Vár Kapuvár - Dub-Reggae Frankföldről

2010.04.22. - 23:35 | vaskarika.hu

Vár Kapuvár - Dub-Reggae Frankföldről

Helyszín: Kapuvár, Shop-Stop

Dátum: 2010.04.24.

A kitűnő francia kortárs könnyűzenei korona egyik ékes gyémántját csodálhatják meg azok a szerencsések, akik ellátogatnak a Shop-Stop-ba 24-én, szombaton este. Lapunk regionális jellegénél fogva szívesen tudósít az ilyen hírekről, hisz a Győr-Sopron megyei város mindösszesen egy óra alatt kényelmesen leautózható távolságnyira van tőlünk, francia dub-reggae-ért pedig utaztuk már ennek a távnak a sokszorosát is. Zenzile és Public Relations rasztaünnepi ajánlatát olvashatják alant.

A tán legjelentősebb francia fúziós dub/reggae zenekar, energikus koncertjei rendre lenyűgözik a közönséget. A kilencvenes évek közepén formálódó zenekar mindig is fittyet hányt a stílusok közötti mesterséges gátakra - pályafutása alatt mindvégig a műfaji határok kitolására de leginkább lebontására törekedett.

Rendre újabb és újabb stílusok és közreműködők kerültek előtérbe, miközben azért megmaradt a jól bevált zenekari mag - a gondosan formált dub-struktúrákra pedig hip-hop, pszichedelikus rock, ambient elektronika, s helyenként klasszikus zenei elemek épültek. 2007-es lemezükkel (Living In Monochrome) egyenesen a 80-as évek post-punkját idézték meg, s némileg fel is gyorsultak: előtérbe kerültek a feszes, kvázi punkos témák, ami mellé a kilencvenes évek absztrakt dub/trip hop világának analóg elektronikus hangzása társult. Azon az albumon - többek között Tricky, Sir Jean ( Mei Tei Sho), Paul Saint Hilaire (rhythm and sound) mellett - feltűnt a zenekar az óta is állandó MC-je/vokalistája - Jamika Ajalon: az ő hangja az egyik főszereplő a Zenzile legújabb, Pawn Shop című albumán is (meghallgatható a zenzile.com oldalon!). A nehezen kategorizálható lemez egyszerre dub-os, hip hop-os, s persze erős rajta a kortárs és klasszikus pszichedelikus gitárpopzene - mi több, a napjainkban hódító zajos elektropop hatása is. De ami a legfontosabb: a sok hatás interferenciája egy eleven, pulzáló minden percében izgalmas albumot eredményezett - ami, nem utolsósorban, tartalmas koncertprogramnak is ígérkezik!


Új hozzászólás