Szombathely, a különleges város

2021.11.24. - 01:00 | Rozán Eszter

Szombathely, a különleges város

A polgárosodó Szombathely üzenete a mának címmel tartottak konferenciát az Őrvidék Házban.

Farkas Csaba, a Szülőföld Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Balázsy Péter megyei jegyző arról beszélt, hogy milyen rendkívüli személyiségek éltek városunkban a dualizmus korában, és persze a későbbiekben is. A város sikerének titka abban rejlett, hogy a vezetők a véleménykülönbségeik ellenére képesek voltak az összefogásra.  A program Kelbert Krisztina osztályvezető, történész, muzeológus, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum Történettudományi Osztály: Acélanyák - A szombathelyi Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége munkája, propagandatevékenysége a nők háborús mobilizációja érdekében, 1939-1945 című előadásával folytatódott. A MANSZ 1918 decemberében alakult, a keresztény-konzervatív elitre épült. A magyar asszonyok az Isten-haza-család hármas jelszót követték. A szombathelyi csoport 1820-ban jött létre, majd 28-ban újjáalakult. Hazafias rendezvényeken vettek részt, szerepet vállaltak a légoltalomban, zászlóanyaságot vállaltak, támogatták a revíziós törekvéseket, szegény gyerekeket támogattak, honvédelmi munkát láttak el, gyűjtéseket szerveztek, ápolói tevékenységet végeztek.

Balló László művészettörténész Szombathely neves házait mutatta be. A régi, dualizmus korában épült házak többségét ma már nem láthatjuk eredeti formájukban, mert vagy lebontották, vagy átalakították azokat, ezért már csak a fényképek őrzik emléküket.

Szombathely a 17. század közepétől kezdett polgárvárossá alakulni, fejlődésének három szakaszát különböztethetjük meg. Az első a 17. század közepétől indult, a második korszak Szily János nevéhez fűződik, a harmadik pedig a 19. század végére, a kiegyezés utáni időszakra tehető. Szombathely épült-szépült, fontos szellemi és kulturális központtá vált, afféle „magyar Weimarrá", sorra bukkantak elő a szebbnél szebb épületek. A későbbi korok azonban nem igazán voltak tudatában, milyen építészeti kincseket rejt városunk, új házakat húztak a helyükre, vagy megváltoztatták egyes elemeiket. A Kőszegi utcában például 28 házból összesen 5 maradt meg eredeti állapotában. Balló László bőséges képanyaggal illusztrálta mondanivalóját. Összegyűjtött fotóiból könyv is készült, mely december közepén jelenik meg.

Dr. Asbóth Mária, Farkas Géza örökségének ápolója: Őrizni az örökséget - Képekkel írt történelem című előadásában nagyapjával, Szombathely híres fotográfusával ismertette meg a hallgatóságot. Asbóth Mária sokat köszönhet a nagyszüleinek, emberséget, hitet, kitartást, a nehéz pillanatokban való helytállás képességét kapta tőlük, olyan értékeket, melyek időtállóak, és erkölcsi alapokon állnak. A nagyszülei akkor sem felejtkeztek el a szegények segítéséről, amikor nekik maguknak is rosszabbul ment a soruk.

Dr. Pál Ferenc levéltáros, Vas megyei levéltár: A Szombathely környéki falvak - Polgárosodó Szombathely című előadásában osztotta meg velünk gondolatait.

A résztvevők megtekinthették a Szombathely hagyomány és fejlődés című rövidfilmet, melyből megtudhattuk, hogy Szombathelyt gazdag múltja különleges várossá teszi.

Új hozzászólás