Szakralitás a roma képzőművészetben - Nyolc roma képzőművész tárlata az AGORA-MSH Galériában

Képgaléria megtekintése2022.05.05. - 07:00 | SAFO - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Szakralitás a roma képzőművészetben - Nyolc roma képzőművész tárlata az AGORA-MSH Galériában

Boldog Ceferino, a romák patrónusa napján, április 4-én nyílt kiállítás nyolc képzőművész munkájából az Agora-MSH galériájában. A tárlatot Dr. Székely János megyéspüspök nyitotta meg, a vendégeket Horváth Zoltán, az AGORA-MSH igazgatója köszöntötte. Köszöntőt mondott Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és László Győző, Szombathely MJV alpolgármestere.

Szakrális képvilág a roma képzőművészetben címmel nyílt kiállítás az AGORA-ban Boldog Ceferino, a romák patrónusának napján. Nyolc művész munkáiból válogattak a szervezők. A színes és elgondolkodtató tárlatot Székely János megyéspüspök nyitotta meg. 

Intenzív színekkel ábrázolt, Istenről, szeretetről alkotott az a nyolc roma származású képzőművész, akik a Fáklyavivők Egyesület szervezésében állítottak ki az AGORA emeletén. Ferkovics József festőművész elmondta, régi tervük volt ez a kiállítás. A megyéspüspökkel már évekkel ezelőtt is egyeztettek arról, hogy jó lenne egy szakrális képekből összeállított, roma képzőművészek által  festett alkotásokból álló kiállítást szervezni. 

Az élénk érdeklődés mellett megnyílt tárlaton Székely János megyéspüspök beszédében kiemelte, három dolog kell a romák felzárkóztatásához: oktatás, munkahely és szív.

A romák jelenléte Magyarországon elsősorban nem probléma, nem nehézség, nem kiiktatandó probléma, nem nehézséghalmaz, hanem mindenek előtt lehetőség. Olyasfajta talentum és kincs, amire építhetünk. Ezek a képek pontosan azt mutatják, hogy a cigány ember szívében mennyi gazdagság, mennyi érzelem, mennyi Istenközelség van" - mondta. 

Majtényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy az itt kiállított képek nemcsak a roma kultúra, hanem az egyetemes magyar kultúra részét képezik.

A nyolc művész válogatott munkáit május 29-ig láthatják az AGORA-ban.

A kiállító művészek:

- Balogh Tibor, grafikus
- Bari  Janó, festőművész
- Bódi Barbara, festőművész
- Horváth János, festőművész
- Ferkovics József, festőművész
- Kunhegyesi Ferenc, festőművész
- Ráczné Kalányos Gyöngyi
- Váradi Gábor, festőművész

Forrás: safo.hu

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás