Hazafelé az Isztriáról: séta Ljubljanában

Képgaléria megtekintése2021.10.12. - 07:20 | Kereszty Gábor

Hazafelé az Isztriáról: séta Ljubljanában

Nehéz szívvel búcsúzik az ember az Isztriától. "Maradnék még" érzéssel indulunk hazafelé. Miután a legrövidebb utat választottuk a tengerig és vissza, egy alig öt órás, kényelmes autópályázást kell csak végigülnünk. Pár órás kitérőt megér Ljubljana, a szlovén főváros!

Európa legfiatalabb fővárosa, 1991-től az akkor önállóvá vált Szlovénia központja. Valódi európai városka délszláv, olasz és Monarchia beli vonásokkal. Múltja a rómaiak előttről indul, osztrák és napóleoni uralom után volt a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része, tartozott Olaszországhoz és Jugoszláviához.


A csodás látványt nyújtó Ljubljanica folyócska kis hídjaival, zöld partjaival és a partokon álló monarchiabeli épületeivel határozza meg a városközpont képét. Európa Zöld Fővárosa volt 2016-ban, nem véletlenül. Sétánk során megnézzük a szecesszió ihlette Sárkány-hidat (Szlovénia szimbolikus alakja a sárkány), majd az árkádsoron át a Hármas hídra érünk. Útközben a piac mellett haladunk el, mögötte a Szent Miklós Székesegyház. A túlparton a Ferences templom áll a Preseren téren - ő a szlovén himnusz alkotója, szobra kedvelt találkahely.

A város fölé magasodik a mindenhonnan látható vár: sikló viszi fel és hozza le a kíváncsiakat. Kevesen tudják, hogy 1849-ben gróf Batthyány Lajos raboskodott börtönében, emléktábla jelzi ittlétét.


Tán a negyedét láttuk annak, ami fontos lenne, ám csak egy rövid sétára és egy ebédre ugrottunk be. Tegyük ez utóbbit is! Nagyszerű a szlovén vendéglátás, a balkáni, a tengeri és a kontinentális palettáról szélesen választhatunk, de a helyi borokkal vagy sörökkel sincs hiba. Beülve egy folyóparti kisvendéglő teraszára indításként érdemes megkóstolni egy gint: az ország egyik specialitása, számtalan változatát gyártják.

Ezzel az ebéddel fejezzük be ezévi isztriai barangolásainkat, köszönve az olvasók figyelmét.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás