Cziffra György 100. születésnapjának ünnepi programjaival folytatódik az emlékév

2021.10.14. - 10:30 | vaskarika.hu - Fotók: Asszonyi Eszter

Cziffra György 100. születésnapjának ünnepi programjaival folytatódik az emlékév

2021. február 9-én indult a Cziffra György-emlékév, amely a 2021/2022-es évadban is több mint 60 eseménnyel, páratlan, határokon átívelő szakmai összefogással folytatódik. Cziffra György 1921. november 5-én, éppen száz éve Budapesten látta meg a napvilágot. Az évforduló köré szervezve különleges koncertekkel várják a közönséget itthon és külföldön. Október 22-én egy ‘56-os, sokak szerint sorsfordító koncertprogramot idéznek fel a Zeneakadémia Nagytermében, amellyel Cziffra György mellett a 210 éve született Liszt Ferencről is megemlékeznek.

A Müpában november 4-én Denis Matsuev szólóestjével, majd napra pontosan Cziffra György 100. születésnapján, november 5-én Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatójával ünneplik a 100 éve született Cziffra Györgyöt és művészi, szellemi örökségét - a koncert két nappal később Párizsban is elhangzik. A centenáriumi programok a londoni Covent Gardenben emlékkoncerttel folytatódnak. Fiatal tehetségek hazai és külföldi koncertjei, mesterkurzusok, zenetörténeti előadások, kiállítások, szoboravatás is színesíti a programokat.

Az ünnepi időszakban a klasszikus zenei élet legfontosabb hazai és nemzetközi koncerttermei, kulturális helyszínei adnak otthont a zenei eseményeknek, többek között a Müpa Budapest, a Zeneakadémia, a londoni Covent Garden, a párizsi Maison de la Radio, a genfi Victoria Hall, a bécsi Collegium Hungaricum, vagy a bukaresti Ateneum. A programban a következő hónapok során olyan világhírű külföldi művészek és együttesek szerepelnek, mint Denis Matsuev, Vadim Repin, Mikko Franck, az Orchestre de la Suisse Romande vagy az Orchestre Philharmonique de Radio France, illetve nemzetközileg elismert magyar kiválóságok, mint Eötvös Péter, Keller András, Takács-Nagy Gábor, Vashegyi György, Kesselyák Gergely.


Október 22-én a Zeneakadémián Balázs János előadásában elhangzik Bartók 2. zongoraversenye, valamint felcsendül egy emblematikus Liszt-mű is a Cziffra repertoárból. Közreműködik a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara a világ zenei életének elitjébe tartozó szólamvezetőkkel kiegészülve, Takács-Nagy Gábor vezényletével. Az est folyamán ünnepélyes keretek között mutatják be a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György emlékérmét, amelyet a művész születésének évfordulójára bocsátanak ki.

November 5-én Eötvös Péter Cziffra Psodia - Versenymű zongorára és zenekarra című művének ősbemutatójára kerül sor az Orchestre Philharmonique de Radio France előadásában, Mikko Franck vezényletével a Müpában. A magyar premier után november 7-én a francia fővárosban, Párizsban, majd 2022 áprilisában a genfi Victoria Hallban is elhangzik a mű. Az estek szólistája Balázs János zongoraművész, cimbalmon közreműködik Lukács Miklós. A centenáriumi programok részeként a Müpa Zászlóterében tablókiállítás nyílik Árnyékból a fénybe címmel, amely október 26-tól november közepéig díjtalanul látogatható.

Szintén november 5-én, a századik évfordulón a 13. kerületi Cziffra György parkban a száz éve született páratlan zongoravirtuóz tiszteletére szobrot avatnak, Meszlényi-Molnár János szobrászművész alkotását. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ november 10-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasai, Balogh Ádám és Sárközy Lajos koncertjével, valamint egy egész éves kiállítással is ünnepel.

A külföldi koncertek sora is folytatódik: a közeljövőben Bécs, Zágráb, Párizs, Bukarest, Prága, London, Alexandria, Róma, Stuttgart, Doha, Teplice, Varsó és Genf látja vendégül a Cziffra100 fellépőit. Október 16-án Bécsben a Cziffra Stiftunggal közös szervezésében elhangzik az Improvisart című, kifejezetten az emlékévre összeállított koncertprogram. November 12-én a Cziffra Stiftung fiatal tehetségei és a Cziffra Fesztivál díjazottjai adnak közös hangversenyt a szomszédos országban: Horti Lilla és Szabó Marcell mellett a koncerten fellép Kristina Miller és Jennifer Gheorghita. Alexandriában a Bibliotheca Alexandrina Orchestrával, Bukarestben a Filarmonica George Enescu zenekarral lép fel Balázs János, majd november 29-én a londoni Covent Gardenben emlékezik meg ünnepi hangversennyel az évfordulóról. A nemzetközi koncertek szervezése a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban folytatódik Bősze Ádám nagysikerű szórakoztató zenetörténeti sorozata Forradalmi etűdök címmel. A Hegyvidék Kulturális Szalonban a korábbi Fondation Cziffra ösztöndíjas festőművész, Kürthy Hanna műveiből nyílik kiállítás december 1-én, ezen kívül a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér is centenáriumi eseménnyel készül.


A Régi Zeneakadémián több hétvégi matiné koncertre kerül sor kiemelkedő művészek részvételével, így október 30-án Aljosa Jurinic, november 27-én pedig Marc Laforêt zongoraművész, a Fondation Cziffra művészeti vezetője lép színpadra. A későbbiekben ugyanebben a sorozatban fellép még Massimo Mercelli fuvolaművész és Simon Izabella, majd Elosia Cascio lesz a Liszt Múzeum sorozatának vendége.

A folytatásban is számos kiváló zenekar vesz részt az emlékév programjában, köztük a Concerto Budapest, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

Februárban elkezdődik az immáron hagyományos Cziffra György Fesztivál, amelynek keretében többek között Klara Min, Alexander Kniazev, Vadim Repin és Balázs János lépnek fel, valamint Malek Andrea, a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos és zenekara is a fesztivál vendége lesz. Három jazzlegenda, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos az improvizáció magasfokát mutatja be. Kiállítás nyílik a senlisi Saint-Frambourg kápolna komplex régészeti-műemléki-építészeti anyagaiból, és egy koncerten bemutatkozik Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasa. A Mesterakadémián ingyenes mesterkurzusokkal várják a fejlődni, tanulni vágyó zenészeket. A 2022-es Cziffra Fesztivál gálakoncertjén, a Zeneakadémián Keller András vezényli a Concerto Budapestet, illetve átadják a fesztivál Tehetség-, Ifjú Tehetség- és Életműdíjait is.

Balázs János zongoraművész, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének ápolására. 2016-ban a MOMKult együttműködésével megalapította a Cziffra Fesztivált, amely a klasszikus zenei koncertek mellett számos más műfajt és művészeti ágat mutatott be neves művészek részvételével, felvállalva fiatal tehetségek támogatását mesterkurzusokon és a Cziffra Fesztivál rangos díjain keresztül.

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.

A Cziffra100 eseményeiről bővebben EZEN a weboldalon tájékozódhatnak.

Új hozzászólás