Élő thriller vs. valami más

2021.11.04. - 07:15 | Levy

Élő thriller vs. valami más

Járványok, betegségek, balesetek, aggódás gyermekeink miatt, családi és gazdasági összeomlás, rohanás-rohanás, és állandó STRESSZ – ezek tartanak szüntelen félelemben, s hiába próbáljuk különféle pótcselekvésekkel, erőltetett mosolyokkal elhessegetni - tudatalattinkban azonban ott motoszkál olyannyira, hogy észre sem vesszük, csak nyomjuk szüntelen az urbanizált élet taposómalmát, ki rengeteg pénzzel, ki üres pénztárcával.

Az élet külső hatásai nem kímélnek senkit sem, így csak egyetlen módon győzhetünk ezek felett, ha önmagunkon kezdünk változtatni, felismerve a Nagy Mindenség Egyetemes Igazságait, és engedjük, hogy morzsánként bensőnkbe szivárogjon minden ajándéka, mellyel elfuserált életünket próbálja kiigazítani.

Ezt a negatív tendenciát már jó ideje felismerték, s így számtalan módon próbálnak utat, kiutat mutatni, változtatási, alternatív lehetőségeket kínálni, ki ilyen, ki olyan szándékkal. Mi magunk is érzékeljük korunk egyetemes romboló jelenségeit, s ezért hoztuk létre a LevYnda Design EIM Lakás- és Életkultúra művészeti projektet, mellyel egy újabb, kicsit más lehetőséget kínálunk mindenki számára, aki próbálna kiszállni a mókuskerékből, és tartalmasabb, egészségesebb, lélekemelőbb életet szeretne élni. Darabokra tört, puzzle-világunkban próbálunk ismét harmóniát és egységet teremteni, egy békésebb szigeten összerakni a széthullott elemeket.

Gyermekarcunk a múlt ködébe merül
Harminc év alatt megkeményedünk belül
A maszk ránk tapad menthetetlenül

Álruhánk alatt senki sem marad végül... 

(Sülyi Péter után szabadon)


HARMIN ÉV ALATT MEGKEMÉNYEDSZ BELÜL - VAGY MÉGSE?
olaj-fatábla, 71,5 x 48,5 cm, 1995.

„Nem csak kenyérrel és benzinnel él az ember"

Egy békésebb, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életformáért

Mint tudjuk, egészséges, harmonikus és teljesebb életünkhöz kevés csak a test táplálása. Kevés csak az étel az ital, a kényelem, a kozmetika, csak a testnek adni meg mindent, amit megkíván. Kevés csak a testet gyarapítani, hiszen életünk gondolatokon és érzéseken keresztül válik tapasztalhatóvá. Ebből következően nem mindegy, hogy min gondolkozunk, mivel foglalkozunk, milyen érzéseket gerjesztünk magunkban. A szellemet és lelket is táplálnunk kell, sőt, talán fontosabb is, mint a test táplálása, hiszen minden, ami létezik, először szellemben fogan meg.

Amikor arról beszélünk, hogy valakinek a szeme világa, ezzel azt hangsúlyozzuk, hogy a szem, a LÁTÁS milyen fontos. Ebből vonhatjuk le a következtetést: NEM MINDEGY, HOGY MIT NÉZÜNK, MIT LÁTUNK! Szemeinken keresztül szerzett információ nagyon fontos bensőnk, lelkünk, szellemünk épülése, egészsége szempontjából. Amikor az újszülött megérkezik erre a világra, rányílik a szeme. Aztán később a TV és internet előtt ülve szerezzük a képi információkat. Szemeinken át látott, és magunkba szívott ismeret azonban ugyanúgy hordoz romboló, mint ÉPÍTŐ hatásokat. A romboló infók is lehetnek rejtettek, alattomosak, s ugyanígy az építő, egészséges infók is lehetnek közvetettek, szinte észrevétlenek, melyek a tudatalattinkra hatva épülnek személyiségünkbe.

Ezért NEM KÖZÖMBÖS TEHÁT, HOGY MILYEN KÉPEKKEL VESSZÜK MAGUNKAT KÖRÜL, MIVEL DÍSZÍTJÜK OTTHONUNKAT, ILL. AZOKAT A BELSŐ TEREKET, AHOL ÉLÜNK.

*************************************** 

A LevYnda Design - EIM Lakás- és Életkultúra ezt az építő célt hivatott szolgálni.

A LevYnda Design gyökerei arra az időre nyúlnak vissza, amikor az ezredforduló évében megjelent műtermemben egy csöndes, szerény, de erős akaratú, 20 éves hölgy, hogy festő szeretne lenni, és nálam szerezné meg a festészeti alapismereteket. Örömmel fogadtam 10 év után, amikor szintén egy hasonlóan 20 éves, elszánt, bájos lányt fogadtam tanítványommá, megalapozva vele az akkori Messenger Művészeti Alkotóközösséget. Ezek a tanítvány-dolgok valójában Yndával, lányommal kezdődtek, akit 10 éves korában bujtattam fel - látva tehetségét - hogy festő legyen. Ynda (Andrea) azonban sosem volt az a klasszikus értelemben vett tanítványom, hisz ő benne élt festészetemben, így mindent magába szívott, amit a festészet világa árasztani képes. Az akkori, Messenger festőközösségünk időközben feloszlott, de lappangva érett már az új kibontakozás, ami 2020-ra vált meghatározóvá, melyet Levyntgard Művészeti Iskola névvel fémjelzünk, s melynek tagja természetesen lányom, és az a 2000-ben megjelent hölgy, Rózsa lett. Sajátosan egyedi, klasszikus alapokon nyugvó művészeti iskolánk - amely elsősorban festészet-orientált - tette lehetővé, hogy létrehozzuk a LevYnda Design festészeti üzenetet, ami hasonló világlátásunkon és életfelfogásunkon nyugszik. Közös még bennünk, és számunkra nagyon fontos: Nem tartozunk semmilyen művészeti szervezethez, akadémiához, trendhez, nem követünk semmilyen izmust, elfogadott művészeti felfogást. Teljesen egyéni utat jár művészetünk.


Ynda a Művészetek vhölgyében - festményrészlet


RÓZSA - olaj-réztábla, 18 x 24 cm, 2000.

Művészeti társulásunk arra hivatott, hogy alkotásainkkal elsősorban a TERMÉSZETHEZ kapcsolódó Harmóniát, Kiegyensúlyozottságot, Békességet, Romantikus érzéseket, hangulatokat, Rendet közvetítsük, olyan alkotásokat készítve, melyek ezeket az értékeket hordozzák Egyedien, Igényesen, Művészien - hogy ilyen látvány kerüljön az emberek életterébe.

Mint tudjuk, a Természetben Rend van, s valójában minden ember erre a rendre vágyik.

Alkotásaink a TERMÉSZETHEZ, kerthez, vidéki élethez, kreativitáshoz kapcsolódó, ill. ezekből táplálkozó munkák, elsősorban KLASSZIKUS megfogalmazásban, ábrázolási módban. A magas szintű művészetet az által próbáljuk az emberekhez közelebb vinni, hogy ötvözzük az alkalmazott festészet lehetőségeivel.

Műveink, de még alapanyagaink nagy része is KÉZZEL készülnek, nem szériában gyártott tömegtermékek. Absztrakcióval is foglalkozunk, de ezek is követni próbálják a naturalista felfogást.

Külön érdekességként - mint egyfajta kulturális kreativitás - kompozícióink megfelelő elhelyezésébe beavatjuk azokat, akik alkotásainkat megvásárolják. Interaktív felfogás ez, s így műveink zöme tartalmaz valami olyan lehetőséget, melynek részesévé válhat a kívülálló személy is.


BALATON - olaj-vászon (4 részből) 81 x 81 cm, 2021. - Ynda festménye


A NAPKELTE KAPUJÁBAN  
olaj-fatábla (3 részből) 82 x 62 cm, 2021. Barta Rózsa festménye


BALATONI SZÉL - olaj-fatábla (5 részből) 50 x 115 cm, 2008.

Műveink: festmények (falakra helyezhetők, és közvetlen falfestés), díszített bútorok, használati tárgyak, művészi ajándék- és dísztárgyak, stb.

Az alábbi két festmény korai előfutára a LevYnda Design felfogásának.


NAGY, ZÖLD TALÁLKOZÁS A VIHAR UTÁN - olaj-fatábla, 65 x 85 cm, 1992.


ŐSZ ARCKÉPE - olaj-farost, 100 x 70 cm, 1993.

Első, bemutató kiállításunk ez év november 17-én nyílik Budapesten, az Andrássy u. 98. szám alatt lévő MagNet Közösségi Házban.


Meghívó-előzetes

Bemutatótermet is szeretnénk kialakítani, ahol az érdeklődők különféle, a témákhoz illő enteriőrökben láthatják a kompozíciók és kínálat egy részét. Ezt a jánosházi (Vas megye), jelenleg még épülő levyntgard Művészeti Bázison próbáljuk megvalósítani.


Az épület utcafronti látképe egy 2010-ben készült fotón

...és egy önarckép 1995-ből:


ÖNARCKÉP BAROKKOSAN - olaj-réztábla, 30 x 24 cm, 1995. 

Új hozzászólás