Új vezető karmesterrel néz izgalmas évad elé a Savaria Szimfonikus Zenekar

Képgaléria megtekintése2022.06.09. - 14:15 | Büki László 'Harlequin'

Új vezető karmesterrel néz izgalmas évad elé a Savaria Szimfonikus Zenekar

A június 9-i évadzáró sajtótájékoztatón jelentette be a Savaria Szimfonikus Zenekar új vezető karmesterét Kiss Barna igazgató. Vajda Gergely személyében két szezon után van újra vezető karmestere Szombathely nemzeti minősítésű zenekarának. A sajtótájékoztatón szó esett az előző évad eredményeiről és az új évad tervezett programjáról, bérletkonstrukcióiról is. Az eseményt megtisztelte Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester.

Vajda Gergely vezető karmester szerződése egy évre szól, de legalább négy-öt évben gondolkodnak - mondta el Kiss Barna, a szimfonikus zenekar igazgatója. Hozzátette: az elmúlt két évben húsz karmesterrel dolgozott együtt a zenekar, melynek tagjai szinte egyöntetűen kifejezték, hogy a most felkért vezető karmesterrel szeretnének dolgozni.

Az évadról szólva hangsúlyozta: a 2021/2022-es szezonban a koronavírus járvány ellenére is több mint száz zenei eseménynek voltak a részesei, 70 alkalommal hallhatta őket a szombathelyi közönség, de felléptek Budapesten a Müpában és a Vigadóban, több hazai nagyvárosban és koncerteztek Ausztriában, Olaszországban és Horvátországban is.


Kiss Barna igazgató

A direktor kiemelte: a következő évadban is a tőlük megszokott zenei sokszínűségre törekszenek, de terveik szerint több kortárs és több magyar zeneművet fognak játszani. A következő évad részletes programját még nem árulták el, de a fellépő szólisták között Kokas Katalint, Kelemen Barnabást, Kiss Mártont említették. Ígéretük szerint fellép majd Szombathelyen a Bartók-teremben Kolonits Klára Kossuth-díjas énekművész, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium országos elismertséget szerzett növendéke, Tóth Domonkos, és bemutatkozik egy fiatal olasz csellista, Ettore Pagano is.

Az igazgató kitért arra, hogy legközelebb június 11-én a szombathelyi AGORA Művelődési és Sportházban lépnek a közönség elé, ahol Verdi Rigoletto című operáját adják elő három felvonásban Kesselyák Gergely vezényletével, a Honvéd Férfikar közreműködésével. Az olasz nyelvű előadás címszerepét a lengyel Leszek Skrla alakítja, Gilda szerepében Vámos Katalint, a herceg szerepében pedig Bartos Barnát láthatja és hallhatja a közönség.


Vajda Gergely vezető karmester

Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: büszkék a nemzeti minősítést elért szimfonikus zenekarjukra, amelynek művészei nélkül elképzelhetetlenek a város kulturális rendezvényei.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás