Lélekemelő koncerttel emlékeztek Balázs Fecóra Táplánszentkereszten

Képgaléria megtekintése2022.04.25. - 07:10 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Németh József

Lélekemelő koncerttel emlékeztek Balázs Fecóra Táplánszentkereszten

Az Elment a nap című koncerttel emlékeztek Balázs Fecóra április 23-án Táplánszentkereszten, az iskola rendezvénycsarnokában. A nagysikerű műsorban fellépett Alföldi Alexandra, Danics Dóra, Frua (Gerencsér Fruzsina), Hertelendy Zénó, Lujo, Szokodi Zoltán és Tóth Dániel énekesek. A zenei kíséretet a Mistral Band adta.

2020. november 26-án érkezett a hír, elhunyt Balázs Fecó énekes-zeneszerző-billentyűs. Beteg szíve nem tudta legyűrni a gyilkos kórt. Egy nagyszerű zenészt, jó barátot veszítettünk el, dalai azonban örökké itt maradnak velünk!- vezette fel az emlékestet Kovács Ági konferanszié.

Fecó 1967-ben a Neoton billentyűseként kezdte zenei pályáját. 1972-ben Som Lajos basszusgitárossal kiváltak a zenekarból, majd Radics Béla gitárossal és Brunner Győző dobossal megalakította az első hard-rock együttesét, a méltán elismert Taurus-t. Ennek a korszaknak lett a terméke a Kőfalak leomlanak című sláger. Sajnos azonban a kőfalak nem omlottak le, ezért a zenekar csupán alig több, mint egy évet élt meg. Fecó ezt követően külföldön zenélt. Hazatérését követően Koncz Zsuzsa kísérőzenekarában billentyűzött. Erre a csapatra építve 1978-ban megalakította a Korált, ami 1986-ig működött.  


Ebből az időszakból számos nagyszerű, a honi popörökzöldek közé vésődő sláger szólalt meg, mások mellett a Homok a szélben, a Kölykök a hátsó udvarból, Kevés voltam neked, Ne állj meg soha, Maradj velem, Hazafelé. Fecó szólókarrierjéből is elhangzottak máig élő, közismert dalok, többek közt A csönd éve és az Évszakok.

Bár a Korál együttes 1986-ban befejezte a koncertezést, Fecó nem maradt feladat nélkül. Még ez évben A Kápolnáért Kulturális Egyesülettel karöltve elindította Kovács Ferenc, Vida Ferenc és Kozma Gábor alapító tagokkal a Sitkei Rockfesztivált, amit napjainkban is minden év augusztusában megrendeznek a Hercseg-hegyen, a kápolna tövében. Ennek köszönhetően teljesen megújult, és eredeti pompájában látható a kis kápolna. Tornyai messziről hirdetik ezt a nagyszerű összefogást. 


Radics Bélának, a Taurus legendás gitárosának állított emléket a Nagy varázslat volt című dal. Radics mindössze 36 évet élt, 1982-ben ment el közülünk. A sírkövére az van vésve, hogy ő volt Magyarország minden időben legjobb gitárosa. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy roadja, segítője az akkor még nagyon fiatal Tátrai Tibor volt! Radics Béla legendás Gibson gitárja halálát követően eltűnt, de nemrégiben teljes eredetiségében előkerült. Előtte harminc évig érintetlenül feküdt a tokjában.

Balázs Fecó dalainak szövegét Horváth Attila írta, aki nagyon közeli barátja is volt Fecónak. Csak két kivétel van. Az egyik a Hazafelé című dal, aminek szövegét művésznéven, Rusz László álnéven Hobo, azaz Földes László írta. Hobo az időben a hanglemezgyártó alkalmazásában állt, ezért nem vállalhatta saját nevével. A rossz nyelvek szerint egyszerűbb a magyarázat: nem akarta vállalni a „gombolyító nagymamák" szöveget. 


A ráadás dalt - Nekünk nyílt a végtelen -, ami Fecó 60 éves szülinapjára készült Demjén Ferenc szövegével, az összes énekes énekelte. A ráadás ráadásaként pedig - lélekemelőként - egy békedal hangzott fel angol és magyar szöveggel, John Lennon Imagine-je. Zongorán Tóth Dani játszott. A dal legvégén, átmenet nélkül csendült fel az " Őrizd a békét, és dalolj velünk!" 

A teltházas előadáson a közönség a művészekkel együtt énekelte a dalokat, minden szám után hangos
üdvrivalgás kísérte a szerzeményeket. Az emlékesten autentikus hangszerek szóltak, a produkció beszerzett egy olyan billentyűt (Korg X5D), amit Fecó is használt, és mindenhova magával vitte. 


A műsorban felléptek Alföldi Alexandra, Danics Dóra, Frua (Gerencsér Fruzsina), Hertelendy Zénó, Lujo, Szokodi Zoltán és Tóth Dániel énekesek.

A zenét a Mistral Band - Aradszki Zsombor - gitár, Mészáros Gábor - billentyűk, Paksi János - dob,
Szentgyörgyi Arnold - basszusgitár, Szentgyörgyi Ábel - gitár, Wágner Máté - szaxofon - szolgáltatta.

A műsort szerkesztette és rendezte Gombás Endre.

Fotók: Németh József

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás