A MEDIAWAVE 2010 részletes programja - letölthető programfüzettel

2010.04.15. - 00:20 | vaskarika.hu

A MEDIAWAVE 2010 részletes programja - letölthető programfüzettel

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2010.04.30 - 05.16.

Közel két hét múlva kezdetét veszi Szombathely egyik kiemelt kulturális eseménye, a MEDIAWAVE – „Fényírók Fesztiválja” Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál, mely idén ünnepli 20. évfordulóját. Írásunkban összegzést adunk a zenei, a filmes és egyéb kísérőprogramokról.

Az esemény húsz év után új helyszínen, új koncepcióval három hétvégét felölelően 2010. április 30. és május 8. között Szombathelyen, valamint május 13 - 16 között az Őrségben (Őriszentpéter) és Burgenlandban (Rudersdorf) , továbbá a hármashatárnál (zárónap) kerül megrendezésre.

A 'hagyomány és modern' tiszteletét szem előtt tartva, az elmúlt húsz év során a MEDIAWAVE két alappillérére, a filmre és a zenére támaszkodva egyedülálló, magas művészeti értékeket közvetítő és őrző összművészeti fesztivállá nőtte ki magát nemcsak hazánkban, hanem a környező régiókban is. Ötödik éve a fesztivál kiegészül egy harmadik alkotóelemmel, a nemzetközi ifjúsági művészeti műhelyek filmes, fotós és zenei szekcióival, melyek mind létszámukban, mind minőségükben önálló eseményként is megállják a helyüket.

A fesztivál programfüzete ide kattintva letölthető!

ZENEI PROGRAM

A Fesztivál zenei programja a választékot és a minőséget tekintve semmit sem változott, továbbra is ethno, jazz, népzene és underground zenék mentén halad, sőt a szervezőknek ebben az évben kifejezetten erős programot sikerült összehozni. A koncertek struktúrája viszont átalakult, ebben az évben elsősorban a három hétvége köré szerveződik a zenei program, sok szabadtéri, ingyenes koncerttel a jubileumra és az új főhelyszínre való tekintettel.

A legnagyobb érdeklődéssel várt koncert kétség kívül GIL SCOTT-HERON, amerikai költő, énekes, zongorista május 7.-i, Fő téri, ingyenes fellépése lesz. A hetvenes-nyolcvanas évek klasszikus soul-funk előadója, a hiphop keresztapjaként tisztelt előadó 16 év hallgatás után idén új albummal jelentkezett, amit máris az új évtized legnagyobb hatású albumai közt tart számon a sajtó. Gil Scott-Heron hosszú évek után tér vissza a rivaldafénybe, első európai turnéjának Szombathely az egyetlen kelet-európai állomása.

A tavalyi évben kezdtük el honosítani a lengyel „THANKS JIMI FESZTIVÁL" ötletét, melynek lényege hogy a május elsejei egész napos rendezvény csúcspontjaként színpadra áll a nap összes fellépője és a közönség bevonásával együtt gitározzák el Hendrix „Hey Joe" számát. Az ötlet rendkívül egyszerű, de roppant hangzatos és látványos! Tavaly Wroclaw főterén 6346 gitáros pengette el a dalt, jelenleg ez Guiness rekornak számít „a világ legnagyobb zenekara" kategóriában. Ha rekorddöntésre nem is, de egy jó hangulatú együttlétre mindenképp számítunk, aki tud, gitárt hozzon magával feltétlen!

Az est fő fellépője egy igazi all star zenekar, melyet STEVEI SALAS amerikai gitáros vezet. Az énekesi poszton a Rolling Stones elsőszámú vokalistája BERNARD FOWLER lesz, aki 20 éve kíséri Jaggeréket minden albumon és turnén, a dobok mögött a kultikus Pearl Jam kilencvenes évekbeli dobosa, Dave Abbruzzese fog ülni..

A jubileumra való tekintettel néhány klasszikus MEDIAWAVE fellépő is tiszteletét teszi a fesztiválon, és az elmúlt évek nagysikerű zenekaraiból is válogattak néhányat a szervezők. A cseh-morva IVA BITTOVÁ a kétezres évek környékén több alkalommal töltötte meg a győri Zsinagóga omladozó falait, a portugál „afro-latin bomba" TERRAKOTA zenekar 2007-ben járt Győrben.

A fesztivál további fellépői közt található Isztambul kultikus oreintal-dub zenekara, a BABA ZULA, a Szardínia szigetéről érkező katalán énekesnő FRANCA MASU, és Szentpétervár hírhedt surf-psychobilly bandája, a MESSER CHUPS is. Az itthon már jól ismert örmény zenészek alkotta DETI PICASSO Grencsó Istvánnal áll majd színpadra, a hazai színeket az ANIMA SOUND SYTEM egyedi fellépése, továbbá Harcsa Veronika új formációja a BIN-JIP, a THE QUALITONS, VOLKOVA SISTERS, TÓTH VIKTOR TERCETT, SONNY AND HIS WILD COWS és további zenekarok koncertje színesíti.

FILMPROGRAM

A 20. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválra a 81 országból érkezett 1173 nevezés közül 8 játék-, 18 kisjáték-, 22 animációs, 12 kísérleti és 12 dokumentumfilm került versenyprogramba. Az animációs, kísérleti és dokumentumfilmeket a tavalyi fődíjas Viszlát, hogy vagy? c. dokumentumfilm rendezője, Boris Mitic, Radu Igazság animációs filmrendező és Peter Lataster értékeli majd, aki 2006-ban a legjobb táncfilmnek járó díjat vehette át a MEDIAWAVE-n Születés-nap című filmjéért. A kisjáték- és játékfilmes zsűriben pedig az Oscar-díjas vágót, Alan Heimt, Pálfi Györgyöt, a szlovák első nagyjátékfilmes Mira Fornay-t és a holland Jos Stellinget köszönthetjük majd, aki olyan örökzöldekkel lopta be magát a MEDIAWAVE közönségének szívébe, mint A váróterem vagy A benzinkút. Mindkét zsűrinek nehéz dolga lesz majd az értékeléskor, hiszen nagyon erős versenyprogram állt össze 2010-ben. Számos filmfesztivált nyert alkotás, két a 2010-es Oscarra jelölt és egy Oscart nyert film, Peter Greenaway kísérleti mozija és Mika Kaurismaki új játékfilmje, valamint egy Isabella Adjani főszereplésével készült darab fog többek közt versengeni majd egymással.

Az idén 20. születésnapját ünneplő fesztiválon nosztalgiázhatnak is az érdeklődők: a MEDIAWAVE 20 korábbi zsűritagjának javaslata alapján készült 20 filmből álló válogatás az elmúlt húsz év legkiválóbb alkotásaiba nyújt betekintést.

A vetítések mellett 2010-ben is szervezünk filmszakmai konferenciákat. Májusban sor kerül a dokumentumfilmes kerekasztalra „A valóság túlélése (a dokumentumfilm választása)" címmel, a Filmklubszövetség Filmbarát-találkozójára és az MMKA nyílt kerekasztalára. Idén megrendezzük a MEDIAWAVE Film Forum nemzetközi filmkonferenciát, ahová többek között a hazai és szomszédos országok filmalapjait, különböző filmes szervezeteket és szakembereket várunk majd.

IRODALMI PROGRAMOK

A fesztivál két fő irányvonala, a film és a zene mellet megtartandó értékeink közé tartozik a költészethez, irodalomhoz való kapcsolódásunk bemutatása is. Az évforduló alkalmából a MEDIAWAVE-hez szorosabban kötődő, irodalommal foglalkozó barátainkat arra kértük, hogy ezen alkalomra készítsenek illetve vegyék elő korábbi megemlékező szövegeiket, alkalmi verseiket, visszaemlékezéseiket, emlékképeiket a fesztiválról avagy saját köteteikből válasszanak az alkalomhoz illő írásokat.

Ezen alkotások nyilvános felolvasásával köszöntenénk a jubileumot 2010. május 7-én pénteken délután 16:00-kor Szombathely neves szülöttének, az Ulysses-ből ismert Leopold Bloomnak házában.

A jubileumi eseményen felolvasnak:

Tolnai Ottó, író, költő
Parti Nagy Lajos, író, költő
Kőrösi Zoltán, író
Balázs Attila, író
Lábass Endre, író
Bošco Krstič, író
Villányi László, költő
Jász Attila, költő
Varga Mátyás, költő
Danyi Zoltán, költő

PASSPORT CONTROL 18. WORKSHOPOK A MEDIAWAVE FESZTIVÁLON

2010. ÁPRILIS 30- MÁJUS 8, SZOMBATHELY

A MEDIAWAVE ismét megrendezi a Passport Control művészeti műhelyeit a MEDIAWAVE Nemzetközi Film- és Zenei Fesztiválon filmes, fotós, zenei, filmkritikai és VJ szekciókban. A workshopok kiemelt témája az Együtt feketén-fehéren, amely roma és nem roma résztvevők művészeti együttműködéséről, alkotásáról szól. A filmes workshop Daróczi János (MTV) és Vizi Mária (Duna) vezetésével mélyed el a rövidfilmek készítésének rejtelmeiben. Emellett neves fesztiválvendégek tartanak rövid előadásokat a fiatal filmeseknek Pálfi György, Alan Heim Oscar-díjas vágó és Boris Mitic dokumentumfilmes személyében. A zenei szekcióban az énekeseket Tintér Gabriella tanítja autentikus cigány dalokra, a zenészeknek pedig Ferenczi György szájharmonikás mutatja meg a blues és az ethno kapcsolódási pontjait. A fotós részleg Horváth M. Mária és Pettendi Szabó Péter útmutatásával kalandozik a szociofotográfiától az archaikus fotográfiáig. A VJ-workshop résztvevőivel a Tűzraktér és a VJ-Centrum vizuális munkásai, Kálmán Mao Mátyás és Sztojánovics Andi a fesztiváltereket és a koncerteket dekorálják vizuálisan, a filmkritikai workshop résztvevői pedig a fesztivál napi terméséből szemezgetnek írásaikban. A Passport Control 18. eseménye tehát új helyszínen, Szombathelyen éled újjá.

A műhelyek résztvevőinek a fesztiválbelépőt 50%-os kedvezménnyel biztosítja a MEDIAWAVE.

Jelentkezés és információ: passportcontrol.eu, passport@mediawave.hu

A jelentkezés határideje: április 15!

Új hozzászólás