A szabadságharc mindennapjai - Március 15-i programok a Smidt Múzeumban

Képgaléria megtekintése2022.03.16. - 00:30 | Szakonyi Eszter

A szabadságharc mindennapjai - Március 15-i programok a Smidt Múzeumban

A szabadságharc mindennapjai című programot az 1848-49-es forradalom és szabadságharc elsősorban Vas megyét érintő emlékei köré építették fel.

A számos látogatót a program elején dr. Keppel Csilla, a program végén Tangl Balázs történész vezette végig a Smidt Múzeum forradalmat érintő kiállításán. 

Nemcsak korabeli kokárdák, hanem korabeli fegyverek, iratok és ruházatok vannak a múzeum birtokában, amelyek a forradalom kis szeletét tudták bemutatni kicsiknek és nagyoknak. Míg a tárlaton a tárgyi emlékeket mutatták be, a program két rendkívüli előadásán a szabadságharc valóságát mesélték el.

dr. Hollerné Mecséri Annamária előadásában a Vasvármegye 1848 és 1849-es évét mutatta be: A polgári társadalmi életét, a szabadságharc kitörését, Vasvármegye 16 pontjának kikiáltását, a nemzetőrségek megszervezésének kötelezettségét, a megye császári megszállását, majd felszabadulását, végül a kolerajárvánnyal végződő szabadságharcot.

Saly Noémi művelődéstörténész előadásában már Pestre helyezte a hangsúlyt. Pontosabban a Pilvax Kávéházba, ami történelmi tanulmányainkból "csak" egy irodalmi kávéházként volt ismert. Saly Noémi elképesztően élvezetes előadásában bemutatta a kávéházak születését, hogy miért volt jobb egy pesti kávéház, mint egy bécsi, mit keresett ott biliárdasztal, hogyan lett a Pilvax A Pilvax.

A programok között azt is tapasztalhatták az érdeklődők, hogy nemcsak régen voltak huszárok, hanem most is léteznek. A Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozata a verbunkos bemutatón kívül huszárnótákkal is közelebb hozta a szabadságharc mindennapjait.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás