„Mindenből csönd lesz és közelség” - Pilinszky-kiállítás a könyvtárban (nov. 8. - dec. 3.)

2021.11.09. - 00:35 | vaskarika.hu

„Mindenből csönd lesz és közelség” - Pilinszky-kiállítás a könyvtárban (nov. 8. - dec. 3.)

Helyszín: Szombathely, Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2021.11.08 - 12.03.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár kamarakiállítás keretében emlékezik meg a 100 éve született és 40 éve elhunyt Pilinszky Jánosról (1921-1981).

A 60. évében elhunyt Pilinszky János rendkívül érzékeny, sebezhető és finom lelkületű ember volt. Aki ismerte őt (számos visszaemlékezés tanúsítja, többek közt Kocsis Zoltáné), kivétel nélkül családszerető, szeretettel teli, segítőkész, mindenkit meghallgatni tudó embernek tartotta. Ugyanakkor életének jelentős része volt a magány, a hajnalig tartó - kávéval és cigarettával kísért - komoly és komor csend. Írásai többnyire ebben a magányban születtek. Nehéz, tragédiáktól sem mentes életét, gondolatait, érzéseit többféle műfajban jelenítette meg: költészetben, prózában (rövidpróza, esszé, „regénykísérlet") és drámában.

A kiállítás ebből a sokféleségből válogat, a művész ismert és kevéssé ismert munkáiból: verseiből és prózájából, színműveiből, visszaemlékezésekből, valamint családi fotókból, levelekből. Az utóbbi években számos új kiadvány jelent meg Pilinszkyről: 2009-ben a Nap Kiadó gondozásában látott napvilágot a Pilinszky és a család című kötet, a Magvető pedig új kiadásban jelentette meg többek közt Szépprózáját, Esszék, cikkek címmel írásait és a Beszélgetéseket, amely a költővel készített interjúk gyűjteménye. A kiállítás mellett szeretettel ajánljuk olvasásra munkáit.

A kiállítás megtekinthető december 3-ig az 1. emeleti kölcsönzőtérben.


Új hozzászólás