Születésnapi koncerten köszöntötték fel Kovács János karmestert

2021.10.18. - 10:00 | vaskarika.hu - Fotókredit: MRME

Születésnapi koncerten köszöntötték fel Kovács János karmestert

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmesterét, Kovács Jánost köszöntötték koncerttel a hétvégén, aki a közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját. Az ünnepségen az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel méltatta a művészt, akinek felbecsülhetetlen munkáját gondosan őrzi és közvetíti a közönségnek a közmédia.

A közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Kovács János. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere csaknem ötven éve szolgálja a magyar zenei életet, 2014 óta a Magyar Rádió Művészeti Együttesei társulatának egyik vezetője. Munkájával számos felejthetetlen hangversenyt és operaelőadást adott a közönségnek, valamint felbecsülhetetlen értékű rádiófelvételeket, amelyek immár az MTVA archívumát gazdagítják.

Papp Dániel köszöntőbeszédében hangsúlyozta: „A közmédia valamint a magyar klasszikus zene és kultúrakedvelők nemcsak előadásaiért, hanem a felvételekért is hálásak lehetnek Kovács Jánosnak. Rendkívül sok felvétel elkészítésében működött közre, köztük kortárs zeneszerzők műveinek rögzítésében, amely példátlan munka volt és ajándék az utókor számára" - fogalmazott az ünnepségen az MTVA vezérigazgatója. Hozzátette, Kovács János mindig képes átadni a zene iránti rajongását nemcsak a keze alatt játszó művészeknek, hanem a közönségnek is, legyen szó operáról vagy kortárs zenéről.

A MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a Bartók Rádióban élőben közvetített koncerten, - amelyet maga az ünnepelt dirigált - Reinecke D-dúr fuvolaversenyének magánszólamát a világhírű Emmauel Pahud adta elő. A műsorban elhangzott Anton Bruckner IX. szimfóniája is, amely kifejezetten a karmester kívánságára került be az ünnepi műsorba. A művész az MTVA-tól egy egyedi tervezésű, névre szóló, porcelán karmesterpálcát kapott ajándékba.

Új hozzászólás