140 éves megalakulását ünnepelte a Répcelaki Tűzoltóság

Képgaléria megtekintése2022.05.08. - 15:30 | vaskarika.hu - Fotók: Kéri András

140 éves megalakulását ünnepelte a Répcelaki Tűzoltóság

Május 7-én az évforduló alkalomból tűzoltófelvonulásra került sor, amin a Hegykői Tűzoltó Zenekar kíséretében felvonultak a város és a környékbeli tűzoltóegyesületek és gépjárműveik. A felvonulást követően ünnepélyes keretek közt adták át és áldották meg a tűzoltóság magasból mentő és terepjáró gépjárműveit. A gépjárművek átadása után ünnepi állománygyűlésre került sor, melyen a Répcelaki Tűzoltóság 140 éves fennállása alkalmából Répcelak Város Önkormányzata csapatzászlót adományozott a Tűzoltóságnak.

A Répcelaki Tűzoltóság 2022. május 7-én ünnepelte megalakulásának 140 éves évfordulóját. 

A szervezett tűzoltás Répcelakon 1882. március 19-én indult meg három település közös tűzoltóegyletének megalapításával, ez volt a Répczelak-Csánig-Niczki Önkéntes Tűzoltó Egylet. Alapításkor az egylet 248 tagot számlált, ebből 68 fő répcelaki volt.


Baranyai Bence lelkész és Szakál Szilárd plébános áldotta meg a gépjárművet

1890-es adatok szerint az egyesület felszereltsége egy tűzoltófecskendő, 60 méter tömlő és egy vízhordó kocsi volt. Az évek során folyamatosan bővült és fejlődött a tűzoltóság, amely tevékenyen vett részt az 1914-es répcelaki és az 1920-as nicki tűzvész felszámolásában, az 1965-ös árvíz felszámolási munkálataiban, valamint az 1969-es répcelaki szénsavgyár-robbanás kárelhárítási feladataiban.

2006-ban a sokévnyi megfeszített munka eredményeként megkezdte működését a Répcelaki Önkéntes Tűzoltóság, melyet Répcelak Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete és Répcelak Város Önkormányzata alapított, és ami 2012-től kezdve Répcelaki Önkormányzati Tűzoltóság néven működik.


A magasból mentő gépjármű pezsgős avatása

A Répcelaki Önkormányzati Tűzoltóság 17 településen elsődleges beavatkozó szervezet, szükség esetén további településekre és helyszínekre is riasztható.

A szervezet technikai felszereltsége és az állomány szakmai felkészültsége is kiemelkedő, a közösségi életben, a tűzmegelőzési feladatokban - mint ahogy a régmúlt időkben is - tevékenyen részt vesz.


A Répcelak Város Önkormányzata által adományozott csapatzászlóra köti fel a zászlószalagot dr. Kiss Julianna jegyző és Varga Sándor alpolgármester

A május 7-i ünnepségen részt vettek a város és a környékbeli tűzoltóegyesületek tagjai, továbbá a meghívott vendégek és megyei vezetők, mások mellett Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Lakatár Gábor tű. alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese, Szabó József, Répcelak polgármestere, Őri Tamás, a Répcelaki Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka és Hegedűs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás