Best of MEDIAWAVE - a 20 legjobb filmet vetíti csütörtökönként a Savaria Mozi

2010.04.17. - 13:00 | Makrai Tamás

Best of MEDIAWAVE - a 20 legjobb filmet vetíti csütörtökönként a Savaria Mozi

Szombathelyen már most elkezdhetnek ráhangolódni a „Fényírók Fesztiváljára”, hiszen április 15-től minden csütörtökön 18:00-tól egy-egy válogatást láthatnak a korábbi MEDIAWAVE Fesztiválok legjobb filmjeiből az Agora-Savaria Filmszínházban!

Az idén 20. születésnapját ünneplő fesztiválon nosztalgiázhatnak is az érdeklődők: a MEDIAWAVE 20 korábbi zsűritagjának javaslata alapján készült 20 filmből álló válogatás az elmúlt húsz év legkiválóbb alkotásaiba nyújt betekintést.

Első alkalommal, április 15-én (csütörtökön) az elmúlt évek legviccesebb, legmeghökkentőbb és legszívhezszólóbb kisjátékfilmjeiből vetítettek válogatást!

A Nőcsábász

Oli a nőcsábász, az egyéjszakás kalandok nagymestere, aki az esti játszmák minden lépését egy naplóban vezeti - hogyan, kivel, mikor, hányszor, milyen volt. Egy ilyen kaland során hozza össze a sors Laurával. Oli szokásához híven, a dolga végeztével angolosan le akar lépni, de Laura kislánya különböző módszerekkel ottmarasztalja. Végül az aktusnapló Laura kezébe kerül, melynek előre nem várt következményei lesznek. Ettől fogva mindkettőjük élete gyökeresen megváltozik, és a kislány leghőbb vágya is teljesül.

Képcső

Az egész film egy teljesen hétköznapi problémából indul ki - elromlik a család sokatlátott TV-je. Csakhogy ez az aprócska, mindennapos probléma a várostól messze lakók számára már nagyobb gondot jelent. Kora reggel, esőben, sárban gyalogolva, apának és fiának együttes erővel összefogva kell leküzdeniük a természet és a város viszontagságait. Mikor már majdnem hazaérnek, bekövetkezik a végzetes hiba, melynek hatására akár az egész napos út feleslegessé válhat. Már csak egy kérdés lóg a levegőben: vajon működni fog-e a megjavított TV.

Puhány

Tipikus angol kertvárosi környezet, ahol a környék „faszagyerekei" szabadon garázdálkodhatnak, kényük-kedvük szerint. Scott és az apja is a banda célpontjává válik. Az apát egészen a küszöbig követik, aminek hatására Scott a tettek mezejére lép, és kimegy a biztonságot jelentő házból. Amint kilépnek az ajtón, elszabadul a kertvárosi pokol. Az apát agyba-főbe verik, míg a fia eleinte csak tétlenül nézi, majd visszalép a házba, és egy krikett-ütővel a kezében tér vissza. Végülis a srác megvédi apját, akire eddig példaképként tekintett. Korfilm az angol kertvárosokról, a huliganizmus csírájáról, az apa tiszteletéről, és persze a puhányságról.

Tolya

Tolya a többi sorstársával együtt egy munkásszállóban éli mindennapjait, ahonnan autóbuszok viszik őket tovább a munkahelyre. A jobb megélhetés reményében otthagyták a családjukat - ki a feleségét, ki a barátnőjét - és munkát vállaltak a szeretteiktől távol. Március 8-át írunk, a hivatalos nőnapot ünneplik a szerte a világon, így a puszta közepén eldugott munkásszállón is. A környék egyetlen telefonfülkéjén kívánnak sok boldogságot és kitartást a szeretett hölgyeknek. Azonban Tolya március 8-án hajnalban arra ébred, hogy kiesett a foga és nem tud beszélni. Felesége nem ismeri fel hangját, így leteszi a kagylót. Tolya nem adja fel, és egy olyan nyelven kezd el beszélni szeretett nőjéhez, melyet csak ketten értenek, a szeretet nyelvén - igaz, egy öreg kandúr hangján. Film a szeretet és szerelem mindenható, és minden nehézségen átlendítő erejéről.

Darázs

A filmet a 2004-es Mediawave Fesztiválon a legjobb rövidfilm díjjal, valamint 2005 -ben a legjobb rövid film kategóriában Oscar - díjjal jutalmazták.

Tipikus, angol modern társadalmat bemutató film. Zoe egyedül neveli gyermekeit, egy zsúfolt garzonlakásban élnek öten. Pénzük alig van, az ennivalóra is úgy kell összekeresgélni az aprópénzt a tárca aljából. Zoétől bármikor elveheti a gyámhatóság a gyerekeket, mert tud nem nekik megfelelő anyagi és családi környezetet biztosítani. Andrea Arnold (Akvárium) kísérleti filmje kiutat keres egy darabokra hullott életből. A legkilátástalanabb helyzetben azonban jön Dave, a megmentő, a régi szerelem, „a 4-es számú buszjegy". Dave és Zoe együtt töltik az estét, míg a gyerekek kint játszadoznak, és éheznek a parkolóban. Már majdnem révbe ér Zoe és Dave, mikor egy aprócska, de annál veszélyebb rovar, egy darázs száll a legkisebb gyerek, Kai arcára. Az anya a legidősebb lányt okolja saját hibája miatt. Mindezt Dave a háttérből szemléli, majd tényleg megmentőként viselkedik, és így együtt - Dave, Zoe, és a gyerekek - egy jobb élet reményében elautóznak a sötét éjszakába.

Új hozzászólás