Rejtett kincsek Vas megyében - A Nicki Műgát és a Rába Természetház

Képgaléria megtekintése2021.09.08. - 18:15 | Kéri András

Rejtett kincsek Vas megyében - A Nicki Műgát és a Rába Természetház

Bár augusztus végén elköszöntünk a nyártól, de amíg ilyen szép és csodás napjaink vannak, ki lehet használni az időt pihenésre, utazásra, kirándulásra. Utazhatunk bármerre az országban vagy bárhol a világban, mindig látjuk magunk körül a természetet, de nem is gondolunk bele, mi lehet a fák, dombok mögött. Most utazzunk egyet a Vas megyei Nickre a műgáthoz és a Rába Természetházhoz.

A Rába Nick községnél két ágra szakad: a Nagy-Rábára és a Kis-Rábára. Ezen részén található a nicki duzzasztómű, vagy ahogy arrafele mondják: a nicki gát vagy műgát.

Nick község határában 1932-re felépült Magyarország első nyerges gátja.1933 nyarán már folyamatosan üzemelt a duzzasztómű, melyet három 24 m széles nyílással és mélyküszöbű, 10 m széles hordalék-leeresztő nyílással alakítottak ki. Ahogy haladunk a gát mentén feltűnik egy különleges tárgy az út mellet: a nyerges gát szerkezete. Josef Pfletschinger bécsi mérnök készítette el a nyerges gát, valamint az utófenék, az úgynevezett Pfletschinger-pad terveit. A Nicki Műgátat mindig karbantartották, voltak időszakok, amikor teljes felújítást végeztek rajta és a környékén.

A gát megépítése és működése óta sokan kirándulnak ide, horgásznak itt, vagy csak gyönyörködnek a tájban. Tagadhatatlanul turistalátványosság lett a helyből. Messzebbről is csodájára járnak az építménynek és környezetének, csenddel és nyugalommal találkozik itt az ember.  

A nicki duzzasztóműtől pár km-re található a Rába Természetház. Az egykori vasúti megálló mára igazi Paradicsom lett a természetet kedvelő gyerekeknek és felnőtteknek számára. A Rába Természetház Nick határában található, a Rába és a régi vasútvonal mentén.

1979-ig őrházként és vasúti megállóhelyként funkcionált. Ahogy elhagyták a helyett, úgy kezdte a természet visszafoglalni a területet. Az épülethez nem vezetnek elektromos, illetve távközlési kábelek sem. Információm szerint 2007-ben nyitották meg a természetházat, amiben nem csak a természettel ismerkedhetünk meg, hanem láthatunk régi képeket, tárgyakat, amik ránk maradtak a régi időkből.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás