Kőszegi zeneszerző művét is bemutatják a Kőszegi Várszínház nyitóelőadásán

2022.06.01. - 00:20 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kőszegi zeneszerző művét is bemutatják a Kőszegi Várszínház nyitóelőadásán

Helyszín: Kőszeg, Jurisics-vár

Dátum: 2022.06.03.

Június 3-án, a Nagy Nyitányon Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya, Liszt Ferenc Les Preludes című műve után Kárpáti Sándor, a 150 éve született kőszegi zeneszerző Feltámadás című szimfonikus költeménye hangzik el. A Chorus Sonorumot és a Savaria Szimfonikus Zenekart Scheer Uwe vezényli. Ez a koncert lesz egyben az Előadóművészeti Többlettámogatásból megvalósult új színházi nézőtér avatóeseménye. Köszönet az EMMI Kulturális Államtitkárságának és Fekete Péter volt államtitkárnak. A belépés ingyenes!

Több mindent ünnepelünk június 3-án a Kőszegi Várszínházban. Ez egyfelől a Grand Opening, a szabadtéri színházak közös nagy nyitásának a napja, másfelől az Összetartozás ünnepnap előestéje is.

Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya, Liszt Ferenc Les Preludes című műve után Kárpáti Sándor, a 150 éve született kőszegi zeneszerző Feltámadás című szimfonikus költeménye hangzik el. A Chorus Sonorumot és a Savaria Szimfonikus Zenekart Scheer Uwe vezényli.

Kárpáti tanítóként kezdte a pályáját, bár mindig is zenész akart lenni. Olyannyira nem tett le erről a vágyáról, hogy 60 évesen kezdett zeneszerzést tanulni a Zeneakadémián, 1932-ben. Akkor már kész volt a Feltámadás című műve - a trianoni békediktátum traumájának hatására komponálta. 1932. február 7-én volt az ősbemutatója a pesti Vigadóban. Nagy sikert aratott vele.

Tóth Aladár a Pesti Naplóban így írt: „Kárpáti tudatos döntése volt, hogy nyugdíjas korban a fővárosba jött, mivel bebizonyosodott, hogy ha a magyar zenei életben ismertségre törekszik, azt csakis Pesten érheti el. Ekkor szerez (kései) zeneszerzői diplomát is a Zeneakadémián, mellyel végérvényesen bebizonyítja, hogy hivatásos komponista."

Mizsei Zoltán, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének kutatója dolgozta fel Kárpáti Sándor életét és a Feltámadás című művének történetét. Azt is írja: „Nincsenek se a hangok, se az énekelt szövegek között vállalhatatlan gondolatok. A reménytelenség és a remény drámája, vigasz és bizakodó előretekintés van megkomponálva. A két nagy történelmi keresztény felekezet két legfontosabb éneke van befoglalva az ökumené egyesítő erejének jelképeként. A kőszegi pékmester zenére szánt fia, kinek anyanyelve még német, felnőttként diplomás magyartanárrá érik. Tanít minket: magyarokat."

Jöjjenek, június 3-án legyünk együtt ezen a napon is, nyissuk meg közösen a 40 éves Kőszegi Várszínház jubileumi nyarát.


Június 3., Kőszegi Várszínház

Grand Opening - Összefogás - ingyenes komolyzenei koncert

Műsor:

Erkel: Ünnepi nyitány
Liszt Ferenc: Les Preludes
Kárpáti Sándor: Feltámadás

Közreműködik: a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Chorus Sonorum
Vezényel: Scheer Uwe 

További információk és helyfoglalás:
Telefon: +36 94/360-113
E-mail: info@koszegivarszinhaz.hu 

Nyitóképünk archív fotó, a tavalyi fesztiválnyitón készült


Új hozzászólás