A Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta turistaszálló lett az év kedvence

2021.10.27. - 00:30 | vaskarika.hu / Aktív Magyarország

A Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta turistaszálló lett az év kedvence

Idén is erős versenyben dőlt el, hogy mely építmények kapják az Év Turistaháza és az Év Kilátója kitüntető címet. Az Aktív Magyarország szavazásán a Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta turistaszálló kapta a legtöbb voksot a természetjáró nagyközönségtől.

Az Aktív Magyarország a tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdette az Év Kilátója és az Év Turistaháza pályázatokat, melyekre a nagyközönség küldhette be kedvenceit. A több tucat beküldött kilátó és szálláshely közül szakmai szűri választotta ki a 10-10 legjobbat, melyek aktív turisztikai szempontból kiemelkedőek.

A döntős mezőnybe csak jó állapotú, rendezett környezetű célpontok kerülhettek be, melyek izgalmas turistautak vagy vízi turisztikai útvonalak mentén fekszenek, így sokan megfordulnak ezeken a helyeken. A pályázat célja az volt, hogy minél többen válasszák a természetet a szabadidejük eltöltésére, hiszen ez nemcsak a világunk jobb megismeréséhez segít hozzá, hanem testileg és lelkileg is egészségesebb életet élhetünk ezáltal. Most pedig jöjjenek a győztesek!

A csodás kilátás sok kirándulás csúcspontja. Éppen ezért nem véletlen, hogy 3368 szavazattal a Tisza-tó fölött őrködő Bölömbika-kilátó lett az Év Kilátója. Az idén átadott építmény különlegessége, hogy csak vízi úton lehet megközelíteni, amihez csónakba, kajakba, kenuba kell szállni vagy SUP-ra kell pattanni.

 

Kikötés után egyből egy lépcsősor vezet a magasba, ahonnan bele lehet feledkezni a tó kevésbé forgalmas, de annál izgalmasabb panorámájába.

Az Év Turistaháza címet az Országos Kéktúra útvonalán fekvő Szelcepuszta turistaszálló nyerte el 1139 szavazattal, amely így idén az ország kedvence lett. Nem is csoda, hiszen a minden irányban több mint hat kilométernyi erdővel körülvett szálláshelyen csak a madárének és a fák susogása töri meg a csendet az Aggteleki-karszt erdeiben.

A turistaház, amely egyben erdei iskolai bázishelyként is működik, egyedülálló geológiai képződmények és cseppkőbarlangok ölelésében fekszik, a rendkívül gazdag flóra és fauna pedig a természet olyan kincsestárai, melyek garantálják a különleges élményeket. Ebbe a környezetbe épült a turistaszálló, ahol bárki kipihenheti a hétköznapok zúgását.

Érdemes 2022-ben is figyelni az Aktív Magyarország Facebook oldalát, hiszen a következő évben is a közönség segítségével fogjuk kiválasztani az aktuális év kedvenc kerékpárútját, turistaházát és kilátóját is.

A szavazás végeredménye a következő:

Az Év Kilátója 2021                                          

- Bölömbika kilátó - 3368 szavazat
- Szent Korona-kilátó - 2815 szavazat
- Kardosfai-kilátó - 2288 szavazat
- Sástó kilátó - 2172 szavazat
- Lila-hegyi kilátó - 1926 szavazat
- Kéz-kilátó - 1603 szavazat
- Őrtorony-kilátó - 1181 szavazat
- Gloriette-kilátó - 1032 szavazat
- Csergezán Pál-kilátó - 631 szavazat
- Tepke-kilátó - 437 szavazat

Összesen: 17453 szavazat

Az Év Turistaháza 2021

- Szelcepuszta turistaszálló - 1139 szavazat
- Szalajka-ház - 952 szavazat
- Pohánka vendégház - 701 szavazat
- Somoskőkőújfalui Kirándulóközpont - 670 szavazat
- Százesztendős Révészház Apartman - 586 szavazat
- Gyopár Kulcsosház - 533 szavazat
- Agostyáni kulcsosház - 474 szavazat
- Roth Turistaház - 451 szavazat
- Anna vadászlak - 352 szavazat
- Ivánka Szálló - 230 szavazat

Összesen: 6088 szavazat

Új hozzászólás