Itt a 12. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó részletes programja (okt. 5-9.)

2021.09.23. - 19:25 | vaskarika.hu

Itt a 12. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó részletes programja (okt. 5-9.)

Helyszín: Soltis Lajos Színház Celldömölk

Dátum: 2021.10.05 - 09.

A Soltis Lajos Színház október 5-9. között tartja színházi találkozóját és várja Celldömölkre az érdeklődőket. A színház 20 éve talált otthonra Celldömölkön, ennek apropóján a fesztivál számos előadásán ingyenes részvételt biztosít diákoknak.

A pandémia okozta hosszas bezártság után az idei rendezvényen még nagyobb hangsúlyt kaphat fesztiválunk fő célja, a találkozás. Idén is olyan társulatok előadásait válogattuk be programunkba, melyek a közösségi gondolkodás, a társadalmi problémákra való érzékenység, a nyitottság és az elfogadás értékei mentén működnek. 

A Találkozó öt napja alatt 6 helyszínen, 14 csapat 17 produkcióját láthatja a közönség. A programban a progresszívebb szemléletű előadások mellett helyet kapott koncert-színház, színházi nevelési program, monodráma, valamint diákoknak és gyermekeknek szóló előadás is.

Az előadásokat szabadon látogatható szakmai beszélgetések kísérik. Szakmai vendégeink a 12. SLOSzT-on: Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, a Criticai Lapok alapító főszerkesztője, Turbuly Lilla költő, író, színikritikus; a Színházi Kritikusok Céhének elnöke, Szabó Tibor Jászai Mari-díjas színész, a Weöres Sándor Színház alapító tagja, igazgatója. A moderátor Ölbei Lívia színikritikus, újságíró.

A „SLOSzT"-ról:

„2003-ban egykori művészeti vezetőnk, a neves vajdasági színész, rendező, a 2000-ben autóbaleset során elhunyt Soltis Lajos emlékére hoztuk létre a találkozót, mely azóta az alternatív, független, amatőr társulatok fontos találkozóhelyévé vált. A fesztivállal egykori társainknak is emléket kívánunk állítani: egykori vezető színészeink, Kurucz László és Figer Szabina nevét viselik a Találkozó végén kiosztásra kerülő legjobb férfi és legjobb női színészeknek járó díjak. A fesztivál egyik különdíja Kasza Éva, vajdasági színésznő emlékét őrzi. A 2017-es találkozón osztottuk ki először a Solténszky Tibor különdíjat. A Találkozó fődíját, melyet a legjobbnak ítélt előadás viheti haza Soltis Lajosról neveztük el."

A 12. SLOSzT nyitó előadása október 5-én, kedden a Mintapinty c. monodráma Ecsedi Erzsébet előadásában. Kovács Dominik és Kovács Viktor szerzőpáros  darabja  egy zebrapintyekkel társalgó egykori népművelő nő napjaiba kalauzolja a nézőt. Az előadás rendezője: Ecsedi Csenge Berta.


Kiss Flóra, Vecsei H. Miklós, Mihalik Ábel, Ratkóczi Huba, Frimmel Jakab / Párbeszéd a sötétben - Csoóri Sándor est
10.06. 19:00 Soltis Lajos Színház

Október 6-án este Vecsei H. Miklós és csapata Csoóri Sándor életműve előtt tisztelgő Párbeszéd a sötétben c. koncert-színházi előadását mutatja be Celldömölkön, amely a mai eltávolodás és uniformizálódás ellen keres szenvedélyes és egymásra figyeléssel teli válaszokat. A csapat tagja a celldömölki születési és egykori soltisos Kiss Flóra énekesnő.

Vendégünk lesz a Trainingspot Társulat a Nálatok is esik? c. előadással. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem az Apostol c. produkciót mutatja be. A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában október 8-án este Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak lesz látható. Bajáról érkezik a Rábl Színpad Rém hangosan c. előadása. A házigazda Soltis Lajos Színház bemutatja celldömölki ihletésű misztériumjátékát: Szerencsés Mária - avagy "való igaz csudálatos história ama dömölki Koptik Odó apátról, ki Szűz Mária segedelmével egy dunántúli kis mocsárból szép keresztény várost emelt vala". Írta: Fábián Péter, rendezte: Fábián Péter és Benkó Bence.

A fesztiválon visszatérő vendég a k2 Színház: október 6-án anyegin.hu, c. színházi nevelési programjukat mutatják be a helyi gimnázium tanulóinak. Anyegin és Tatjana, illetve Lenszkij és Olga egy internetes társkeresőn ismerik meg egymást. A következő kérdésekre keresik a diákokkal együtt a választ: Milyen hatással van a felnőtté válásra az online-térben való létezés? Mi a valóság egy a napjai nagyrészét az interneten töltő kamasz számára? Az előadást Fábián Péter rendezte.

A találkozón három  általános iskolásoknak szóló osztálytermi előadás várja a diákokat: Bemutatkozik a Soltis Lajos Színház és a Káva Kulturális Műhely koprodukciójában készült Röppálya, Sereglei András rendezésében. A kamaszkor és a felnőtté válás első lépéseinek nagy kérdéseit körüljáró történet a résztvevőket közös gondolkodásra hívja.

Erényi Dorottya / Soltis Lajos Színház - Káva Kulturális Műhely: Röppálya (Fotó: Büki László)

Elekes Dóra 2017-ben megjelent A muter meg a dzsinnek című könyve egy kislány szemszögéből dolgozza fel anyja alkoholizmusát. A szöveg a gyermeki látásmódon keresztül nyújt bepillantást a hétköznapokba humoros könnyedséggel, elkerülve a tényszerű valóságot. A muter meg a dzsinnek c. produkció előadója a Soltis Lajos Színház társulati tagja,  Boznánszky Anna. Az előadást követően a diákok feldolgozó foglalkozáson vesznek részt. (Rendező: Ecsedi Csenge Berta)

A felvidéki Vekker Műhely először látogat a fesztiválunkra. A szlovákiai színházi nevelés meghonosítói Romankovics Edit rendezését, a Nem csináltam semmit c. tantermi produkciót viszik 6. osztályosok elé: "Maradj csendben és örülj, hogy nem téged pécézett ki. Ez nem a mi dolgunk. Ez a Kriszta meg a Virág ügye. Semmi közünk hozzá!" Ildikó csendben maradt, nem csinált semmit. Most mégis bűntudata van. Mit tehet egy zaklatási folyamat szemtanúja? Az előadás feldolgozó részében erre (is) keresik a választ.

Óvodásoknak szóló résztvevő színházi előadással érkezik a Káva Kulturális Műhely. A Boszorkányüldözés c. színházi játékba kétszer is bevonják az ovisokat.

Takács Gábor, Patonay Anita / Káva Kulturális Műhely: Boszorkányüldözés (Fotó: Csoszó Gabriella)

A záró napon a celldömölki Ádám Jenő Zeneiskola ad helyet Bereményi Géza: Kelet-nyugati pályaudvar c. koncertszínházi előadásának. Vizi és Ecsédi találkozott. És itt kezdődött minden. Az ő történetüket írta meg Bereményi Géza és adta elő Cseh Tamás két részletben, két Magyarországon: 1979-ben (Frontátvonulás) valamint 1992-ben (Nyugati pályaudvar). A történetet egybe olvasztotta, és most új köntösbe bújtatva adja elő három fiatal színész: Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron.

A fesztivál utolsó előadása a Táp Színház - Füge közös produkciója: Vinnai András:  Roletti - avagy Jakab és János legendás barátsága. Jankovics Péter  és Szabó Zoltán színészek Vinnai András rendezésében a férfi barátság poklának bugyrait kutatják és mutatják szünet, díszlet, jelmez és kellékek nélkül.

A fesztivál OFF-programjában a Veronaki Zenekar lép színpadra október 8-án, pénteken a Kemenesaljai Művelődési Központban. 10:00-tól az óvodásokat, 13:30-tól kisiskolásokat várnak koncertjükre.

Az előadásokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A fesztivál részletes programja a színház honlapján érhető el: http://soltisszinhaz.hu/pages/hir.php?id=417

A fesztivál facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/278951574068486

A fesztivál fő támogatói:

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Celldömölk Város Önkormányzata, Vas Megye Közgyűlésének Elnöke

Bereményi Géza: KELET-NYUGATI PÁLYAUDVAR (CSEH TAMÁS-EST)
Orosz Ákos, Tóth András, Zoltán Áron, Kovács Márk, Laczi Sándor (Fotó: Almási J. Csaba)


Új hozzászólás