Albertina: különleges múzeum Bécs szívében

2021.07.21. - 07:15 | vaskarika.hu / austria.info

Albertina: különleges múzeum Bécs szívében

Művészeti alkotások a középkortól a napjainkig, remekművek a múzeum saját gyűjteményéből és a világ legkülönbözőbb tájairól kölcsönbe érkező mesterművek.

A Bécs történelmi központjában található Albertina egyedülálló módon ötvözi a császári hangulatot a színvonalas művészeti élményekkel. Az egykori díszes Habsburg-palota, amelynek a neve mára egybeforrt a világ egyik legfontosabb grafikai gyűjteményével, nemzetközi rangú múzeumként vonzza a világ legkülönbözőbb tájairól érkező városlátogatókat és a kultúra iránt érdeklődőket. Az Albertina a Monet-től Picassóig című állandó kiállításával egyedülálló, nemzetközi szintű áttekintést nyújt a klasszikus modern festészetről és bemutatja 130 évnyi művészettörténet legizgalmasabb fejezeteit, a francia impresszionizmustól napjainkig.

2020. március 13-án az Albertina új fejezetet nyitott és megnyitotta második székhelyét: az Albertina modern az osztrák múzeumok legújabb tagjaként a kortárs művészetekkel foglalkozik.


Monet-től Picassóig: a Batliner-gyűjtemény

Találkozás Monet-val, Picassóval és a többiekkel: az állandó kiállítás 500 műalkotása arra csábít, hogy a látogatók teljességgel elmerüljenek a klasszikus modernizmusban. A Batliner-gyűjteménynek szentelt tárlat az év 365 napján a legfontosabb stílusirányzatokat mutatja be az impresszionizmustól a kubizmusig.

 

Bármikor is jöjjön... Monet és Picasso várja önt!

A kezdetet olyan francia impresszionisták és posztimpresszionisták művei jelentik, mint Monet, Degas, Cézanne, Renoir és Matisse. A kiállítás további fénypontjai: a német expresszionizmus A híd és A Kék Lovas művészcsoportok alkotásaival, valamint az orosz avantgárd, amelyet többek között Malevics, Kandinszkij és Chagall képvisel. A tárlat emellett kiemelt figyelmet fordít Kokoschka és a neoobjektivizmus osztrák alkotásaira is. A szürrealistákat Magritte, Max Ernst és Miró képviseli. A kiállítás Picasso műveivel zárul: a korai kubista művek mellett főleg kísérletező késői munkái láthatók.

Tudta-e, hogy a hosszú távú kölcsönbe érkezett Batliner-gyűjteménnyel az Albertina a klasszikus modern festészet egyik legnagyobb és legjelentősebb európai gyűjteményével büszkélkedhet.

 

20 eredeti állapotába visszaállított díszterem - Habsburg-dísztermek

Bécsi melange: a modern kiállítóterek és az egykori császári palota egyedülálló keveréke - az Albertina az osztrák főváros egyik legkülönlegesebb turisztikai attrakciója. Hogyan éltek az Albertina alapítói, Albert szász-tescheni herceg és felesége, Mária Krisztina? Milyen érzés volt Mária Terézia császárné kedvenc lányaként az udvari luxusban dőzsölni? Az eredeti intarziás padlók, a selyemből készült színes falburkolatok, a csillárok, a fényűző bútorok és berendezési tárgyak felelevenítik a letűnt idők pompáját és lehetővé teszik, hogy a látogatók bepillantást nyerjenek a főhercegi család 250 évvel ezelőtti életébe.

 

A világhírű múzeum második székhelye - Albertina modern

Az Albertina modern Bécs múzeumkínálatának legújabb tagja, ahol az osztrák és a nemzetközi művészet különleges remekművei tekinthetők meg 1945-től napjainkig.

A főépülettől csupán néhány percnyi sétára, a Művészházban (Künstlerhaus) egy új, izgalmas kiállítótér jött létre több mint 2000 négyzetméteren. Az 1865-ből származó történelmi épületet korhűen újították fel, ami érdekes kontrasztot képez a kiállítótermek kortárs programjával.


Új hozzászólás