Hazatért római útjáról a VOX Savariae

Képgaléria megtekintése2022.05.11. - 00:30 | VOX Savariae

Hazatért római útjáról a VOX Savariae

A Lakner-Bognár-házaspár által alapított és vezetett VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar május első hetét Rómában, az „örök városban” töltötte.

A kórus egy immáron három évre visszanyúló meghívásnak tett eleget. A római Pápai Magyar Intézet rektora, dr. Németh Norbert atya (a Szombathelyi Egyházmegye korábbi pasztorális helynöke) már 2020-ban invitálta a VOX Savariaet Rómába, a pandémia súlyos évei azonban nem tették lehetővé számunkra azt, hogy eleget tegyünk a meghívásnak.

Ez az év azonban beteljesítette a VOX Savariae - a Rómában élő magyar katolikus közösséggel közösen szőtt - álmait. A kórus csodálatos napokat töltött az olasz fővárosban. Szállásadóink, a Szent István-ház, illetve a Szent István Alapítvány munkatársai, valamint az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek körében (dr. Veres András megyés püspök szavaival élve) békére, hitre, lelki és szellemi közösségre találtunk. Akár csak Szerb Antal Utas és holdvilág című regényének hősével, nem történt velünk semmi, s mégis, megtörtént velünk minden: megtörtént velünk Róma. Meglátogattuk a Szent Pál bazilikát, felkapaszkodtunk a Capitolium dombra, sétáltunk a Colosseum monumentális falai között, bejártuk a Forum Romanumot, énekeltünk a Pantheon előtt, megcsodáltuk a Spanyol lépcsőt, érméket szórtunk a Trevi-kútba, és dalra fakadtunk a Szent Péter bazilika előtt is...


Fotó: VOX Savariae

A római program csúcspontját a Mindszenty József bíboros halálának emlékmiséjén, a római Celio dombon található Santo Stefano Rotondóban, a bíboros egykori címtemplomában nyújtott zenei szolgálat jelentette a kórustagok számára. A Szent István körtemplom (Basilica di Santo Stefano Rotondo al Monte Celio) Róma egyik legrégebbi bazilikája; Szent István vértanú tiszteletére szentelték fel az V. században. A bazilika számos magyar emléket őriz, ami annak köszönhető, hogy egy időben a pálosok kezelésében volt, később pedig a Collegium Germanicum et Hungaricum birtokába került, s még ma is hozzájuk tartozik.

Az Olaszországban élő magyarok nemzeti templomaként számon tartott körtemplomban Mindszenty-bíboros halálának napján, május 6-án évről évre emlékmisét tartanak. A liturgia részeként a VOX Savariae többek között az egykor Szombathelyen élő római katolikus lelkész, zenepedagógus Werner Alajos zeneszerző Szent Márton miséjét adta elő. Az ünnepi misét Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrálta.


Fotó: Vatican News

S ha már a VOX Rómában járt, május 7-én újabb lehetőség kínálkozott arra, hogy a római magyar katolikus közösség számára zenei szolgálatot nyújtson; a kórus néhány tagja részt vett a Szent István Alapítvány által működtetett Villa Mater Redemptoris ünnepélyes átadásán. Az Isteni Megváltóról elnevezett magyar női szerzetesrend tagjai által az 1960-as években felépített zarándokházat 2019-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megvásárolta, és a magyar kormány támogatásával teljesen felújította. Veres András, a Győri Egyházmegye főpásztora a zarándokházat ünnepi szentmise keretében áldotta meg.


A VOX Savariae zenei szolgálatain, a római magyarok közösségének jeles eseményein Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Bathó György helyettes államtitkár, Érszegi Márk, a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyházügyi tanácsadója, valamint Németh Norbert, a Pápai Magyar Egyházi Intézet rektora, a Szent István Alapítvány elnöke is részt vett, és jelen voltak a római magyar közösség egyházi és közjogi képviselői, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságának római zarándoklatán részt vevő tagjai, a római Pápai Magyar Intézet oktatói és hallgatói, valamint a szegedi Szent Gellért szeminárium elöljárói és papnövendékei.

A Rómában bemutatott zenei szolgálatok újabb csodálatos mérföldkövet jelentettek kórusunk életében, hiszen a szombathelyi VOX Savariae magas rangú magyar és olasz egyházi-közjogi elöljáróságok, magyar és olasz diplomaták előtt képviselhette a magyar nemzetet, a magyar keresztény közösséget.

A nyüzsgő Róma varázslatát a bőrünk alatt, a szívünkbe, lelkünkbe égve hoztuk haza. Lélekben megerősödve tesszük a dolgunkat, éneklünk tovább, Isten akaratát keresve a zene erejével építjük tovább a jelent és a jövőt, és hisszük, hogy utunk újra és újra visszakanyarodik még Rómába...


Fotó: Szent István Ház - Róma Facebook oldala

Galériafotók forrása:

- Olaszországi Katolikus Misszió
- Vatican News
- Magyar Kurír
- VOX Savariae

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Tóth Lászlóné 2022.05.11. - 13:30
Gratulálunk a tudósításhoz, nagyon tetszett a Kórus éneke! További sok sikert és élményeket kívánunk!