Sokszínű zöld a 'Balaton édenkertjében' – a Folly Arborétumban jártunk

2021.10.23. - 01:00 | vaskarika.hu / turizmus.com (Irházi János) - Nézőkép: Varga András

Sokszínű zöld a 'Balaton édenkertjében' – a Folly Arborétumban jártunk

A következetes és kitartó szakmai munkának köszönhetően a Folly Arborétum az európai magánkertek élvonalába tornászta fel magát, és az alapító dr. Folly Gyula pécsi orvos méltán lenne büszke az ő álmát konokul folytató leszármazottakra és családtagjaikra.

A cím elsőre logikai bukfencnek tűnik, hisz a köztudatban a zöld az zöld, ám a természetben ez távolról sincs így. „Én szoktam használni a sokszínű zöld kifejezést, amikor az itt látható fákról, növényekről beszélek" - mondta a sajtó meghívott képviselőinek a bebarangolás során Folly Réka, a balatonörsi Folly Arborétum és Borászat vezetője. Persze, a „Balaton édenkertjében", Magyarország egyetlen magántulajdonban lévő arborétumában az évszakok lepergésekor minden szín sokszínű, árnyalatok tucatjai kísértik a szemet a napsütésben, vagy bújnak meg az árnyékban.

Sétánkat így nem véletlenül az új borospince feletti Panoráma teraszon-kávézóban kezdtük, ahol házigazdáink - velünk tartott Werner Péter, Folly Réka férje is - mindjárt leszögezték, hogy a „szőlőbirtokon belül mindennek alapja az arborétum és ezen belül is a fenyők", de az is elhangzott, hogy az induláskor mindössze félhektáros arborétum ma öt hektáron ejti ámulatba a látogatókat, akiknek száma idén várhatóan eléri a százezret. És már a teraszról elénk táruló látvány is igazolta a hallottakat.


A növények a zöld minden árnyalatában pompáznak - Fotó: turizmus.com

Az első állomásunk az új borospince volt, ahol egy rövid kóstolás keretében mutatták be a borászatot. Megtudtuk többek között, hogy a kapacitás évi 100 ezer palack, és a borok már számtalan elismerést gyűjtöttek be, ugyanakkor, tartva a lépést a fogyasztói igényekkel, a vezető fehér szőlőfajták mellett vörösborral - Folly Boróka - bővítették a palettát.

A 116 éves múlttal büszkélkedő arborétumban sétálva hiú ábránd közelről megismerni és megcsodálni a rendkívüli gonddal, szakértelemmel óvott több mint 400-féle fenyőfajtát, a több mint kétszáz lombos fát, vagy a cserjéket, amelyeknek száma rendszeresen bővül. Természetesen egy magányosan vagy a családdal megtett séta során nem is az a fő cél, hogy minden fa törzsét megérintsük, lombkoronáikon elámuljunk, hanem a környezet, a természet által kisugárzott nyugalom, a fák illatainak beszippantása, érzékszerveink felcsigázása.

Balatoni panoráma - Fotó: turizmus.com

A sétautakon több pihenőhelyet is kialakítottak, és bárhol üljön is le az ember feltöltődni, megcsodálni a fákat, növényeket, hallgatni a madárcsicsergést, szemben biztosan megpillantja, ha fáktól takarva is, a Balatonnak legalább egy apró szegletét.

A teljes balatoni panoráma viszont kihagyhatatlan, ám ehhez kötelező felsétálni a dombtetőre a kilátóhoz. És hogy a kapaszkodás senkinek se okozzon plusz terhelést, a fölvezető ösvény lépcsőzetes kialakítása húzza a látogatót. A látvány páratlan, hisz szemben a Balaton, nyugatra a tanúhegyek, a túlparton Fonyód, oldalt Badacsony, lenézve pedig a völgyben ott az ábrahámhegyi kis kápolna. Az élménynek még nincs vége, hisz egy óriástobozra hajazó, fából épített kilátóból még csodálatosabb a panoráma.

A dombtetőről lefelé több ösvény között is választhatunk, ismét van lehetőség megpihenni, nyugalomban elmerülni az arborétum színkavalkádjában, majd leérve érdemes megkóstolni a grillterasz, a vendéglő kulináris ínyencségeit, italait, a Folly-borokat, -szörpöket, -teákat, s nem utolsó sorban saját cukrászatuk kézműves alkotásait. A gasztro-feltöltődést követően méltó befejezésnek ígérkezik majd a közeljövőben a régi pincében megnyíló, filmvetítéssel összekapcsolt családtörténeti kiállítás. Az interaktív múzeum még a próbaüzem időszakát éli, nekünk azonban kinyitották, és belekukkanthattunk a családtörténet mellett az arborétum élővilágának titkaiba is bevezető kisfilmbe.

Nemsokára filmvetítéssel összekapcsolt családtörténeti kiállítást is megtekinthetünk az arborétum területén - Fotó: turizmus.com

Sétánk során Folly Réka többször is beszélt a tervezett fejlesztésekről, hisz a fő cél, hogy bárki, bármelyik évszakban idelátogasson, vonzó legyen a programkínálat. Megújulnak az ösvények, újabb tematikus ösvények épülnek az elkövetkező hónapokban, s ennek az egyik kiemelkedő eleme, hogy látogatói igényekre válaszolva egy bizonyos szintig majd babakocsival is fel lehet sétálni. Átépül és elektromos töltővel bővül a bejárat előtti parkoló, valamint készül a kertmozi is. A Folly Arborétumban az ősz rendre a gyerekeké, november 6-án például toboz-szüretet szerveznek számukra, hirdettek fotópályázatot, és vonzó családi program lesz két hétvégén az úgynevezett libanapok, amikor menücsomagban kínálnak a látogatóknak libamenüt.

Annak idején Folly Gyula messzi földről hozatta ide és a Balaton vizével öntözte a fákat, amelyek a klimatikus adottságoknak és a hozzáértésnek köszönhetően mély gyökeret eresztettek. „A fák nem hazudnak", mondta egyszer az arborétum alapítója.

Kapcsolódó írásunk:

Folly Arborétum, a Balaton édenkertje

2021.05.02. - 14:30 | vaskarika.hu - Fotók: Varga András

Folly Arborétum, a Balaton édenkertje

A Folly története 116 évre nyúlik vissza, 1905-ig, amikor Folly Gyula dédnagyapa még szabadidős tevékenységként kezdte el a különleges fenyők, cédrusok, ciprusok betelepítését a családi szőlőbirtok szomszédságában. A világháborús időszakok és az államosítás nem kímélte a kertet sem, de a négy generáció felelősségtudatának, erős kötődésének és hitének hála az arborétumot még mindig a család gondozza, vigyázza, folyamatosan növelve a növényállományt. 100 éves nyugalmat árasztó cédrusok alatt jártunk!

Új hozzászólás