Ecset fogta csuka - Válogatás Levy horgászat, hal témájú festészetéből

2021.09.06. - 14:15 | Levy

Ecset fogta csuka - Válogatás Levy horgászat, hal témájú festészetéből

Azt a 80 cm-es csukát, amit Balázs tart a kezében, 2006-ban festettem egy apropó kapcsán. Földvári kiállításomhoz anyagot gyűjtve, sétálgattam a kikötőben, a Galamb-szigeten. Egy fiatal horgászra lettem figyelmes, amint a parton birkózik valamivel. Közelebb érve láttam, hogy egy óriási csukát emelt ki a vízből.

"Szuper festmény lesz belőle!" - szólítottam meg a srácot, s nyomban lencsevégre kaptam, amint térdeplő állásban tartja a hatalmas halat. S valóban, még abban a hónapban elkészült a festmény, melyet nyáron rendezett kiállításomon be is mutattam Wimmer Balázs nagy örömére. E kép festése közben derült ki, hogy a halat nem csak enni szeretem...


A CSUKA FOGÁS - olaj-farost, 40 x 30 cm, 2006.

Délutáni, Balaton-parti sétáim közben lapos termésköveket gyűjtöttem, amiken már különféle balatoni halak - igaz olajos halként - néznek ránk, lassan teljes kollekciót alkotva. A Balaton partjának terméskövei az Északi part hegyeiből származó permi vörös-homokkőből kerültek a tó köré. Nem is kell annál jobb asszociáció, mint ezeken előadni a Balaton halait. Keszeg, kárász, ponty, harcsa és még sok-sok balatoni lakos dermedt rá ezekre a kövekre, mint egyfajta muzeális jelenség, fosszilizálódott emlék, nem csak horgászoknak és halkedvelőknek.

EZÜSTKÁRÁSZ - olaj-kő, 30 x 36 cm, 2005.                             KARIKAKESZEG   olaj-kő, 28 x 40 cm, 2005. 

PONTY - olaj-kő, 18 x 34 cm, 2005.                                          CSAPÓ SÜGÉR - olaj-kő, 26 x 60 cm, 2005.

Közben Lőrincz Laci - a pécsi horgász - is táblára került egy hatalmas tükrössel.


HORGÁSZ ÉS HAL - olaj-farost, 50 x 40 cm, 2006.

Még a 90-es évek derekán ismertem meg Komáromi Levit, aki annak idején állatos témájú festményeket rendelt tőlem. Két éve azonban meglepett egy különös ötlettel: a Rum melletti halastavairól szeretne festményt, a legszebb pozícióból. Levi nagy horgász, igazi versenyző, s ezekben a tavakban a halak óriásira nőnek.

Egy ilyen horgászaton nézőként ihletet várva én is részt vettem, s bizony sok festésre alkalmas élmény jött össze az ott töltött pár óra alatt.

Olyan horgászokkal találkoztam, akik kifogás után visszaengedik a halakat. Lehet, hogy ez nagyon sok horgász számára természetes, de nekem különös, állatbaráti élmény volt. Nem tudom, hogyan működne azonban ez egy erdei vadászat esetén...

Levi újabb meglepetéssel szolgált. Egyik barátjuk vitorlás-hajóját

festette meg velem, amit közösen adtak át a "BORA" hullámlovasának nászajándékba.

Bár vitorlást azelőtt még nem festettem, a kép mégis olyan sikert aratott, hogy azóta többen is megkerestek hasonló rendeléssel. A dolog így nekem is igazán megtetszett, s ma már ihletet jelent egy szép vitorlás akár a Balaton hullámain, vagy épp Meckyvel az aligai kikötőben. Lám a jó BORának nem kell cégér...


BORA - olaj-fatábla, 60 x 50 cm, 2007.

A sikerek örömére Balatoni Gyerek óriási pannót készíttetett Yndával, saját hajóját festetve meg vele.


Ynda az óriási festménye

*****************************

Alig készült el a Bora, hamarosan különös borkóstolóra kaptunk meghívót lányommal, Yndá-val, Csopakra, Linczmayer Tamás pincéjébe. A sommelier- esten fenséges halételeket szolgáltak fel, s a halakhoz illő, különféle fehérborokat kínáltak. A teraszon az Allegro kamarazenekar - Takács Dénes vezetésével - reneszánsz és barokk bordalokat adott elő korhű jelmezben. Ez a boros est át is varázsolta a Balatont a szárszói halastóvá, és egyből Bodó Iván halkóstolóján találtuk magunkat. A tó, a víz, és annak összetétele ugyanúgy más-más ízeket kölcsönöz a hal húsának, mint a bornak a bortermelés körülményei. A természet, táj és hal együttesének csodálatos  műalkotásával kerültünk szembe, miközben harcsa, ponty, keszeg, kárász és fogas került az asztalunkra, a Kék-Duna keringő mellékletével, melyet Albert Miklós játszott - több más örökzölddel együtt - önfeledten tangóharmonikáján.


ALBERT MIKLÓS PORTRÉJA - olaj-vászon, 40 x 30 cm, 2020.  Ynda festménye

Iván és Miklós ki is eregette mély basszusát, Levy kontratenorjával, lánya pedig szopránjával Yndult fűszerezni azt. A dalok messze szálltak térben és időben, maguk mögött hagyva a meleg nyarat, a színpompás őszt, s advent fanyar-fonnyadt leveleiből álló lombszőnyegét lassan belepte a hó. A tó halai mélyre kúsztak, bevackolva magukat, s a havas jégpáncél alól pislogva figyelték a parti fűzfák csöndes hallgatását.


TÉLI HANGULAT A HALASTÓNÁL - olaj-kerámia, 64 x 64 cm, 2008.

NAPLEMENTE HORGÁSZOKKAL - olaj-fatábla, 45 x 100 cm, 1997.

********************************************* 

Jó pár év telt el így csendes hal-festésben, midőn egyszer csak a nagy horgászvizek sellőjeként belibbent műtermem ajtaján a cseppet sem Bús Júlia a Horogra Akadva magazintól, s férjével, Attilával elvittek a Balaton partjára, ahol kamerájukkal filmezték amint vörös köveket gyűjtök pötrétei horgászversenyük fődíjaihoz - természetesen hazai halakat festve rájuk. Utána szántódpusztai kiállításommal folytatódott a film, ahol a már meglévő balatoni halas köveimmel kiegészített kiállításomat rendeztük be.

A Zala-megyei Pötrétén rendeztek Atilláék 2013. őszén egy hangulatos horgászversenyt. A rendezők az év nyarán találták ki, hogy a díjak ne a már unalmas és szokásos serlegek legyenek, hanem kőre festett halak. Eme ötletüket igencsak díjaztam, nem csak azért, mert kellemes megrendeléssel láttak el, hanem a díjak időtálló egyedisége miatt is. A halak a jelzett napra el is készültek, s a verseny végén rendezett ünnepi vacsora közepette - melyet a jó humorú és igen kedvelt kanizsai plébános, Fliszár Károly áldott meg - kerültek átadásra, a horgászok nagy örömére. Plébánosunk rögtönzött prédikációt is tartott a Biblia hal-vonatkozású történeteiből, Jónás cet-lakásától egészen Jézus tanítványainak csodálatos halfogásáig, (ámbár tudjuk, hogy a cet nem hal).

Ez a pötrétei esemény több festményt is eredményezett a tóról.

PÖTRÉTEI TAVAK 4 - Horgászcsónakok - olaj-farost, 30 x 40 cm, 2013.

...és a halak: sügérek, csukák, fogassüllők


Válogatás a fődíjak halaiból

*****************************

Újabb felkérés érkezett hozzám 2015 kora tavaszán. Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere indítványozására könyvet készültek kiadni a Balaton halairól, melyben Bodó Iván halas versei egészítették a balatoni kövekre festett alkotásaimat. A felkérés számomra igen méretes volt, hisz a Balaton összes haláról kellett portrékat festenem, amibe nyomban bele is kezdtem. Bizonyosan furcsa jelenség lehettem a parton sétálók között, amint a köveken egyensúlyozva járkálok, keresgélek, majd autóm csomagtartójába cipelek belőlük, lehetőleg minél laposabbakat. Ezek a kövek a festésig is rengeteg előkészítő munkát igényelnek, hogy felületük alkalmas legyen az általam művelt realista, kidolgozott festéshez. A tervezett időre elkészült a könyv, melynek különlegessége, hogy minden halas oldallal szemben üres, perforált lap volt, amelyre a gyerekek lerajzolhatták az adott halat, s a kész munkákat a kiadványban hirdetett rajzpályázatra adhatták be. Az ünnepélyes díjkiosztó az év decemberének végén meg is történt.


A BALATON HALAIRÓL GYEREKENEK c. könyv borítójának eleje

Az elkészült köves halak pedig autóba szálltak, és szépen átúsztak Szántódpusztára, az ottani Idegenforgalmi és Kulturális Központ egyik bemutatótermébe, ahol télen sem kell iszapba burkolózva átvészelniük a hideget.

Balatoni halfajok kiállítása Szántódpusztán...


...és siófoki műterem-galériámban

Halak és Horgász. Egy jó fogás horogra akadva, majd ecsetvégre kerülve bizonyosan egyedi és különös élmény.

Mit jelent egy vadásznak, egy horgásznak, egy hajósnak valódi festményen megjelenni egy hatalmas trófeával, élete egyik legbecsesebb fogásával, kedvenc hajójával? Mert amikor Iván halastava a márványlapra került, erre gondolt: unokái is látni fogják...

Új hozzászólás