Itt az Ünnepi Könyvhét részletes programja (aug. 31. - szept. 3.)

2021.08.30. - 14:00 | vaskarika.hu

Itt az Ünnepi Könyvhét részletes programja (aug. 31. - szept. 3.)

Helyszín: Szombathely, Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2021.08.31 - 09.03.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár idén is csatlakozik az Ünnepi Könyvhét országos kulturális programsorozathoz. 2021. augusztus 31. és szeptember 3. között sokféle, minden korosztály igényét kielégítő rendezvény közül válogathatnak az érdeklődők.

Az ünnepi könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat immár kilenc évtizede. A könyvfesztivál megtartását a Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztője, Supka Géza újságíró, író, történész, művelődéstörténész javasolta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 1927. június 5-én Miskolcon tartott évi közgyűlésén. Első ízben 1929. május 12. és május 20. között tartották meg. Ahogy Supka Géza javaslatában megfogalmazta: „Az évnek egyik napján [...] az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely [...] az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában."

A könyveket, a könyvírást és könyvkiadást középpontba állító rendezvényeink között lesz több író-olvasó találkozó, kerekasztal-beszélgetés, kiállításmegnyitó, valamint komolyzenei előadás a vers és a zene kapcsolatáról.

RÉSZLETES PROGRAM

2021. augusztus 31. 16.00-18.00 Bíró Szabolcs író dedikál

Könyvárusítás a Líra Könyvesbolt kínálatából

2021. szeptember 1. 17.00 Az Őrség prímása : Egy pankaszi muzsikus család története

Beszélgetés Kánya László zenésszel, zeneszerzővel, a vasvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökével és ifj. Kánya László zenésszel. Moderátor Mayer László, a Vasi Szemle főszerkesztője.

A vasvári Kánya László ismert és elismert roma zenésze, zeneszerzője az Őrségnek és Vas megyének. A család története összeforrt a pankaszi cigányzene történetével. Kánya László nagyapja az Őrség prímása, nagybátyja, Kánya Géza képzett, kitűnő muzsikus volt. Kiváló zenészekkel dolgoztak együtt, mint Horváth Gyula (Burka), Horváth János (Bocskai), Kánya Árpád, Czene József (Sukár) és még sorolhatnánk. Pankaszon még a 1970-es években is számos cigányzenekar működött, melyek bálokban, lakodalmakban, nótaesteken léptek fel.

A pankaszi cigányzenészek elismert, nagy tudású emberek voltak, kiknek örökségét tartja életben a Kánya család: „Mi a fiaimmal igyekszünk ezt a tradicionális művészetet megőrizni. Ezt a cigányzenét, amit az idősebbektől örököltünk. Meggyőződésem, hogy a magyar nóta, amely a népdal szülöttje, mélyen a magyar nép szívében él. Nagyapám és apám örökségét sajnos már az unokáimnak nem tudtam átadni. De még életben tudom tartani, amíg élek." (Rábavidék, 2009. február 3. 21. o.)

Kánya László: A pankaszi cigányzene története című kötete a helyszínen megvásárolható.



2021. szeptember 2. 17.00 Világosság a sötétségben: Válogatás egyháztörténeti és vallási tárgyú dokumentumokból (kiállításmegnyitó)

A tárlatot megnyitja Dr. Székely János megyéspüspök

A kiállítás első részében a könyvtárunkban található Bibliák közül válogattunk. Többek között bemutatásra kerül egy ún. antikva. Hans Lufft wittenbergi nyomdász, akit csak Biblia-nyomdásznak neveztek, 1534-től kezdve negyven éven át mintegy százezer példányban nyomtatta ki a Szentírást. A kiállított, 1566-ban nyomtatott művet 118 fametszettel illusztrálták, amelyek Lucas Cranach, korának egyik leghíresebb művészének műhelyében készültek. A Luther-féle fordítások mellett magyar nyelvű bibliafordításokat láthatnak az érdeklődőt, melyek 1533-tól jelentek meg nyomtatásban.

A kiállítás következő egységében a gyűjteményünkben található prédikációk közül mutatunk be néhányat. Elsőként egy ún. halotti beszéd gyűjteményt láthatnak az érdeklődők: a jezsuita Baranyi Pál Imago vitae et mortis (1712) című műve a műfaj egyik kiváló példája. A második kötet egy kolligátum, amelyben Selyei Balog István (?-1668) puritán író, prédikátor két műve található. Pázmány Péter esztergomi érseknek, a magyar katolikus megújulás vezéralakjának két művét szintén szeretnénk a látogatók elé tárni.

Láthatóak lesznek még a kiállításon különböző egyházi énekekkel kapcsolatos dokumentumok. Ezek a kéziratos és nyomtatott énekeskönyvek az egyházak közösségi és a hívek egyéni életében is fontos szerepet töltöttek be, valamint irodalomtörténeti szempontból is érdekesek. A könyvtár muzeális gyűjteményében több énekeskönyv is található.

Az összeállításba egyháztörténeti, valamint hittudományi témájú műveket is válogattunk, amelyek között szintén találunk szombathelyi vonatkozásúakat is. Bemutatjuk többek között Molnár János jezsuita szerzetes egyháztörténeti munkáját, Fejér György teológus, történettudós Religionis et ecclesiae Christianae apud Hungaros initia című kötetét, amely a katolikus egyház magyarországi történetét dolgozza fel. Ezen kívül három evangélikus tudós művét szeretnénk a látogatók elé tárni: Johann August Hermes teológus a vallással kapcsolatos ismereteket foglalta össze kézikönyvében, a Handbuch der Religionban, Johann Franz Budde német teológus és filozófus nagy hatású, monumentális teológiai munkája, az Institutiones, ill. látható lesz Philipp Jacob Spenernek, a protestáns szellemi és lelkiségi mozgalom, a pietizmus atyjának Theologische Bedencken című művének harmadik kötete. Természetesen nem maradhatott ki Szily Jánosnak, a Szombathelyi Egyházmegye első püspökének 1777-ben kiadott munkája, az Instructió, amely a kiadásától számított mintegy 150 éven keresztül volt az egyházmegye törvénykönyve.

A tematikus összeállítás 2021. szeptember 2-25. között lesz látogatható a könyvtár földszinti előadótermében.


2021. szeptember 3. 14.00 Író-olvasó találkozó és kiállításmegnyitó Pernyész Dóra meseíróval, illusztrátorral

A Bence és Bonifác, Habcsók hercegnő és Ördögfiók kötetek szerzőjének illusztrációiból ugyanekkor kiállítás nyílik a gyermekkönyvtárban és az első emeleti hírlapolvasóban. A könyv kiadója, a Szülőföld Könyvkiadó kínálatából egész héten lehet válogatni és vásárolni a könyvtár földszinti aulájában.

Az íróról, grafikusról bővebben ITT olvashatnak!


2021. szeptember 3. 17.00 Ezt látni és hallani kell!: Vers és zene kapcsolata

Horváth Imre karnagy komolyzenei előadása

Az Ünnepi Könyvhét időtartama alatt a könyvtárba látogatók válogathatnak a Szülőföld Könyvkiadó kínálatából.


Új hozzászólás