Új szerzemények a Sisi-kiállításban

2022.06.21. - 13:30 | vaskarika.hu - Nyitókép: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Új szerzemények a Sisi-kiállításban

Megérkeztek a Magyar Nemzeti Múzeumból a Sisi-kiállításba kölcsönkapott műtárgyak.

A Magyar Nemzeti Múzeum nemrégiben újabb Erzsébet királynéval kapcsolatos tárgyakkal gyarapodott. Müncheni aukción kerültek kalapács alá az uralkodóház személyes tárgyai, melyek közül a királyné arcképét rejtő függő és egy ezüst tükör került magyar közgyűjteménybe. Az értékes műtárgyakat L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mutatta be a sajtó képviselőinek. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Múzeum rendelkezik hazánkban az egyik legnagyobb, Erzsébet királyné életét és személyét megjeleníteni képes gyűjteménnyel. Hazánk első múzeuma nem rejti el új szerzeményeit, hanem büszkén egészíti ki a szombathelyi Sisi - Királyné feketén-fehéren című kiállítást az újonnan vásárolt kincsekkel - tette hozzá.

A három intézmény (Magyar Nemzeti Múzeum, Móra Ferenc Múzeum, Savaria Múzeum) együttműködését dicsérő kiállítás hónapok óta várja a látogatókat. Bízunk benne, hogy az új tárgyak még vonzóbbá és érdekesebbé teszik a kiállítást, amely már eddig is nagy érdeklődésre tartott számot - fogalmazott Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója.

Asztali tükör Sisi monogramjával

Polírozott gyümölcsfa alapra öntött, cizellált, poncolt, vésett ezüstlemezt rögzítettek, mely a Josef Carl Klinkosch bécsi mester által vezetett híres műhelyben készült 1872 és 1880 között. Fent középen az Erzsébet nevére utaló "E" betűn a császári korona látható. Valamelyik császári rezidencia reprezentatív berendezéséhez tartozhatott.  

Függő Erzsébet királyné portréjával és monogramjával

A két oldalról is nyitható, nyakban szalagon vagy láncon viselt függő Erzsébet királyné akvarellel papírra festett arcképét rejti. A jól ismert koronázási portrén kívül, melynek eredetijét Georg Raab festőművész készítette a koronázás évében, 1867-ben, a császári koronás "E" betű is személyére utal. Az arany monogram alatt gesztenyebarna hajtincseket rendeztek szabályos rácsmintába. A 19. században szokás volt emlékként megőrizni a szeretett személyek haját. Leggyakrabban nyitható függőkbe rejtették a tincseket, hogy az egykori tulajdonosuk képével együtt nyakban vagy óraláncon viselve mindig a kezük ügyében legyen. Az uralkodók is gyakran ajándékoztak képmásukkal díszített szelencét vagy más ötvöstárgyat egy-egy fontos esemény vagy kiemelkedő szolgálat kapcsán, de ebben az esetben a haj ékszerbe foglalása arra utal, hogy közeli hozzátartozó kaphatta ajándékba a magyar koronázás évében.

Az új tárgyakkal kiegészült Sisi - Királyné feketén-fehéren című kiállítás 2022. augusztus 28-ig tekinthető meg a Savaria Múzeumban (Szombathely, Kisfaludy S. u. 9.).                                       

Királyné feketén-fehéren - Sisi-kiállítás Szombathelyen

2022.03.25. - 07:00 | Rozán Eszter - Fotók: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Királyné feketén-fehéren - Sisi-kiállítás Szombathelyen Sisi - Királyné feketén-fehéren címmel nyílt kiállítás március 24-én a Savaria Múzeumban. A Nemzeti Múzeum és a szegedi Móra Ferenc múzeum után a szombathelyi közönség is láthatja az Erzsébet királynéhoz kötődő tárgyakat, érdekességeket, melyek helybeli múzeumok kiállítási anyagával is kibővültek.

 


Itt vannak a Múzeumok Éjszakájának szombathelyi programjai (jún. 25.)

2022.06.20. - 17:00 | vaskarika.hu

Itt vannak a Múzeumok Éjszakájának szombathelyi programjai (jún. 25.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2022.06.25.

Sisi minden mennyiségben, Harry Potter varázslatos világa, kupolalátogatás a Zsinagógában, a porcelán légiessége, a börtöncellák feltáruló sötétje és érzékiség a képzőművészetben - mindez csak egy szűk kivonata mindannak, ami Szombathely 10 helyszínén vár ránk június 25-én este! Itt a teljes programsor!

Új hozzászólás