Kapocs jelen és múlt között – Balló 69 irodalmi délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

2022.04.13. - 11:00 | Rozán Eszter - Fotók: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Kapocs jelen és múlt között – Balló 69 irodalmi délután a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Balló 69 címmel irodalmi délutánon vehettek részt az érdeklődők a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Balló László 69. születésnapja alkalmából végigtekinthettünk egy mozgalmas életúton, melybe a költészet, az iparművészet és az építészet éppúgy belefér. Balló László beszélgetőtársa dr. Czetter Ibolya és Farkas Csaba volt, közreműködött Bujtás Ervin és Szabó Tibor.

Horváth Soma, SZMJV alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy Balló László a múlt és jelen között egyfajta összekötő kapocs, és nemcsak a verseiben, ahol a romantika korát eleveníti fel, hanem azokban a könyveiben is, melyekben Szombathely múltjával foglalkozik. Spiegler Tibor Balló Lászlót egy korábbi alkalommal az apró észrevételek költőjének nevezte, mert a jelennek és a jövőnek szóló intelmeket fogalmaz meg egy szép épület vagy park kapcsán, és a művészi gondolatok mellet figyelmeztet is. Az alpolgármester Csele Beatrix egyik versét is elmondta.

Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó igazgatója arról beszélt, hogy a 69-es egy nagyon jó szám, mert egyensúlyt tükröz. Balló Lászlónak eddig 11 kötete jelent meg, melyből 5 a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot. Balló László írásai a Facebook segítségével egyre szélesebb rétegekhez jutnak el, a lokálpatriotizmus egyre jobban felébred az emberekben, melynek egyik oka, hogy Balló László nem költői jellegű írásaiban is megtalálható a költészet. Írásai nem száraz leíró művek, hanem a poétalélek is megnyilvánul bennük. Balló László hozzátette, hogy tudatosan fogalmaz olvasmányosan, a Facebook pedig kiváló fórum arra, hogy az olvasói megtalálják, akik értékelik a munkáját, és ő is megtalálja őket.

Dr. Czetter Ibolya, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Magyar Irodalomtudományi Tanszékének vezetője elmondta, hogy Balló László munkássága két részre osztható, az egyik a költészet, a másik pedig az egyéb írások, melyek művelődés- és művészettörténeti, helytörténeti, építészeti, iparművészeti (órák, bútorművészet) témákkal foglalkoznak.

Balló László korai élményeit is megosztotta a közönséggel. Szombathelyen, a Király utcában született, 5 és 10 éves kora között Kenézen nevelkedett. Oda küldték a szülei, hátha ott fel tudják hizlalni a vézna kisfiút. Nagy hatással volt rá, hogy a faluban a Rákosi- és a Kádár rendszer elől menekült arisztokratákkal, gyárosokkal találkozott. Ezek az élmények visszatükröződnek az írásaiban. Innét ered a 100 évvel ezelőtt élt hölgyek iránti érdeklődés, vagy a régi házak iránti szeretete. Már egészen kicsi korában elkezdett írni és rajzolgatott is, később a rajzolás elmaradt, viszont jött teljes intenzitással a versírás. Nem szereti javítgatni a verseit, ahogy az ihlet jön, úgy papírra is veti őket. Nem figyel a tartalomra, logikára, a versírás szabályaira, a szerkezetre, mégis szabályos vers jön ki belőle. Vannak rövidebb, hosszabb költeményei, sőt halandzsaverset is írt. A nosztalgia egész költészetét és egyéb munkáit is áthatja, olvasótábora egyre jobban növekszik.

A műsorban Bujtás Ervin énekes-dalszerző és Szabó Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója kiváló tolmácsolásában Balló-költemények is elhangzottak.


Balló László művei:

Kvázi Magvető Könyvkiadó, 1986

Fakult vedúták Bibliofil, kézműves kötet, Szombathely, 1996

Ezla könnyei Fekete Sas Kiadó, 1997

Melchior Hefele bútorművészete Szombathelyen Szülőföld Könyvkiadó Kft., 2015

Ezeregy nagy titok. Melchior Hefele elfeledett architektúrái Magyar Nyugat Könyvkiadó, Szombathely, 2016

Keringő álom Szülőföld Könyvkiadó, Szombathely, 2018

Értékes óráink Szülőföld Könyvkiadó Kft., 2019

Olyan csodás!... Szülőföld Könyvkiadó Kft., 2020

Őszi sanzon Fekete Sas Kiadó, 2020

Neves házak Szülőföld Könyvkiadó Kft., 2021

Múzsájához szólván Fekete Sas Kiadó, 2021

Fotók: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu
Szöveg, nyitókép és videó: Rozán Eszter

Új hozzászólás