Új vár a Budai-hegységben - Megújul az ikonikus kirándulóhely, a Szilfa-tisztás

2021.07.25. - 08:15 | vaskarika.hu - Fotók: Pilisi Parkerdő

Új vár a Budai-hegységben - Megújul az ikonikus kirándulóhely, a Szilfa-tisztás

A Pilisi Parkerdő, folytatva az erdei turisztikai infrastruktúra megújítását, a népszerű Szilfa-tisztáson a már használatba vett padokon és asztalokon, valamint kerékpártárolókon kívül új játszóvárat is épít. A munkálatok 2021. július 26-án kezdődnek és várhatóan augusztus 31-éig tartanak.

A Budakeszihez közeli, egy hektáros Szilfa-tisztás a Budai-hegység egyik klasszikus erdei tisztása, amely igen közkedvelt a környéken élők és a budapestiek körében. Népszerűségét nem csak a hamisítatlan erdei környezet, hanem a közlében lévő Budakeszi Vadaspark is növeli, így ideális családi kirándulóhely a főváros környéki erdőkben. A tisztáson lévő, több évtizeddel ezelőtt kialakított infrastruktúra azonban mára elhasználódott.


A Pilisi Parkerdő ezért megkezdte a Szilfa-tisztás megújítását, annak érdekében, hogy a kirándulók és természetjárók a környező erdőkhöz illő és méltó, egyben a 21. század elvárásainak megfelelő, a tisztás egyedi hangulatát is megőrző körülmények között pihenhessenek.  Mivel a kirándulóhelyet nagy számban látogatják családok, a gyerekeknek a mára már leromlott régi helyett új játszóvár épül, amely biztonságos és izgalmas játszóhelyet kínál az apróságoknak.  A szülőknek, túrázóknak, erdei sétájukon itt megpihenőknek pedig a már kihelyezett új padok, asztalok és - tekintettel a Pilisi Parkerdő erdőterületein egyre népszerűbb, évente 1,5 milliót is meghaladó bringás látogatási alkalomra - kerékpártárolók állnak rendelkezésre ezen az egyedi hangulatú erdei tisztáson.


A Szilfa-tisztás korszerűsítése része annak a programnak, amely keretében a Pilisi Parkerdő teljes turisztikai infrastruktúráját megújítja. A VEKOP és GINOP forrásokból finanszírozott, több mint 1 milliárd forint összköltségvetésű program az ország leglátogatottabb erdeit felkereső, évi mintegy 30 millió látogató számára alakít ki 21. századi színvonalú turisztikai berendezéseket. A Pilisi Parkerdő a fejlesztés tartalmát a természetjárók civil szervezeteivel, valamint a Magyar Természetjáró Szövetséggel egyeztetve alakította ki.


A beruházás a VEKOP-4.1.1.-15-2017-0007. számú, „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát" című pályázat keretében valósulnak meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel konzorciumi együttműködésben.

Új hozzászólás