Harry Potter varázsvilága elevenedett meg az Iseumban

Képgaléria megtekintése2021.11.15. - 15:30 | vaskarika.hu

Harry Potter varázsvilága elevenedett meg az Iseumban

November 13-án, szombaton rendhagyó eseménynek lehettünk tanúi a szombathelyi Iseumban, ahol egy tematikus délután részeként Harry Potter varázsvilága elevenedett meg a szemünk előtt. A program több mint kétszáz felnőttet és gyermeket hozott lázba.

A rendezvény alapvetően egy tudományos jellegű előadásból indult ki. Az Iseum Savariense egyik tárlatvezetője, Nagy Diána munkája során észrevette, hogy J. K. Rowling kitalált világa nem teljesen a fantáziára épül, sőt! Alapvetően elmondható róla, hogy a fiktív világ, amiben Harry története játszódik, számos helyen valós történettudományi, nyelvészeti és természettudományos ihletéssel jött létre, hogy csak a legfeltűnőbbeket említsük. Az Iseum munkatársa ezek közül - a múzeum jellegénél fogva - az antik vallástörténet kapcsán fedezett fel olyan kultuszokat, melyeknek szimbólumrendszerét ugyanazok a világban és természetben megfigyelhető motívumok inspirálták, mint Harry Potter történetében is számos elemet.  A legjellegzetesebb talán az Iseum homlokzati domborműve, ahol Isis istennő a Canis Major, vagyis a Nagy Kutya csillagképen ülve látható, amelynek a vezércsillagát Siriusnak hívják. Az Isis-kultusznak e sarkalatos motívuma tehát ugyanabból a jelenségből nyert inspirációt, mint Sirius Black híres karaktere.

Az Iseum Savariense állandó kiállításában nem ez az egyetlen olyan antik műtárgy, amelyről ilyen párhuzam mondható el. Ezeket a műtárgyakat alapul véve vetette össze a vallástörténetet Nagy Diána a Harry Potter-univerzummal az intézmény vezetőjének, Sosztarits Ottó régésznek a szakmai segítségével egy tudományos előadás keretében, majd ezt mini tárlatvezetés követte, hiszen az említett műtárgyakat közelről, élőben érdemes megtekinteni.

A témából kiindulva a szervezők arra is számítottak, hogy gyerekek tömegeit fogja vonzani a téma, hiába a tudományos jelleg. Az előadást és vezetést követően ezért különféle kreatív és jópofa programok sora vette kezdetét, többek között rengetegen vállalkoztak rá, hogy a híres Teszlek Süveg beossza őket a roxforti házakba. Volt lehetőség varázspálca- és mandragóra-készítésre, fejtörők megoldására, melyet gipszből készült műtárgymásolatokkal jutalmaztak, csillagászati témájú kézműves foglalkozásra, rúnaírásra láthatatlan pennával, valamint - hideg, novemberi nap lévén - egy forró tea elfogyasztására is.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás