Radvány Noir, azaz bűncselekmény helyszíne a Károlyi-kastély - A megújult füzérradványi kastély kiállításán jártunk

Képgaléria megtekintése2021.10.25. - 01:15 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Radvány Noir, azaz bűncselekmény helyszíne a Károlyi-kastély - A megújult füzérradványi kastély kiállításán jártunk

A kastély népszerűsítésére napjainkban is nagy gondot fordítanak, ezzel is őrizve a hagyományokat. Az 1920-as évek legkedveltebb filmstílusát, a noirt hívták segítségül ehhez. A kastélyba belépő látogató ugyanis egy bűntényben találja magát, amelyet fel kell derítenie. A történet a recepcióról indul és teremről teremre haladva a szállodában dolgozók és vendégek mutatják be a terem érdekességeit és elejtenek egy-egy információt a bűntényről is.

Az 1930-as évekbe repít vissza bennünket a füzérradványi Károlyi-kastély kiállítása, amelynek tematikája egyedi, hiszen a két világháború közötti időszakban luxusszállodaként üzemelő épület mindennapjait mutatja be. Kastély Noir, utal az 1942-ben itt forgatott Karády Katalin filmre. Az időszak legkedveltebb filmstílusa volt a noir, azaz a bűnügyi dráma, krimi. Az október 5-től újra látogatható felújított füzérradványi Károlyi-kastély kiállításán jártunk.

2018-ban néztük meg első alkalommal a kastélyparkot. Ekkor a kastély még felállványozva, felújítás alatt állt. Megcsodáltuk a kastély ékességét, az épület főbejáratánál álló nyolcszögletű tornyot, aminek építője nagykárolyi gróf Károlyi Ede volt.

Tavaly már megkapta eredeti színét a homlokzat és láttuk kívülről, hogy a belsőépítészeti munkák zajlanak. Ekkor kezdtük el követni a kastély felújításáról szóló híreket. Megtudtuk, hogy nagyon sok fotó készült a kastélyról és berendezési tárgyairól, ezeket eredeti formában kívánják visszaállítani. Nagyon nagy várakozással kerestük fel a luxusszállót, hogy megnézzük, hogyan sikerült a restauráció.

Mielőtt bemutatnánk a kiállítást, tegyünk egy időutazást az 1920-as évekbe, hogy érezzük azoknak az időknek a hangulatát.

Felvetődik a kérdés, hogy hogyan lett a főúri lakból luxusszálló? Az 1920-as és '30-as években az I. világháborút lezáró trianoni béke a Károlyi családot gazdaságilag is érzékenyen érintette, jelentős birtokokat veszítettek el, bevételeik megcsappantak. Dr. gróf Károlyi István és felesége, Windisch-Graetz Mária Magdolna hercegnő gazdasági megfontolásból és tudatos üzleti tervezés mentén alakították át a füzérradványi kastélyt. Károlyi István közgazdász számításai alapján ehhez hatalmas mértékű hitelt vettek fel, amit a sikeres üzemeltetés révén ki is termelt a vállalkozás. A munkálatok 1936-ban kezdődtek Lehoczky György építészmérnök irányításával, és mintaként a lillafüredi Palotaszálló szolgálhatott.

Bevezették az épületbe az áramot, elegáns lakosztályokat alakítottak ki márványból készült fürdőszobákkal, amelyeket meg is csodálhatunk a kastélytúra során. Az angol társasági életet idézi a márványfolyosón berendezett bridzs szalon. A kertben további, szállásként szolgáló villaépületeket emeltek, elsősorban polgári vendégek számára. A hatalmas parkban a kisebbik tavat úszómedencévé alakították át, fürdőházat és sportpályákat építettek, így a golfozás, síelés, teniszezés télen-nyáron megfelelő elfoglaltságot biztosított a látogatóknak.

A kastélyszálló 1938-ban nyílt meg 87 szobával és 115 ággyal. A megnyitás után valóságos reklámkampányt indítottak a tulajdonosok a népszerűsítés érdekében. Rendszeres újsághirdetések és szórólapok jelentek meg a szállóról. A Filmhíradó Rt. kastélyban készült fotóiból a '40-es évek elején képeslapok készültek, ezeket levelezőlapként használták és terjesztették. A képeslapokból válogatást láthatunk a második emeleti termekben. A kastély népszerűségét növelte az is, hogy a rádióban telente rendszeres hójelentés hangzott el, amiben a füzérradványi sípálya hóhelyzete is szerepelt. A kastélyban megtekinthetjük azt a rádiókészüléket is, amelyen Horthy Miklós hallgatta itt tartózkodásai alatt a német, magyar adók híreit. Kormányzó mellett több híresség is megfordult a kastélyban, mások mellett Kittenberger Kálmán Afrika-kutató és Széchenyi Zsigmond, a magyar vadászati kultúra kiemelkedő alakja.

1942-ben Károlyi István gróf ötlete alapján egy játékfilmmel is a kastélyszállóra irányították a figyelmet. A Karády Katalin főszereplésével készült Kísértés című alkotás külső jeleneteit a kastélyparkban forgatták, háttérben a kastély épülete látható. A filmforgatásról is részletes információt szerezhetünk a kiállítás megtekintése során. Az eredeti forgatókönyvbe beleolvashatunk, a film részleteit megnézhetjük és természetesen meghallgathatjuk az alkotás híres betétdalát: „Az a perc a legszebb perc, mit meg nem ád az élet. Az a legszebb csók, mit el nem csókolunk."

Tíz éven át tartott a szálló fényűző korszaka, ezt az időszakot mutatja be a kiállítás. Nézzük meg a termeket, berendezéseket.

A látogatók elsőként a vörösmárvány-oszlopos szalonba érkeznek, majd innen a könyvtárszobába vezet tovább a kastélytúra, ahol a Károlyiak történetét ismerhetjük meg, illetve itt kap helyet a nevezetes „szatmári asztal". Ezen írta alá a kastély első tulajdonosának fia, gróf Károlyi Sándor a Rákóczi-féle szabadságharcot lezáró szatmári békét 1711-ben - a hatalmas íróasztal, a mai napig a füzérradványi kastély féltett kincse. Bár valódi tulajdonosa a ma is Fóton élő örökös, Károlyi László, az asztalt nagylelkűen annak „otthonában" hagyta. A szatmári béke aláíróját, Károlyi Sándort a kandallótól jobbra levő festmény ábrázolja.

A séta a márványfolyosóra vezet, ahol az eredeti reneszánsz kandalló előtt - csakúgy, mint a szálloda idején - akár bridzselni is lehet.

Ezután egy elsötétített szobába lépünk be, ahol projektorok mutatják be, mily gazdagon volt berendezve. Innen a következő terembe, a múzeumi hálóba egy fantasztikus kőkeretes ajtón lépünk át, ez az 1500-as években készült és Firenzéből érkezett.

A vadászteremben a két kutyának érdekes a története, ugyanis ezeket a kastély parkjában játszó gyerekek találták meg.

A kiállítás berendezési tárgyai és bútorai mellett meg kell említenünk a technikai újdonságokat is, amelyek a kastélyszálló idejéből származnak és azokat az újdonságokat is, amelyek napjainkhoz kötődnek.

A hagyományos értékek tisztelete mellett a kastély lakói ugyanúgy érdeklődtek a modern eszközök iránt, ahogy a ma embere is. Így a fényképezés korai szakaszából származó sztereoszkópokat is vásároltak. Már a fényképezés feltalálása előtt ismerték azt a jelenséget, hogy két szemünkkel kétféle képet látunk. A térfénykép olyan kettős fénykép, amelynek két felét két szemmel egy időben szemlélve, térhatású képet látunk. A termekben az információs táblákon túl megnézhetjük a nézőkében a régi fotókat, végigböngészhetjük a leltárt.

A korabeli személyzetet és a kastély lakóit, vendégeit megjelenítő „beszélő képek" (a szobalánytól a filmrendezőn és az Afrika-vadászon át a grófig) vezetésével, interaktív játékok és makettek, sztereoszkópok, érintőképernyők, VR-játékok segítségével ismerhetjük meg a Károlyi család és a kastélytörténet legendáit.

Még ma is működik az 1933-ból származó porszívó, amelyet a luxusszálloda takarítása során használtak. Kipróbáltuk!

A kastélynak saját autói voltak, hiszen a sátoraljaújhelyi vasútállomásról sofőrök fuvarozták az előkelő vendégeket a kastélyba. A kiállításon megtekinthető és kipróbálható egy 1930-as Standard Coventry jobbkormányos automobil is. A Károlyiak angolszász kötődéséről már korábban írtunk, hiszen a szabadidős tevékenységek legtöbbje angol eredetű volt: a golftól az agyaggalamb lövészeten át a bridzsig.

A kastély népszerűsítésére napjainkban is nagy gondot fordítanak, ezzel is őrizve a hagyományokat. Az 1920-as évek legkedveltebb filmstílusát, a noirt hívták segítségül ehhez. A kastélyba belépő látogató ugyanis egy bűntényben találja magát, amelyet fel kell derítenie. A történet a recepcióról indul és teremről teremre haladva a szállodában dolgozók és vendégek mutatják be a terem érdekességeit és elejtenek egy-egy információt a bűntényről is.

Az épület jelentős része megújult, valamennyi építészeti elemét restaurálták, kicseréltek a nyílászárókat, a tetőszerkezetet, felújították a homlokzatokat, a belső terek - archív fotók alapján - kiállítótérként, rendezvényteremként, illetve múzeumshopként éledtek újra. A látogatókat a kastélyszálló és a Károlyi-család történetéhez kapcsolódó nyomozó- és szabadulószoba-játék, az egykori hegyközi kisvasutat bemutató Lego kisvonatok, kipróbálható társasjátékok, bridzsasztalok, fantasztikus terembemutatók várják a füzérradványi Károlyi-kastélyban.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás