Lezárult az első Jazzfest Budapest

2022.05.17. - 09:45 | vaskarika.hu - Fotó: Varga Beáta

Lezárult az első Jazzfest Budapest

Az első fesztivál lezárult, számos remek koncerttel lettünk gazdagabbak. Alább a Jazzfest Budapest záróközleményét Kleb Attila, a fesztivál művészeti vezetőjének, létrehozójának tollából olvashatják!

HIRDETÉS

JAZZFEST BUDAPEST - április 27. - május 12.

10+ helyszín, 200+ fellépő, 60+ koncert városszerte - Zene határok nélkül!

Tavaly év végén mertünk nagyot álmodni és mindössze három hónap alatt a nulláról indulva összehoztuk a Jazzfest Budapestet. A fesztivál tizenhat napja alatt:

- 12 helyszínen (MOMkult, BJC, iF, Jedermann, Fonó, Lumen, Mixát, Turbina, Gödör, Eötvös10, Olasz Intézet, Bartók Rádió)

- 64 koncert

- Több, mint 200 fellépő 16 országból

- A fesztivál fb oldala az elmúlt három hétben 240 ezres elérést produkált úgy, hogy nem volt pénzünk promóciókra.

Ezzel egyből Európa legnagyobb fesztiváljai közé kerültünk.

Sajnos ez sem volt elég ahhoz, hogy a magukat független és minőséginek tartó sajtóorgánumoknál elérjük az ingerküszöböt. Nekik fontosabb pl. a Kardashian-klán mindennapjai, mint az, hogy valami izgalmas történik a fővárosban.

Mindazoknak köszönjük, akik meglátták azt az értéket, amit a fesztivál képvisel, és hírt adtak róla.


Ennek ellenére közösen megmutattuk, hogy nem csak Kis Grófók, Győzikék, Berki Krisztiánok országa vagyunk, hanem léteznek és aktívak a valódi értékeket teremtő művészek.

Közös feladatunk és felelősségünk ezeket az értékeket megőrizni, hogy ne süllyedjenek el ezek a kis apró kincses szigetek.

Az, hogy ez így megvalósulhatott, a közönségnek és a szinte példátlan összefogásnak köszönhető, mert a jó zene, a jazz a közös pont, az összetartó erő. Hiszen nincs bal-, vagy jobboldali zene, a színpadon csak az őszinteség van.

Az elmúlt 16 napban csodákat élhettünk át közösen. Voltak ősbemutatók, mint pl. a Free Style Chamber Orchestráé, vagy a John Patitucci & Joey Calderazzo duo-koncert. Voltak különleges zenei találkozások, mint a Dresch Quartet örömzenélése Theodosii Spasovval, Ken Vandermark új quartettje Grencsó Istvánnal, a Nagy Emma Quintet lemezbemutatója Harcsa Veronikával és Ávéd Jánossal, az Anima Sound System Tim Ries-zel, Premecz Mátyással, Magyar Borival és ifj. Oláh Kálmánnal. Vagy Lukács Miklós improvicációs estje Balázs János zongoraművésszel, majd Paolo Angelivel kiegészülve, aki másnap Kézdy Lucával is improvizált. Említhetjük a Bacsó Kristóf TRIAD elő-lemezbemutatóját, a Borbély Műhely különleges koncertjét, amikor gyakorlatilag a közönség által körbeülve muzsikáltak, vagy a kis utcai zenés flashmobokat. Közös repülések voltak ezek mind.

Hogy együtt repülhettünk, köszönhető a közönségnek, a zenészeknek, a jazz szerető Főpolgármesternek, a támogatóinknak (Budapest Brand, NKA, az olasz, a spanyol, az osztrák és a bolgár kulturális intézeteknek és a Porche Hungarianak)

Folytassuk a repülést!

Kapcsolódó írásunk:

Teltházakkal zajlik az ország legnagyobb jazzfesztiválja, a Jazzfest Budapest

2022.05.06. - 12:40 | vaskarika.hu

Teltházakkal zajlik az ország legnagyobb jazzfesztiválja, a Jazzfest Budapest

Helyszín: Budapest

Dátum: 2022.04.27 - 05.10.

Pont félidőnél tart a Jazzfest Budapest, ahol eddig olyan művészek adtak egymásnak találkozót mint Dave Weckl, Tom Kennedy, Paolo Angeli, Szakcsi Lakatos Béla, Lukács Miklós vagy Balázs János. A programsorozat, amely az ország legnagyobb jazzfesztiválja is egyben és számos helyszín összefogásával jött létre, május 12-éig várja a közönséget a következő napokban olyan művészek koncertjeivel mint John Patitucci, Kenny Garrett, Tim Ries, Theodosii Spassov, Sárik Péter, Luiza Zan, a Dresch Quartet vagy Harcsa Veronika.

Új hozzászólás