Özönvíz után láttuk Noé bárkáját a Kőszegi Várszínházban

Képgaléria megtekintése2022.06.17. - 22:00 | Büki László 'Harlequin'

Özönvíz után láttuk Noé bárkáját a Kőszegi Várszínházban

Középkori angol szövegekhez írt családoknak szóló misztérium-operát Benjamin Britten angol zeneszerző, amit a 40 éves Kőszegi Várszínház ünnepi nyitányán láthatott és hallhatott a közönség. A bibliai történetet a mai kor látványelemeivel színesítő előadásban közreműködött a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Lautitia Gyerekkórus és a Budapesti Énekes Iskola tanulói. Vezényelt Horváth Gábor, a darabot Aczél András rendezte. Noét Fülep Máté, feleségét Rőser Orsolya Hajnalka alakította.

Edward Benjamin Britten (1913-1976) angol zeneszerző, karmester, zongorista a Noé bárkája szövegkönyvét egy 15. századi chesteri misztériumjáték nyomán írta. Az ószövetségi vízözöntörténetet egyszerűen elbeszélő opera számára Britten elképzelése szerint egy templom vagy egy nagy csarnok az ideális helyszín. A mű ősbemutatóját 1958-ban, az Aldeburgh-i Fesztivál keretében, az orfordi templomban tartották az Angol Nemzeti Opera művészei és amatőr gyermekénekesek közreműködésével. A darabban Isten hangját prózai színész szólaltatja meg, Noé és felesége szerepét énekli felnőtt, a többi szereplő gyermek.

A gyermekszereplők mellett a hangszeresek többsége is amatőr volt, a zenekarban csupán néhány hivatásos muzsikus játszott. A hallgatóság - vagyis a gyülekezet - a zeneszerző elképzelése szerint együtt énekelte az előadókkal az eredeti szövegbe betoldott egyházi himnuszokat. Britten virtuózan hangszerelt - kis zenekart alkalmazó - partitúrája briliáns példája annak, hogy miként lehet visszafogott hangszeres és vokális igényekkel, amatőröket és profikat közös munkára bírva igen hatásos zenés színházat létrehozni. Forrás: MÜPA.hu

A cselekmény szerint az Úr megelégeli az emberek gonoszságát és elhatározza, hogy özönvizet küld a Földre. Egyedül Noét találja méltónak arra, hogy megmeneküljön. Megparancsolja neki, hogy építsen egy óriási bárkát, vegyen bele minden állatból egy párt, de az emberek közül csak ő és a családja szállhatnak hajóra. Noé felesége és komaasszonyai nem veszik komolyan Isten fenyegetését, tovább pletykálnak és italoznak. Lassan esni kezd az eső, az állatok a hajóba vonulnak, de a házsártos feleség nem akar hajóra szállni, hanem részegségében táncol és énekel. Noé végül erőszakkal ráncigálja a fedélzetre. A barátnőit az árvíz elviszi. Az özönvíz tetőzése után a tomboló vihar megnyugszik. A galamb, amelyet Noé bocsátott ki a bárkából olajággal a csőrében tér vissza, ez a jele annak, hogy szárazföldet talált. Noé hálát mond Istennek, aki megígéri, hogy többet nem küld özönvizet a Földre és ígérete zálogául egy szivárványt feszít az égboltra.

A családi opera előtt, a 40 éves Kőszegi Várszínház ünnepi nyitányaként hangzott el Vajda Gergely Várfanfárja a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában.

Felcsendült a Várfanfár, a Kőszegi Várszínház ünnepi nyitánya

2022.06.17. - 02:00 | Büki László 'Harlequin'

Felcsendült a Várfanfár, a Kőszegi Várszínház ünnepi nyitánya

A Jurisics-vár Lovagtermében hangzott el a 40 éves Kőszegi Várszínház ünnepi nyitány, Vajda Gergelynek, a Savaria Szimfonikus Zenekar vezető karmesterének erre az alkalomra komponált műve, a Várfanfár.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás