Legyünk egy a természettel - Természetfotó kiállítás az Erzsébet téren

2021.09.24. - 07:15 | vaskarika.hu

Legyünk egy a természettel - Természetfotó kiállítás az Erzsébet téren

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ két klasszikus szállítmányozási konténert alakított át látványos szabadtéri kiállítótérré, melyekben szeptember 24. és október 14. között Vadászok címmel ingyenes természetfotó kiállítás tekinthető meg az Erzsébet téren.

A természet szépségeit, az emberi tevékenység és a természet kölcsönhatásait, a természetben élő vagy épp urbanizálódott állatokat bemutató több tucat fotó célja, hogy megértessék a látogatókkal: az ember mindig a természet része marad, ezért azt védenie-óvnia kell. A különleges fotográfiák és installációk bemutatják a többszintű kapcsolódást az ember, a természet, a vadászat között.

„Figyelünk, várunk, eggyé válunk! A vad, a vadász és a fotóművész is a természet ölelésében vár. Vár a megfelelő pillanatra. Vadászik, de mind-mind másra. A vad a zsákmányra, a vadász a trófeára, a fényképész a tökéletes pillanatban a jó fényre, kompozícióra. Bár a nézőpontok különbözőek, mégis van párhuzam. Az élmény és a természet közelsége. Mindannyian csendben ülünk, fülünket hegyezve, szemünket nagyra nyitva, hogy mikor érkezik el várva várt jelenet, ami mindent megváltoztat" - emeli ki Radisics Milán fotóművész, a Vadászok című kiállítás kurátora.


Krizák István - Szarvas háremmel

Az állatok, növények és a gyakran még érintetlen, harmóniában élő természet karnyújtásnyira van tőlünk. Meg kell tanulnunk nem csak nézni, hanem látni is a szépséget az erdőben, a réten vagy egy állat tekintetében. A petecsomóban leső erdei békában, a legyet elkapó őzben, a film jelenetbe illő tini szarvasban vagy a terítéken lévő fácán üveges tekintetében...

A fotók művészi értéket adnak a környezet szónak, új perspektívából mutatják be nekünk a lakóhelyünket. A Vadászok című kiállítás is erről szól. Nézd meg a csövön keresztül ki mit lát. Hogy ez egy puska vagy egy teleobjektív, csak nézőpont kérdése. Ha a célkeresztre állsz, akkor a trófeát látod, ha pedig a fényképező keresőből figyelsz, akkor a tökéletes pillanatra lehetsz figyelmes. Elmerülhetsz az 50 évvel ezelőtti vadászati kiállítás relikviái, a múlt vadászai és trófeái között és gyönyörködhetsz a modern fotóművészet és a klasszikus természetfotók szépségében.


Peter M Madsen - Pheasant-memento mori

A világunk adta természeti csodákat láthatjuk közelről, távolról, alulról vagy drónnal a levegőből. Mind az emberek és állatok is közel, mégis oly távol élünk egymástól, ezért a természetfotósok, fotóművészek, konceptuális artisták a világ különböző országaiból kölcsönadják saját látásmódjukat, hogy jobban megismerjük a körülöttünk lévő világokat. A magyar díjazott fotósok munkái mellett az Egyesült Államok, Dánia, Németország, Anglia, Olaszország, Szerbia és Románia elismert fotóművészei által most közelebb kerülünk a fotósok, vadászok és az állatok világához. Legyünk Egy a Természettel.

A kiállítás az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kulturális fesztiválja részeként valósul meg.

Kiállító alkotók:  Alexease, Magyarország; Berta Béla, Magyarország; Bokor Béla, Magyarország; Blaumann Ödön, Magyarország; Daróczi Csaba, Magyarország; Fülöp Bálint, Magyarország; Hegedűs Máté, Magyarország; Hogya István, Magyarország; Koncz-Bisztricz Tamás, Magyarország; Krizák István, Magyarország; Máté Bence, Magyarország; Násfay Béla, Magyarország; Potyó Imre, Magyarország; Radisics Milán, Magyarország; Simon Zoltán, Magyarország; Robert Capa, Magyarország; Florian Mollers, Németország; Graziano Panfili, Olaszország; Jonathan Percy, NY, Amerikai Egyesült Államok; Max Ellis, Egyesült Királyság; Milos Prelevic, Szerbia; Peter M. Madsen, Dánia

Vadászok

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:

Időpont: 2021. szeptember 24. - 2021. október 14. - mindennap a nap 24 órájában.

Helyszín: Erzsébet tér

Kurátor: Radisics Milán

További információ ITT!

Kapcsolódó írásunk:

A természetről szól az ősz a közmédia csatornáin

2021.09.23. - 12:15 | vaskarika.hu - Nézőkép: Pressinform

A természetről szól az ősz a közmédia csatornáin

Az őszi időszak a közmédia csatornáin is a természetről szól; számos érdekes, elgondolkodtató, figyelemfelhívó műsort, filmet és beszélgetést felvonultatva, amelyek mindegyike a biodiverzitás fontosságára, a Földön élő lények sokféleségének megőrzésére világít rá.

Új hozzászólás