Érezték a Rit(h)must! – a Rith nyerte az Átjáró 3-at

Képgaléria megtekintése2010.03.29. - 12:00 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: vaskarika.hu

Érezték a Rit(h)must! – a Rith nyerte az Átjáró 3-at

Két zenekar, a Rith és az Anonymouse messze kilógott az Átjáró 3. megyei döntőjének ötösfogatából. Az előbbi nyert, mi viszont az utóbbira voksoltunk. A líra szinte kiveszett a dalokból, minden csapat a pörgős-táncolható opuszaival rukkolt elő. Összességében sokkal nagyobbat durrant a megyei döntő, mint amire számítottunk – jó hangulatban, és élvezetes produkciókban nem volt hiány az Oladi ÁMK-ban szombat este. Írásunk mellett két képgalériával adunk súlyt az eseménynek.

Az előző évekhez képest kissé visszafogottabb érdeklődés mellett zajlott a harmadik könnyűzenei tehetségkutató fesztivál, amely a megyében volt hivatott bemutatkozási lehetőséget adni amatőr zenekarok számára. Az ismeretlenségből kitörni igyekvő együttesek rendezvénysorozatot kísérő érdeklődése két elődöntőt bírt el, melyből öt csapat döntőzhetett javarészt saját - olykor meglepően aktív és izmos létszámú - rajongótábora előtt, profi hang- és fénytechnika birtokában. A sárvári elődöntőből három, a szombathelyiből két zenekar jutott a fináléba, s próbált minél jobb helyezésre beváltható pluszpontokat szerezni a zenei bíráknál. A két elődöntő erőviszonyát - a zsűri későbbi döntése alapján - hűen leképezte, hogy a sárvári megmérettetés három továbbjutója a megyei döntőben is ugyanúgy osztozott a pozíciókon.

A döntő szakmai zsűrijét Horváth György zenész (Mississippi Moon), Horváth László zenész és hangszerész, a Pianho hangszerbolt tulajdonosa, Joós Tamás énekmondó, Erős Attila zenész (Lord) és Goreczky Szabolcs zenész, az Auróra együttes tagja alkotta, akik a zenei produkciók kiforrottsága és egyedisége mellett a színpadi mozgást, a közönség zene általi megszólítását, aktivitását és a feldolgozás szám egyedi értelmezését is értékelték.

A műsort - az eddigi évek jó gyakorlatának megfelelően - a veretes verbáliák nagymestere, Hege konferálta fel, aki a jó poénokon kívül mértéktelen buzdításra és mértékes fogyasztásra szólította fel a bandákat elkísérő rajongókat - vagy fordítva.

A zenekarok bemutatását itt megejtettük már, így ebben az írásban csak a hallottakra térünk ki.

Galeri

Ahogy a sárvári elődöntő kapcsán már leírtuk, a hardrock stílusú zenekar egy éve működik, s túl van már jópár fellépésen. A döntőben előadott saját számok nekünk kissé sablonosnak, de aránylag precízen előadottnak tűntek, a Black Sabbath-feldolgozás (Paranoid) ellenben remek munka volt. Színpadi mozgásról gyakorlatilag nem beszélhettünk, a négyfős brigád lecövekelt a mikrofonok előtt, kioltva ezáltal a metakommunikáció lámpásait. A bandát komplett rajongótábor tüzelte a színpad előtt, amit respektált is a zsűri - harmadik helyen juttatta a regionális döntőbe a zenekart.

Anonymouse

Bevalljuk, sorok írója nemcsak a konvenciókra nyelvet öltő, rendhagyó felállás (3 lány - basszus, ritmusgitár, dob - és egy gitáros frontember hím), hanem a modern rock hangzásvilágát legjobban kiaknázó előadásmód, és a kimondottan húzós saját számok miatt is ezt a bandát favorizálta.

A Metró zenekar 'Kócos kis ördögök' feldolgozása szerintünk úgy szólalt meg, mintha nem is egy 40 évvel ezelőtti slágerről lenne szó. A saját dalok közül a 'Kell! Kell! Kell!' talán az egész sorozat 'csúcsslágere' volt, valahol a tavalyi győztes Lunchbox punkrockja és a Lord dallamos rockja közt, csak az előbbinél kevésbé karcos, az utóbbinál pedig tömörebb hangzással előadva.

„Kell egy dallam, ami érdekel..." - énekelte Péntek Ottó, és gitárjával 'ellőtte' az összes pálcikát, ami a kalapunk tartotta, pedig nem is búcsúban voltunk. A 'Hosszú az út' szép - nyitó - gitártémájával váltott ki csettintést nálunk, a 'Kérdezz, és mondom a választ' pedig akár Lord slágernek is beillene.

Ha csak címszavakban kellene összefoglalnunk, akkor ezt tudnánk a csapatról írni: remek frontember, kissé megszeppent ritmusgitáros, 'fülbarát' hangzás, ötletes névválasztás, közönséget megszólító zene.

Ahogy értesültünk, a zsűrit megosztotta a banda produkciója, és hajszállal ugyan, de lemaradtak a képzeletbeli dobogó legfelső fokáról, de másodikként ők is a regionális döntő résztvevői lettek. Mi pedig rajongók, és örömmel várjuk a zenekart egy bemutatkozásra lapunk hasábjain!

Final Attack

Metálzenekar hosszú haj nélkül olyan, mint a szendvics felvágott nélkül (vagy mint az aktus gumiban, de ez egy kissé elbaszarintott hasonlat...). Az „Utolsó Csapást" épp a döntő közepén kapta a publikum a szombathelyi elődöntő nyertes zenekara személyében, akiket látva és hallva vált igazán érthetővé az a kritika, amit kollégánk az elődöntő után megfogalmazott róluk. A kissé esetlen bemutatkozás után húrok közé csapó metálbanda a feldolgozás számmal nyitott, ami a Black Sabbath 'Paranoid'-ja volt, kis hibával abszolválva. Az ezt követő saját számok szövegét sajnos nem igazán értettük, a metálhenger legyalult minden harmóniát, és a szövegek érthetősége is valahol ennek áldozatává vált. Talán a 'Szívemben' (?) című dal volt az, ami összekapta a figyelmünket, hogy van a fiúkban spiritusz, csak a 'sablonmetál' szorításából egyelőre ők sem tudnak kilépni.

Az viszont mindenképp a zenekar javára írandó, hogy „belakták" a teret, a fémzene stílusjegyeit mozgásban, pózolásban simán lehozták. Önmagában ez a zsűri felé is kevésnek bizonyult, ötödiknek hozta ki a srácok szimpatikus produkcióját - tegyük hozzá, teljes joggal.

Rith

A tavalyi Átjáró sárvári elődöntőjének különdíjasai már egész pofás zenei pedigrével rendelkeznek: kétszer játszottak a LORD vendégeként, Körmenden pedig a 30Y egyik előzenekaraként léptek fel. Idén a sárvári elődöntőt behúzták nyertesként, ami már előre is vetítette: kiRí(th)nak a mezőnyből.

A nagyon fiatal átlagéletkorú csapat a Beatles utolsó, 1970-es stúdióalbumán szereplő szakállas klasszikust, a 'Let it be'-t adta elő. A dal újraértelmezése ugyan nem tartogatott meglepetéseket, viszont kiválóan interpretálta a bői csapat a Beatles-slágert. A saját dalok kimondottan üde színfoltjai voltak az estnek, még akkor is, ha elcsíptünk néhány, a Kispál és a Borz „hőskori" gitártémájára hajazó dallamot, áthallást.

Ha a megénekelt „Rózsaszín álomképet" a tehetségre értelmezzük, akkor a válaszunk az, hogy semmiképp nem álomkép ez a Rith esetében. A srácok játszi könnyedséggel és fesztelenül mozogtak a színpadon, a legnagyobb rajongótábort gyűjtötték maguk köré - Orlay rulez! -, zenéjükön pedig egyértelműen érződött a régi magyar rockzenekarok jótékony hatása.

A tehetségkutatók hozadéka, hogy felszínre segít egyéni hangú zenekarokat, s ebben a műveletben a döntő zsűrije is aktívan „vájárkodott": a Rith oklevelére az 1. helyezett felirat került, ahogy tudjuk, 3:2-es szavazati aránnyal. Evidens, hogy a nyertes jogán ők is a regionális megmérettetés résztvevői lettek.

Fountain

Egy nagyon jópofa felütéssel nyitott a körmendi illetőségű banda, megidézve a tavalyi Átjáró - szerintünk kissé „túlhájpolt", és úgyszintén körmendi - zenekarát, a Soulwavet, miszerint mindig is szerettek volna előttük játszani. A beállás során némi gerjedés okozott izgalmat, bennünk meg az a felismerés, hogy miért mindig a behangolás (gitár)témái a legjobbak.

Az alternatív rock stílusát magáénak tudó csapat szintén a 'Let it be'-t választotta feldolgozásul - tegyük hozzá, a stílushoz passzoló átértelmezésben, kicsit sikálós gitárjátékkal, de mindenképp szerethetően. Nem érződött rajtuk sem a '80-as évek magyar rockzenéje, sem a mostani alternatív (divat)irányzatok, de annál inkább egyfajta grunge-os „beütés".

Mi azért egy helycserés támadásra jónak láttuk a zenekart a Galerivel szemben, a zsűri viszont negyediknek taksálta a bandát, így ismét lecsúsztak a regionális döntőről.

A pörgő ritmusú, szinte üresjárat nélküli döntő előadói után a tavalyi Átjáró-győztes Lunchbox adott egy kiforrott, csáphengertől kísért koncertet.

A döntő fellépőíről készült második képgaléria ide kattintva tekinthető meg!

Eredmények

A megyei döntő nyertese: Rith

A regionális döntő résztvevői: Rith, Anonymouse, Galeri

Pannónia Fesztivál résztvevője (Várpalota, május 20-23): Rith

AlteRába Fesztivál résztvevője (Körmend, július 22-24): Rith, Fountain

Rába-Part 5. Fesztivál (Körmend, augusztus 12): Az Átjáró 3. sorozat összes - hét - zenekara

Sport és Zene Fesztivál fellépési lehetőség az Ocho Macho és a Sipőcz Band előtt (Vasvár, június 26):Rith, Anonymouse, Galeri

Pianho ajándékcsomag: Final Attack, Fountain

OMK őszi fellépés: Anonymouse

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Egy néző 2010.03.29. - 15:56
Ha valaki még tudna képeket az legyen szíves a linket ide kitenni(vagy az e-mail címre elküldeni).:)
Köszönet.
fantinfan 2010.03.29. - 16:44
Érthetetlen, hogy a Fountaint miért huzzák le ennyire. Egyetértek a cikk irójával a Galeri helyett nekik járt volna a továbbjutás. Hege, te körmendi vagy, ennyit se tudsz elintézni? xD Ez csak vicc ahogy a sorrend is.
csak egy tag 2010.03.29. - 19:40
igazából azt kell mondjam hogy nekem sántit az egész sorrend és a Rith-et inkább hagyjuk, ha valaki tudna olyan dolgokat amit egy két ember akkor nagyon sokan meglepődnének, de ezt nem részletezném, a sárvári elődöntőből is nem a semmiért jutott tovább 3 zenekar... néha a pénz és a kapcsolatok helyett azt is kéne nézni hogy a jövőben kikből lehet akár híres zenekar.... nah ennyi
tag 2010.03.29. - 22:11
"csak egy tag"
javíts ki ha tévedek de úgy veszem ki az írásodból mintha a Rith-el valami baj lenne, úgy értem hogy csinált valami olyat.... ha valamit elkezdtél fejezd be légyszíves! bocs ha nem így gondoltad...
Én:) 2010.03.30. - 14:31
Tisztelt csak egy tag.Tök értelmetlen hozzászólást sikerült összehoznod.Semmi értelme amit leirtál. Jah és léggyszives majd írj egy zenekart az anonymouse-on és a Rith-en kívül akinek szinpadképes zenéje mellett megvolt a mozgása és a kommunikációója a közönség felé(tisztelet az Anonymouse-nak,de nekik se volt nagyon mozgásuk,a Galerinek meg semmi.).Ennyi.
csak egy tag 2010.03.30. - 16:28
anonymouseal semmi gondom sincs, viszont annyi a lényeg hogy a rith protekcióval nyerte meg a sárvári elődöntőt például és ezt biztos forrásból tudom sajnos... tisztelt Én, abban is sok igazság van amit te mondasz, viszont más és más dologról beszélünk, én nem azt szóltam le hogy hogy játszottak, hanem az sántit nekem hogy hogyan jutottak oda, nem vitázni akarok csak elmondtam a véleményemet csak ennyit akartam
Bence - Lunchbox 2010.03.30. - 16:32
Az emberek úgy látom nem változnak... tavaly is ugyanez ment. Nézzetek először szépen magatokba, ne a másikat dobáljátok sárral ha irigyek vagytok! Gratulálok minden zenekarnak és további hasonló sikereket kívánok! Szépen szerepeltetek!
tag 2010.03.30. - 16:56
nevetségesnek tartom ezt a protekció dolgot! azért mert ott volt Erős Attila is, semmi köze ahhoz, hogy a Rith megnyerte a döntőt. Vagy fejtsd ki légyszíves, hogy milyen protekcióra gondoltál, mert már nagyon kíváncsi vagyok rá...
csak egy tag 2010.03.30. - 16:56
igazából én nem dobálózom sárral csak tényleg sajnos igy volt, tudom hogy nem hiszi el senki se de ez az igazság és nem azért mert én kitaláltam hanem biztos forrásból tudom... jó mind1 én befejeztem, ilyenen nincs értelme összeveszni változtatni nem lehet kész ennyi, lényeg hogy ott leszünk a regionálison is azt kész, iszunk partyzunk azt csá
csak egy tag 2010.03.30. - 16:59
az elődöntőre gondolok most nem erre, jó kapcsolataik voltak a zsűrivel a zenekar egyik ismerősének és elinézte hogy igy legyen ennyi a lényege de tényleg befejeztem :)
Ildi-Anonymouse 2010.03.30. - 19:04
Sziasztok!

Akinek nem tetszik a döntés, nyeljen egy nagyot, vagy mutassa meg, ő mit tud. Gratulálok minden zenekarnak, és hozzátenném, hogy a Rith maximálisan megérdemelte! Mi is köszönjük a biztatást és mindent ezzel együtt!
Sebastián-Rith 2010.03.30. - 19:53
Igazából tudtuk,és fel is készültünk rá(Hogy az Attila miatt)majd ez lesz.
HA te így tudod,hát így tudod.Ezellen nemtudunk mit csinálni,mi köszönjük,hogy itt/ott lehettünk és ennyi.:)Ha meg alaptalan,hogy nyertünk-szerinted/ön szerint-akkor meg csináljuk tovább és majd Regionálison talákozunk.Halihó.
Horváth Patrik - Rith 2010.03.30. - 20:35
Hát az a biztos forrás nem elég biztos, erről én magam tudlak biztosítani. Aztán elhiszed-e vagy nem...nem érdekel. Lehet dobálózni ilyenekkel, hogy protekció, meg lefizetés, de semmi értelme. Tavaly is ugyanez volt miután a Lunchbox nyert. De szerintem aki nyomon követte az Átjáró 2 döntőjéről írt cikkek kommentjeit az úgyis tudja. Mint ahogy akkor annak, úgy a mostaninak sem látom semmi értelmét.
De szerintem amúgy bármelyik zenekar nyerhetett volna, az ellenlovasok bárkire kitaláltak volna hasonló dolgokat, mint most éppen ránk. Egyszerűen nem értem hogy mi szükség van erre. Nade mindegy. Köszönöm a figyelmet!!! :) Csak ennyit akartam. Viszlát a regionálison.........
Hargi-Rith 2010.03.30. - 20:44
Hali!
Minden zenekar nagyon jól játszott, könyörgök hagyjuk már ezt a vádolgatást, tök gyerekes az egész... Te úgy tudod akkor jó rendben legyen úgy, hidd azt. :) Nem fogunk vitázni mert nincs semmi értelme. Regionálison akkor majd találkozunk és kiderül hogy, voltunk-e olyan jók, és megérdemeltük a helyezést. :) Akik meg szurkoltak nekünk azoknak köszönjük! Grat még egyszer a többieknek! Köszi Ildi! :) Sok sikert a továbbiakban! ( nem jó az oldalatok? )
Otti - Anonymouse 2010.03.30. - 21:40
Hali!
Azt gondolom én is, hogy a Rith megérdemelte a győzelmet, hiszen nagyon ügyesek fiatal koruk ellenére. A többieknek sincs oka az elkeseredésre, mert aki idáig eljutott az már nyert. Talán barátokat, koncertlehetőségeket illetve, lehetőséget arra, hogy mások megismerjenek minket zenekarokat! Kitartást mindenkinek a folytatáshoz!
(...ameddig zenekarunk eredeti honlapja a http://anonymouse.dtech.hu nem érhető el, addig hasonló tartalommal, oldalunkat a http://anonymouse.fw.hu címen láthatjátok! )
Üdv! "Otti és a lányok" ;-)
csak egy tag 2010.03.30. - 22:31
mondtam hogy nem az Attiláról beszélek hanem az elődöntőről, jó mind1 lényegtelen baszok én rá, én inni megyek meg partyzni :D ne haragudjatok hogy felhoztam a témát de senki nem tud meggyőzni az ellenkezőjéről, de ez csak az én nézetem, nem vagyunk egyformák kész ennyi lezárva :) várom a regionálist:D
Ádi 2010.03.31. - 15:45
Nem zörög a haraszt, ha nem.....
Szerintem a tavalyi kőszegi elődöntő végeredménye is......érdekes volt na:)
tompysoft 2010.04.02. - 16:51
"csak egy tag"! Ez a leggusztustalanabb, amit fórumon lehet művelni. Idejössz névtelenül, félinformációkkal, hogy te mekkora király vagy, meg mindent tudsz, aztán meg egy "nem érdekel"-lel megfutamodsz. Büszke lehetsz magadra.