Elkezdődött a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny - Több mint két tucat országból jelentkeztek résztvevők

2021.09.22. - 11:00 | vaskarika.hu

Elkezdődött a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny - Több mint két tucat országból jelentkeztek résztvevők

Szeptember 20-án este online kezdődött el a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny Marko Topchii ukrán gitárművész szólóestjével. Az est háziasszonya, Békéssy Lili a Zeneakadémia nagyterméből köszöntötte a nézőket és résztvevőket. Idén rekordszámú jelentkezés érkezett, 29 országból 54 fiatal művész méri össze tudását a következő hetekben az internet segítségével a világ minden tájáról, köztük 6 magyar versenyzőért is szurkolhatunk.

A mintegy 20 ezer Euro összdíjazású háromfordulós nemzetközi verseny fővédnöke Dr. Áder János Magyarország köztársasági elnöke. A nyertesek értékes hangszernyereményeket és koncertmeghívásokat is kapnak. A zsűri nemzetközileg is elismert művészekből, professzorokból áll, elnöke Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny alapító-művészeti vezetője, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára.

A versenyre a következő országból jelentkeztek fiatal művészek: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Chile, Costa Rica, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Franciaország, Fülöp-Szigetek, Horvátország, Indonézia, Izrael, Japán, Kanada, Kolumbia., Lengyelország, Magyarország, Mexikó, Moldovai Köztársaság, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Svájc, Szerbia, Thaiföld, Ukrajna.


Fotó: Valuska Gábor

A verseny zsűrije: Eötvös József (HU), Jorgos Panetsos (GR), Marko Topchii (UKR), Thomas Offermann (DE), Vigh Andrea (HU), Csáki András (HU), Madarász Iván (HU), Micaela Pittaluga (IT), Roman Viazovskiy (UKR), Georg Schmitz (DE), Hans-Wilhelm Kaufmann (DE), Marek Nosal (PL), Petr Saidl (CZ), Jozef Zsapka (SK)

A versenyzők az elődöntőben egy szabadon választott barokk művet, valamint egy szabadon választott művet adtak elő összesen 10-15 perc játékidőben. A beküldött videófelvételek megtekinthetők a EZEN oldalon. Az elődöntő eredményhirdetésére szeptember 25-én kerül sor online. Ezután kezdődik a középdöntő, amelynek eredményhirdetésére október 22-én, a Joscho Stephan Trió online koncertjéhez kapcsolódóan kerül sor. A döntőre, amelynek gálaestjén a Balkán két gitárkirálya, Miloslav Tadić (SRB, USA) és Vlatko Stefanovski (MK) lép fel, október 30-án kerül sor.


A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál nyitókoncertje Marko Topchii szólóestjével szeptember 26-áig még visszanézhető az online felületen jegyvásárlást követően. Bővebb információ ITT

Az ukrán Marko Topchii a 2017. évi gitárverseny győztese. Több mint 100 nemzetközi versenyhelyezéssel büszkélkedhet, melyből 47 első helyezés! Talán személyében köszönthetjük a világ legeredményesebb klasszikus gitárosát. Egy interjú a művésszel ITT olvasható! 

Október 22-én a német Joscho Stephan Trió lép színpadra, virtuóz gypsy swing koncertjükkel. Folytatják az 1930-as évek Django Reinhardt-i hagyományát, nemcsak megőrizve annak szellemiségét, hanem tovább építve, tovább gondolva azt. Joscho Stephant Nashville-től New York-ig méltatja a sajtó, az Acoustic Guitar Magazine szerint egyenesen „benne rejlik a cigány jazzgitározás jövője".

A Balkán két gitárkirálya, Miloslav Tadić (SRB, USA) és Vlatko Stefanovski (MK) közösen adnak koncertet október 30-án. A két művészt messzire vitte a hat húr: Tadić Placido Domingotól Marcus Stockhausenig a legnagyobbakkal koncertezett, kiválóan improvizál, zenét szerez és kísérletezik többek között az európai klasszikus zene, a flamenco és a népi hagyományok mentén. Vlatko Stefanovski elképesztő szólókarriert tudhat magáénak, jól ismert egyedi gitártechnikájáról és jellegzetes hangszínéről, amelyért rajong a közönség.

A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára hívta életre ezelőtt nyolc évvel. A programsorozat bemutatja a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő nemzetközi és hazai művészeit, a gitárzene legnagyobbjait csábítva Budapestre évről-évre.

A fesztiválprogramhoz három évente kapcsolódik a rangos verseny, amelynek díjazottjait 14 tagú nemzetközi szakmai zsűri választja ki. A verseny pénzdíjas, az első helyezettet 5000, a másodikat 2500, a harmadikat 1500 euróval díjazzák, valamint helyezéstől függően számos egyéb módon is elismerik a nyertes művészeket, így az első díjas pl. egy Sakurai Special japán mestergitárt kap, valamint koncertmeghívásokat hazai és külföldi gitárfesztiválokra. 

A koncertek jegyvásárlás után online követhetők a fesztivál weboldalán és www.jegy.hu oldalán.

További információ a versenyről ITT!

Kapcsolódó írásunk:

A gitár arcai - 3. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

2021.09.06. - 11:40 | vaskarika.hu

A gitár arcai - 3. Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny

Minden szempontból rendhagyó lesz az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny, amely a klasszikus gitárzene világának egyik legrangosabb nemzetközi eseménye. Tekintettel a nagy számú nemzetközi résztvevőre, a szervezők úgy döntöttek, hogy a teljes eseménysorozatot online rendezik meg, ezzel egyenlő esélyeket biztosítva a világ minden pontjáról jelentkező fiatal művészek számára.

Új hozzászólás