Vasi ötvenhatosok – könyvbemutató a megyeháza dísztermében

2021.10.19. - 00:15 | vaskarika.hu

Vasi ötvenhatosok – könyvbemutató a megyeháza dísztermében

Helyszín: Megyeháza Díszterem

Dátum: 2021.10.21.

Dr. Kövér István Vasi ötvenhatosok című kötetének bemutatójára kerül sor 2021. október 21-én 17.00 órai kezdettel a Megyeháza dísztermében. A szerző és a Szülőföld Könyvkiadó a hiánypótló kötettel a hősök emlékének tiszteleg az 1956-os forradalom 65. évfordulóján.

Dr. Kövér István az 56-os eseménytörténetben található fehér foltokat kutatta, könyvében a vasi forradalmárokra, mártírokra és vértanúkra koncentrálva.

Az 1956-ot átélőknek kötelességük hírt adni a magyar igaz történelemről. Arról, amikor a nemzeti egység sorsfordító erővel jelent meg a mindennapokban. E körben hírt adni a hősökről és arról, ami azután következett a magyar történelem legnagyobb és legvéresebb politikaimegtorlásáról, amelynek áldozata lett több ezer magyar. Utódainknak örökül kell hagyni, kik azok, akik bátran felléptek a nemzet, a nép igazságos ügyéért.

Most, hogy 1956 65 éves évfordulójához érünk az esemény emlékének felidézésében a szerző és a Szülőföld Könyvkiadó is részt kíván venni.


Az '56-os forradalomról és szabadságharcról 1990. óta minden évforduló alkalmával megemlékezünk. Október 23-án kitörését ünnepeljük, november 4-ételbukását gyászoljuk Szombathelyen és Vas megyében és az egész országban szerteszét. Igaz, nem mindig egységesen. 2006-ban Budapesten golyózápor, könnygázbomba, gumibotozás és lovasrendőrök kardlapozása közepette emlékeztek. Minden megemlékezésen szóltak a szónokok az '56-os 12 napi emelkedett társadalmi lét mellett, a megtorlásról, a mártírokról, a vértanúkról is.

Tudjuk, november 4-ével nem fejeződött be sem a forradalom, sem a szabadságharc, a megtorlás pedig csak akkor kezdődött igazán, és évekig eltartott. 1957-ben egész évben januártól decemberig tobzódott a hatalom. A már halványulni látszó, a 40-es évek végi és 50-es évek eleji „csengőfrász" újra keserítette a családok életét. Jelen munka nem tűzte célul a forradalom és szabadságharc történtének részletes feltárását, leírását, még csak a helyi események teljes számbavételét sem. Az utóbbiakra kísérletet tettek a '90-es években megjelent munkák. Most csak az újabb kutatások eredményeivel egészülnek ki a már korábbi munkákban ismertetettek. Csak felszínesen érinti a történéseket, mert a vasi forradalmárokra, mártírokra és vértanúkra kíván koncentrálni.

A rendezvényen köszöntőt mond Dr. Kondora Bálint, a Megyei Közgyűlés elnöke, felszólal Dr. Jobst Ágnes PhD, Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti levéltára munkatársa.

Új hozzászólás