Gryllus Vilmos koncertje a Püspöki Palota udvarán

Képgaléria megtekintése2021.08.25. - 00:25 | Büki László 'Harlequin'

Gryllus Vilmos koncertje a Püspöki Palota udvarán

"Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak" - szólt koncertbeharangozóként a plakáton a Gryllus testvérek műsora, amiből végül egy "atyafinak", Gryllus Vilmosnak kerekedett szólókoncertje augusztus 24-én, a Püspöki Palota udvarán.

A tavalyi év sikerén felbuzdulva augusztusban három alkalommal ismét szabadtéri koncert helyszíne lesz a szombathelyi Püspöki Palota kertje. Az idei sorozat nyitányaként a Kalákából jól ismert Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos lépett volna fel "Amikor az atyafiak együtt muzsikálnak" című műsorával, ám előbbi akadályoztatása miatt szólókoncertté alakult a zsoltárokkal, vidám gyerekdalokkal és megzenésített versekkel színessé tett másfél óra, aminek talán legkatartikusabb pillanatát az egyik legszebb magyar vers - Kosztolányi Dezső Hajnali részegség - megzenésítése adta.

A különleges püspökvári környezetben megszólaló dalok közt szerepelt Babits Mihály és Zelk Zoltán megzenésített versei, valamint Gryllus Dániel dallamaira Sumonyi Zoltán bibliai szövegek nyomán írt versei. Utóbbiakról Gryllus Dániel úgy nyilatkozott, hogy, "sok köztük a népdalszerű, a magyar, zsidó, középkori és mai hangzású dallam. Talán ebből is érződhet, hogy a zsoltárok több ezer éves, Istent megszólító sorai a mai ember érzésvilágát éppúgy tükrözik, mint a középkoriakét és az ókoriakét." A koncert finise Kányádi Sándor verseivel varázsolt már-már gyermekien önfeledt pillanatokat a kissé hűvös nyárestébe.

Gryllus Vilmos 1969-ben - még gimnazistaként - részt vett a Kaláka együttes létrehozásában, melyben tíz éven át csellózott, verseket zenésített meg és énekelt. Közben a Műegyetemen építészdiplomát szerzett. 1980-ban Levente Péterrel és Döbrentey Ildikóval a Ki kopog? című rádióműsorban lépett fel. 1991-től Levente Péterrel közösen készítették a Magyar Televízióban bemutatott Égből pottyant mesék sorozatot. 1992-től kezdi kiadni daloskönyveit, gyerekelőadásain is ezekből a dalokból válogat. (E dalok jó része azóta már beépült az óvodai és általános iskolai tananyagba is.) 1996-tól ismét együtt énekel és muzsikál a Kalákával, de gyerekelőadásait, melyeknek elsődleges célja a közönséggel való együttes éneklés, továbbra is egyedül tartja. 

Az est házigazdája, Prikazovics Ferenc a műsor szünetében az újjászervezésének 30 éves jubileumát ezévben ünneplő Szombathelyi Egyházmegyei Karitász hamarosan megjelenő, a szolgáló szeretet három évtizedét képekkel és történetekkel gazdagon illusztráló könyvéből olvasott fel egy megkapó, a karitász szerteágazó tevékenységét és lelkiségét felvillantó történetet.

A szervezők a koncertek bevételéből a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nardai gyerektáborát támogatják.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás