Vadvirágok, a színes tavaszhírnökök - Itt egy csokor a legpompásabbakról

Képgaléria megtekintése2023.03.19. - 09:20 | Büki László 'Harlequin'

Vadvirágok, a színes tavaszhírnökök - Itt egy csokor a legpompásabbakról

A vasi és a zalai erdők barnás avarrétegéből és pusztafüves lejtőin már számos színes tavaszhírnök "dugta ki" virágát - hóvirág, tavaszi hérics, májvirág, berki szellőrózsa, galambvirág, kisvirágú hunyor, mocsári kockásliliom, kakasmandikó, leánykökörcsin - és virít az erdő tisztásain, vízfolyásai mentén vagy épp lankás részein. Ebből adunk át egy csokrot.

Hóvirág

A "tavaszika" - nevéből is adódóan - jelképezi leginkább a tavasz közeledtét. Ez a kis hófehér, csüngő virágú növény törékenynek látszik, de valójában szívós, ellenáll a legkeményebb télnek is. 2017-ben az év vadvirágának választották Magyarországon. Fotónk a Szelestei Arborétumban készült március közepén.

Kakasmandikó

A kakasmandikó márciusban virágzik leginkább, ám bókoló, élénk bíborpiros színű szirmait és jellegzetes, nagyalakú foltos levelét nem egyszerű megtalálni a tavasz kincseit kiterítő réten, erdőben. A liliomfélék családjába tartozó különc virág népi nevei is szemléletesek: fogasgyökerű fű, földi piroska, kutyafoggyökér, nyakagyar, Szent György virág, tavaszciklámen, ill. a nem túl hízelgő qrva-virág - utóbbi elnevezés minden bizonnyal a leveleken megjelenő foltoknak a nemi betegségeket kísérő jelenségekkel való hasonlóságával hozható összefüggésbe. Egész Európában, így hazákban is nagymértékben veszélyeztetett.


Leánykökörcsin

Március elejétől megkezdte virágzását hazánk egyik legszebb kora tavaszi vadvirága, a leánykökörcsin. Ugyanakkor szépsége és feltűnősége egyben a veszte is... Állományai országszerte ritkulnak, Vas megyében is közel harmadára csökkent a tövek száma. A növény 1982 óta törvényi védelem alatt áll, emellett Natura 2000 közösségi jelentőségű faj, így a gyűjtése szigorúan tilos! Őshonos fajainkat őrizzük meg ott, ahol a helyük van: a természetben!

Mocsári kockásliliom

A mocsári kockás liliomnak április-május környéke a csúcsvirágzása, de már van néhány tő, amiért érdemes a lelőhelyeire ellátogatni. Európában, főleg Közép- és Délkelet-Európában található meg, de általában csak szórványosan; a rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti, Magyarországon is védett növény!

Berki szellőrózsa

Magyarországon főleg a Dunántúlon gyakori a 15-30 centiméter magas növény. Lomb- és tűlevelű, valamint elegyes erdők, cserjések, hegyi rétek lakója. Március-áprilisban (esetenként májusig) nyílik; az egyik legszebb kora tavaszi erdei virágnak tartják. Enyhén mérgező növény. Fogyasztása tilos, szerepel az OGYÉI tiltólistáján is.


Galambvirág

Csak Európában fordul elő. Üde, főként gyertyán- és bükkelegyes erdőkben, ligeterdőkben él. 10-20 cm magas évelő, márciustól májusig virágzik. Levelei 3-5 levélkéből tenyeresen összetettek. A levélkék tompán karéjosak, hamvaszöldek.

Odvas keltike

Március-május környékén virágzik. 10-20 virágból álló, végálló fürtjeiben a virágok lilásak, bíborlilásak, illetve fehéres krémszínűek, hosszú sarkantyúkkal. A két színváltozat együtt fordul elő, a lilás valamivel gyakoribb, mint a fehér. Egyéb nevei: hüvelykes földfüstje, kakasláb, lyikas ír, tavaszi gerezdeske, üres földfüstfű.


A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Taki 2022.03.28. - 16:49
Az utolsó képen nem biztos hogy keltike van. Annak sok virága van egy tövön. Hasonló ehhez, de függőlegesen sok virág van egymás alatt. :)
BLH 2022.03.30. - 10:01
Nekem helyben azt mondták, ez keltike. Ráadásul a szellőrózsa és a galambvirág is nagyon könnyen összetéveszthető. :) Szóval bármi is lehet! ;)