden szakában, illetve, időjárási viszonyok közepette is élményeket zúdít ránk. Pár éve még a Kis piros és a Csörgő is mellettünk zörgött, zakatoló kocsikkal, e sorok írásakor azonban már Füredig csendesen suhan az elektromos Flirt. A Balaton körüli bicikliút is kedveli a 71-est, mivel gyakran halad párhuzamosan vele, ám időnkénti hűtlenségében benéz egyes települések mellékutcáiba, és a vízpart közelébe is. Oldalakat lehetne írni akár leírás, elbeszélésként is a 71-es útról, de feltámadhatnak legendák, mesék és bizarr történetek is. Ezek azonban bőségesen meghaladják az útról tervezett 71-es Balaton témámat, ámbár szívesen írnék akár könyvet is, művészeti albumot, festményeimmel illusztrálva.

Az eddig elkészült 6 rózsaszín gumi jelentse most a 71-es út történetét, hagyományt, alapokat teremtve a 71-es út kultuszához.

A gumik belsejében látható festmények szándékosan nosztalgikus színekkel készültek, monokróm, avétos-retró hatásuk így kifejező igazán.

Balatonakarattya

Tihany

Balatonudvari

Zánka

Keszthely


Balaton '71

Folytatás: ahogy készülnek a művek, és a végén...

Új hozzászólás