Kirándulástippek: a noszvaji barlanglakások

Képgaléria megtekintése2022.04.18. - 00:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kirándulástippek: a noszvaji barlanglakások

Noszvaj barlanglakásai igazi bakancslistás úticélok. A legrégebbi barlangokat az 1600-as években mélyítették ki, de a legtöbb a 19. századból származik. Noszvajon volt olyan időszak, amikor a lakosság 30%-a élt ilyen lakásokban. Barlanglakás- és kaptárkőtúránk első része.

A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget, és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket a barlanglakásokat. 1862-ben 64 pincelakásban laktak családok, 1930-ban 70 barlanglakásban 249 személy húzódott meg. Még 1970-ben is az északi és déli területeken 40 pinceházban 159 ember élt. Volt olyan időszak, amikor Noszvaj lakosságának 30%-a élt ilyen lakásokban. A házak belseje úgy nézett ki, mint egy klasszikus parasztház, meszelt falu berendezett szobák, az udvaron állattartásra alkalmas ólak voltak kialakítva. Az itt élő családok önellátók voltak.

A Farkaskő-dűlőben a barlanglakások a Bükkalja kőkultúrájának részeként jöttek létre. A lakóházak építéséhez tufakövet használtak, kibányászása közben üregek keletkeztek, ezeket az üregeket hasznosítva, megformálva, tovább mélyítve lakhatóvá tették a több helységből, alkalmanként több szintből kivájt üregeket.

1997-ben a barlanglakásokat egy szobrászokból álló csoport megvásárolta, és megkezdte a nagyon rossz állapotban lévő épületek felújítását. Az épületek helyrajzi számmal rendelkeznek, a felújítási munkálatokat a szakhatóság engedélyezte. Az eredeti állapotoktól eltérően az újjáépített házak közművesítettek (villany, víz...). A Farkaskői Barlangok Alkotótelep napjainkban képzőművészeti, zenei, tájépítészeti összejöveteleknek ad otthont.


A közönség számára korlátozott nyitvatartással látogatható a művésztelep, hogy a művészi tevékenységet ne akadályozza a folyamatos vendégjárás. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem"-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.

Látogatható: 10.00 - 18.00 óráig;
Csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján: 06/31/781 2855
Jegyárak:
felnőtt: 500 Ft/fő
kedvezményes: 300 Ft/fő 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás