Játékos művek, játékos közönségnek - A koncertorgona esete Nardával

Képgaléria megtekintése2021.07.29. - 21:00 | Büki László 'Harlequin'

Játékos művek, játékos közönségnek - A koncertorgona esete Nardával

OrgoNarda - a játékos szóösszevonásban benne van annak a zenei küldetésnek a célja, amivel ismét orgonamuzsikát hallhattak a nardai karitász tábor gyerkőcei. Fiatalosság, játékosság, kíváncsiság - mindaz, amit a klasszikus zenén keresztül orgonajátékával korosztálya számára felkeltett Kiss Gergő, 14 éves nyúli orgonista-növendék.

Rákász Gergely koncertorgonista ajánlásaként a fiatal orgonista-generáció egyik tehetséges képviselője, Kiss Gergő adott komolyzenei kedvcsináló koncertet csütörtökön délelőtt Nardán, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nyári napközis táborában. A fiatal növendék három játékosabb darabot hozott a minikoncertre, aminek a kezdete és a vége is a hangszerrel való ismerkedéssel telt, a tábor lakói ugyanis körbevették Gergőt, hogy meséljen róla, mutassa be a hangszert. 

A fiatal orgonista Rákász Gergely alapítványán keresztül jutott el a nardai gyerekekhez, mivel az alapítvány küldetése, hogy fiatal, tehetséges zenészek ismertessék és szerettessék meg a klasszikus zenét saját korosztályukkal a történelmi Magyarország legkisebb településeire eljutva. Gergő ennek a nemes célnak tett eleget.

Az elhangzó darabokat ő válogatta, szem előtt tartva a művekben rejlő zenei játékosságot, dallamosságot. Így került az általános iskolás hallgatóság elé Johann Sebastian Bach-tól a C-dúr Preludium és fúga, ami a művész egyik fiatalkori szerzeménye. Emellett elhangzott az egyik legismertebb Bach-mű, az Air a B-dúr szvitből, valamint Vierne I. orgonaszimfóniájának 6. tétele, a finálé.

Kiss Gergő 10 éve tanul orgonán, a hangszerrel 4 évesen ismerkedett meg, jelenleg a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke. A karitász tábor lakóinak elmondta, naponta 1-2 órát mindig gyakorol, eddig 6 óra volt egyhuzamban a legtöbb, amit ezzel töltött.

A szimpatikus növendék a koncert zárásaként - kérésre - már-már kortárs körítést adott az egyik legismertebb gyerekdalnak, a Boci, boci tarkának, a táborlakók "gyűrűjében" eljátszva.

Rákász Gergely koncertorgonistával a hangszerek királynőjének kedvelői szeptemberben is találkozhatnak, a szombathelyi Püspökvár udvarán fog koncertet adni szeptember 14-én.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás