2010 a keményzene éve - avagy koncertdömping Magyarországon

2010.04.24. - 11:00 | Antal Ádám

2010 a keményzene éve - avagy koncertdömping Magyarországon

Évek óta panaszáradatok armadájával néznek farkasszemet a honi koncertszervezők, a lemaradás szinte kézzelfogható volt, már ami a keményebb zenei stílusokat illeti. Idén azonban borulni látszik a dominó, hiszen rendkívül széles az a fémes zenei paletta, amit a szervezők összehoztak nekünk. Végre valahára idelátogat a világ egyik legnagyobb bandája a Metallica, a közelmúlt szigetes sikere után egy új lemezbemutatóval érkezik az Iron Maiden, sőt, még maga a Kiss zenekar is robbantani fog Budapesten. A Summer Rocks földbe állása óta itt egy újabb fesztivál, mely rendkívül olcsón, három napon át Csillebércen szórakoztatja majd a súlyos zene alattvalóit. Lapunk segít eligazodni a minőségi és fergeteges koncertmenüben, egyúttal alternatívát kínál a szobarockereknek is.

Budapest, május 14 Puskás Ferenc Stadion: Metallica, Volbeat, High On Fire

Minden idők egyik legnépszerűbb zenekara a Metallica végre- valahára ismét Budapestre látogat, s ha már itt lesznek, akkor valami fergeteges koncerttel készülnek majd, ami erősen teltház gyanús a hatalmas méretű Puskás Ferenc Stadionban. A rajongók több, mint egy évtizednyi várakozás után láthatják a James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett és Robert Trujillo alkotta négyest, de a jelenlegi felállást most először Magyarországon. A World Magnetic Tour '10 elnevezésű koncertkörút az idén megkezdett nagyszabású stadionturné folytatása lesz, amelyet már eddig is közel 2 millió ember látott világszerte. A csapat sikerét nem pusztán csak az általuk megnyert 9 Grammy-díj fémjelzi, hanem az a közel sem csekély tény, hogy eddig több, mint százmillió lemezt értékesítettek szerte a világon. A legutóbbi Death Magnetic már a régi vérbeli thrash metal anyagaikat idézte, és ez minden bizonnyal igen jó hír a rajongók számára, tekintve, hogy a csapat ismét a keményebb, autentikus oldalát mutatja majd. A túlontúl nagy érdeklődés azonban nem feltétlenül az új daloknak szól, sokkal inkább azoknak a klasszikusoknak, amelyet a csapat minden bizonnyal Budapesten is előhúz majd a kalapból. A műsor előreláthatólag több, mint két óra hosszúra nyúlik majd és számtalan show elemet tartalmaz a szervezők elmondása szerint. A nagy tömegnek köszönhetően igazi stadionkoncert várható, mely minden bizonnyal pár hétre médiaérdeklődés középpontjába kerül majd. Azt mondja igazi rocker nem hal meg anélkül, hogy ne látná James Hetfield-et és csapatát, így ez a koncert kihagyhatatlan ajánlat a hazai zenebarátok számára. A főműsor előtt azonban fellép még napjaink egyik legtehetségesebb zenekara, a dán „elvis-metal" Volbeat, akik nem is olyan rég fergeteges bulival szórakoztatták Budapest közönségét. A rendkívül komplex, behatárolhatatlan stílusban evickélő Volbeat élő koncertjei messze földről híresek, mi is több alkalommal ütköztünk már velük. A célzottan rádió képes, akut slágerérzékeny dalokban hellyel-közzel minden fellelhető, a vérbő thrash metáltól, a sziklaszilárd death metalon át egészen a rockabilly és country stílusig. A másik előzenekar az amcsi High On Fire csapata lesz majd, így a stoner/ doom zene kedvelői sem távoznak majd üres kézzel.

Budapest, május 28 Papp László Sportaréna: KISS

A 35 esztendős Kiss igazi rocklegenda, generációkon átívelő sikerük még ma sem kopott meg, bármerre utaznak a világon, mindenhol teltház fogadja őket. A nem is oly rég piacra dobott Sonic Boom lemez apropóján zajló turnén Európa szerte szép számmal fogynak a jegyek, többek között itt nálunk Magyarországon is. Persze ezen nincs is mit csodálkozni, főleg azért sem, mert a zenekar már jócskán túl van a 80 millió eladott lemezen és bizony friss dalaik is ütnek, mint a buszkerék. A mindig különleges fény- és hangtechnikával fellépő zenekar speciális show elemekkel is megörvendezteti rajongóit, így aki szeretné látni a világtörténelem egyik legnagyobb rock zenekarát egy felejthetetlen élménnyel nyakon öntve, mindenképpen ott a helye a Papp László Sportarénában május végén. Az együttes jelenleg futó, telt házas észak-amerikai koncertkörútja, a Kiss Alive 35 rendkívül jó kritikát kapott; a Metal Hammer a királyok visszatéréseként definiálta, a Mojo szerint "a Kiss-show ugyanolyan izgalmas és bombasztikus, mint a kezdetekkor". Az európai turné felhasználja az amerikai koncertek elemeit, mégis teljesen új, friss show-t láthatnak a rajongók, amely bemutatja az utolsó albumot is. Ez a lemez kezdett a legmagasabb chartpozícióban megjelenésekor az USA-ban a Kiss teljes karrierje során, és az egész világon óriási sikereket ért el. Minden rock rajongónak kötelező tavaszi program, kihagyása szigorúan orvosi igazolással!

Budapest, május 21-22-23 Csillebérc: MetalFest Open Air Hungary

A MetalFest fesztiválsorozat lesz idén nyáron Európa egyik legnagyobb metal történése. Három jónevű fesztivál, az osztrák Summer Nights, a német Legacy Festival, valamint a svájci Metal Dayz szervezőbrigádja fogott össze annak érdekében, hogy létrehozzák Közép-Európa eddigi legerősebb metal fesztiválsorozatát. A rendezvények egységes arculattal, egységes promócióval valósulnak meg. A csehországi verziót a legendás Masters Of Rock fesztivál szervezői, míg a magyar verziót a Hammer Concerts stábja hozza össze májusban, karöltve a sorozatot koordináló osztrák Rock The Nation ügynökséggel (MetalCamp, Paganfest, Neckbreakers Ball, Heidenfest, Into Darkness, Full Of Hate). A helyszín ideális, hiszen az ország bármely pontjáról könnyen elérhető, tömegközlekedési eszközökkel is könnyen megközelíthető. A helyszínen egy arborétum jellegű, hatalmas parkos terület várja a metal fanatikusokat, korlátlan sátorhellyel. Sőt, több, mint 1000 fő részére még faházas elhelyezésre is van lehetőség. A koncertek helyszíne évtizedek óta ifjúsági táboroknak ad otthont, így kellő számú vizesblokk, illemhely és zuhanyzó áll a fesztiválozók rendelkezésére. Ennek köszönhetően már az első évben is garantálni tudjuk, hogy a headbangereket Európa egyik legcivilizáltabb fesztiválja fogadja majd. A fellépők listája rendkívül veretes, a fiatalok körében népszerű bandák közül gyakorlatilag mindegyik elkapható a három nap leforgása alatt. Fellép a dallamos death metal egyik nagyágyúja, a viking témákkal bombázó Amon Amarth, itt lesz az ezredforduló heavy metaljának feltámasztásában ordas szerepet játszó Hammerfall, zúzni fog a világ egyik legspécibb, legönállóbb arculattal rendelkező bandája a Nevermore és persze a dallamos- szimfonikus ász a finn Sonata Arctica is. Eljön a thrash metal egyik koronázatlan királya, az elképesztő elánnal nyomuló, még gyakran a Metallicával is sokszor összemért Death Angel, robbantani fog a dallamos, harcos témákat középpontba állító svéd Sabaton, horzsolni fog a hatalmas dallamokkal és gigászi gitártémákkal sosem fukarkodó német Brainstorm valamint a legendás Astral Doors is. Hogy a folk metal hívei se maradjanak távol a rendezvénytől, arról a Finntroll, a finn Korpiklaani, és a svájci Eluveitie gondoskodik majd. Aki szereti a hagyományos, autentikus hangszereket metal zenei közegben és kapható egy igazi kupás-sörös táncbulira, bizony egyik koncertet sem fogja kihagyni. Az igazán kemény, sötét zene hívei epekedni fognak majd a death császár lengyel Vader, morózus Marduk és a Deicide koncertjei után. A dallamos power metal hívei pedig a román Powerwolfra és az olasz Elvenkingre fognak majd hatalmasat pörögni. A magyar színteret a Kalapács, a Dalriada, a Crossholder, a Vale Of Tears, a Nevergreen, a Megazetor és a Velvet Seal is képviseli többek között. Hatalmas élmény lesz igazán potom pénzért és még jó pár zenekar fellépésével. Aki tudja, váltsa meg a jegyét mielőbb!


Budapest, június 20 Petőfi Csarnok: Megadeth, Devildriver, 3 Inches Of Blood

Anthrax, Megadeth, Metallica, Slayer: ez az a hírhedt metal négyes, amellyel anno "minden elindult": E csapatok kiváló számaikkal és kompromisszummentes felfogásukkal hamar világsikert értek el, ami nélkül talán nem is tartana itt a mai metal színtér.
Dave Mustain, a Megadeth "lelkének" szívósságát és elszántságát jól tükrözi, hogy a Metallicából való kirúgása után képes volt egy olyan csapatot összehozni, mely a legnagyobbak között van, több mint 20 millió eladott lemezzel világszerte. A Megadeth jellegzetes gitárstílusáról ismert, gyakran használnak komplex, bonyolult zenei átkötéseket és váltásokkal teli gitárszólókat. Mustaine szintén ismert sajátos „vicsorgó" énekstílusáról, akárcsak visszatérő dalszöveg témáiról, mint a politika, háború, függőség és emberi kapcsolatok. Mint a kereskedelmileg egyik legsikeresebb heavy metal zenekar, a Megadeth több mint 20 millió albumot adott el világszerte, és hét egymást követő alkalommal jelölték Grammy-díjra a Best Metal Performance (kb. Legjobb metal dal) kategóriában. A 23 aktív év alatt a Megadeth-nek 20 hivatalos tagja volt, de a zenekar motorja, fő dalszerzője és egyetlen eredeti tagja mindig Dave Mustaine maradt. Az előzenekarok között ott található a klubkoncert specialista Devildriver, mely kőkemény, mozgalmas bulikkal hódítja közönségét, megalkuvást nem tűrve, fergeteges őrületet keltve. A 3 Inches of Blood sem ismeretlen a honi rockereknek: többek között a pesti Sziget fesztiválon is bizonyították már, hogy Kanadában sem ismeretlen a heavy metal fogalma. Kevesen tudják a nyilvánvalóan '80-as évek zenéin alapuló heavy metalt ilyen lelkesedéssel és precízen játszani.

Budapest július 12, Petőfi Csarnok: Queensryche

A Seattle-ből startoló Queensryche egyike a progresszív metálzene legendás úttörőinek, melynek az aranytorkú énekes Geoff Tate a frontembere. A csapat 80-as évek középen tört be a köztudatba és rögtön az első lemez után már KISS-el nyomultak egy közös turné keretében a tengerentúlon. A klasszikus Operation Mindcrime lemezük világhírnévig röpítette a tehetséges bandát, szinte nincs olyan rockzenét kedvelő ember, aki ne ismerné sztoriját és dallamait. A zenekar körbeturnézta az egész földtekét több ízben is, ám fellépéseik mindig tartogatnak új extrém dolgokat. A színpadi jelenetek óriási showt ígérnek valamint a történet szereplőibe bújt zenészek előadása egyszerre színházias és magasztos, ugyanakkor a hard rock zenekarokra olyannyira jellemzően húzós is. 90-ben az Empire lemez megkoronázta a csapat munkáját, majd tizennyolc évvel a legendás Mindcrime anyag után, 2006-ban érkezett a folytatás, mely újfent zseniálisra sikeredett. Nem is oly rég Budapesten is teljes estés főműsort adtak, és aki ott volt a koncerten bizony nagyon is jól tudja, a Queensryche júliusi fellépése piros betűs ünnep. Kiváltképp annak tükrében, hogy a zenekar egy hamisítatlan best of programmal érkezik a magyar fővárosba.


Budapest augusztus 11-16, Óbudai Hajógyári-sziget: Sziget fesztivál

Nincs olyan élőlény a földkerekségen, aki ne ismerné a brit heavy metal újhullámának egyik, ha nem a legnagyobb ászát, az Iron Maiden zenekart. A banda a Final Frontier World Tour keretében augusztus 14-én remegteti meg a színpadot, ahol az új albumuk néhány nótája is elhangzik majd a kihagyhatatlan klasszikusok mellett. A Szigeten 2008-ban hatalmas bulit adó gigazenekar, tehát ismét Budapesten horzsol és minden bizonnyal óriási tömegeket vonz majd a fesztivál területére. Az Iron Maiden karrierje során a legfontosabb heavy metal albumokat készítette, e mellett a legfanatikusabb rajongótáborral büszkélkedő, a legtöbbet idézett és a legnagyobb tiszteletnek örvendő zenekar. Az idei Szigeten nemcsak a klasszikus darabokat, hanem vadonatúj albumuk, a The Final Frontier anyagát is bemutatják majd. Egyesek szerint true heavy metal, van aki csak szimplán Maiden mániának titulálja. De tény, hogy az ötven körül járó brit Iron Maiden még mindig a világ legjobb koncertzenekara. Kihagyhatatlan fellépés, nem pusztán csak a rockzenét kedvelőknek, hanem mindenkinek, aki valaha is látni szeretné az egyik legnépszerűbb élőzenekart a földtekén.


Fellép még a Sziget fesztivál keretében floridai Tampában alapított Kamelot, mely immáron majdnem két évtizede meghatározó zenekara a többek között a Stratovarius, a Symphony X, a Nightwish, a Blind Guardian és az Epica által körbezúzott metalszíntérnek. A progresszív és szimfonikus metal legendáriumokban jegyzett együttest a kilencvenes évek hajnalán hívta életre Thomas Youngblood gitáros, aki az állandóságot jelenti az immáron számos tagcserét megélt formációban. Youngblood, valamint az együtteshez 1998-ban csatlakozott norvég énekes, Roy Kahn vezetésével a Kamelot eddig nyolc albumot készített el, köztük a teoretikusok által istenített Karmával, a Goethe Faustját feldolgozó The Black Halóval, illetve a 2007-ben kiadott, metalkörökön túl is rajongók tömegét a Kamelot udvarába csábító Ghost Operával. Idén nyáron a jelenleg Norvégiában új albumán dolgozó a Szigetre is bevonul fekete seregével.

Nem hiányozhat a fiatal rockerek toronymagas kedvence, a finn Children Of Bodom zenekar sem. Minden idők egyik legenergikusabb metalegyüttesének csak kevés rajongó mert hátat fordítani az elmúlt majdnem két évtizedben. A Helsinkihez közeli Espooból elszabadult együttes a kilencvenes évek közepe óta szinte megállás nélkül ontja magából az ütősebbnél ütősebb heavy metal albumokat. A power, a speed, a progresszív, a black és a dallamosabb death metal műfajában is nagyot alkotó Children Of Bodom eddig hat, a közömbös hallgatóknak nem kegyelmező albummal taglózta le a világot

Finnország legismertebb és leglátványosabb hard rock zenekara, a The 69 Eyes 2009 nyarán tizedik nagylemezével a Back In Blooddal ünnepelte huszadik évfordulóját. A frissen megjelent albummal a zenészek mind az általuk kidolgozott goth 'n' roll hangzásában, mind pedig a zenekari stábban vérfrissítést hajtottak végre. A Slayerrel és a Monster Magnettel korábban együtt dolgozó producer Matt Hyde munkája és lelkesítő hatása szerencsére hallatszik a rögzített felvételen. A korábbiaknál merészebb goth 'n 'rock show idén Budapestre, a Hajógyári-szigetre is elérkezik.

Új hozzászólás