Balló László: Neves házak – Szombathelyi etűdök - Kötetbemutató a BDK-ban

2021.12.06. - 08:15 | vaskarika.hu

Balló László: Neves házak – Szombathelyi etűdök - Kötetbemutató a BDK-ban

Helyszín: Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2021.01.13.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Szülőföld Könyvkiadó tisztelettel meghívja 2021. december 13-án, hétfőn, 17 órára a könyvtár előadótermébe, Balló László NEVES HÁZAK - SZOMBATHELYI ETŰDÖK című könyvének bemutatójára.

Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő, kutató gondolatai a kötetről:

Mindig nagy örömöt jelent nekem egy könyv megjelenése, de örömöm fokozódik, ha ez a könyv szülővárosommal van valamiféle kapcsolatban. Az sem mellékes körülmény, hogy ezt a most megjelent könyvet egy lokálpatriotizmustól fűtött, városa értékeiért aggódó ember írta. Balló László költő. Költészetének érzékenysége, lényeglátása pedig érződik a nem éppen lírai témájú könyvön. Mint a nemrég megjelent kötetének fülszövegében írja a kiadója: „Balló László az apró észrevételek költője." Ez jellemzi ezt a költészettől látszólag távol eső, de a figyelmes olvasó számára mégis néha lírai érzékenységgel megfogalmazott munkáját is. Apró és nagyon fontos megfigyelések gondos, szigorú logikai rendben felsorakoztatott érvelések támasztják alá véleményét a város állapotáról. Minden egyes sorából érződik az aggodalom, amit szeretett városának épületeiért, utcáinak, tereinek méltó állapotban való megőrzéséért érez. Mindezek mögé impozáns művészettörténeti tudás, várostörténeti ismeret és kritikai érzék sorakozik fel.

Ezért aztán az sem fog a könyvben csalódni, aki egyszerűen csak helytörténeti ismereteket, építészeti elemzéseket szeretne olvasni.

     Ám, Balló László nem áll meg itt és bőven okoz meglepetéseket az olvasónak. Néhol már intimnek is mondható gondolatokat oszt meg a várossal való viszonyáról, vagy éppen vádlóként lép fel az értékek elpazarlóival szemben. Nagyon merészen rombolja le elavult fogalmainkat, az idegenforgalomról, a vendéglátásról, vagy éppen a városfejlesztésről, helyesebben arról, amit mi fejlesztésnek hittünk. Rombol ugyan, de egyszerre új értelmezéseket, merőben szokatlan, eddig ismeretlen megfogalmazásokat is kínál. De, hisz költő lenne, a szép szavak mestere!

      Mindenre kiterjedő figyelme nem kerüli el sem parkjaink, sem utcabútoraink állapotát. Nem kevésszer érte meglepetés e sorok íróját sem az egyes fejezetek olvasása során, pedig a város történetében jártasnak gondolta magát. Az aprólékos kutatásnak köszönhetően, nagyon sok eddig elveszettnek hitt adat kerül az érdeklődő szeme elé és nagyon sok ismert adat kerül merőben szokatlan megvilágításba.    Külön figyelmet érdemel a bőséges illusztráció, mely nagyon sok, kevéssé ismert felvételt is tartalmaz és már magában is alkalmas arra, hogy elkápráztassa az olvasót.

      Nem könnyű olvasmányt ad a kezünkbe a szerző. Nem mindig adnak derűre okot a mondatai, meglátásai és következtetései, ám az biztos, hogy aki figyelemmel olvassa, az egy olyan Szombathelyt ismer meg általa, amit más kiadványban így nem talál meg. Balló László meglepetést kínál a város múltjával most megismerkedőknek, de biztosan merem állítani, hogy azoknak is tartogat újdonságot, akik régebb óta foglalkoznak helytörténettel.


Program:

A vendégeket köszönti: Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója

Bevezetőt mond: Horváth Soma, Szombathely MJV alpolgármestere

Balló László Szeptemberi torzó című versét előadja: Szabó Tibor András, Jászai Mari-díjas színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója

Ezután felcsendül Bujtás Ervin Szombathely dal című kompozíciója a szerző előadásában

A régi Szombathelyről Spiegler Tibor helytörténeti kutató, műgyűjtő mondja el gondolatait

Balló László: Neves házak - Szombathelyi etűdök

Berzsenyi Dániel Könyvtár

2021. december 13-a, hétfő, 17 óra

Új hozzászólás