Irodalom és zene a Zsámbéki Nyári Színházban

2022.06.22. - 11:20 | vaskarika.hu

Irodalom és zene a Zsámbéki Nyári Színházban

Radnóti versei, levelei, naplójegyzetei, Grecsó Krisztián zenében életre kelő prózái és Kollár-Klemencz László sváb családjának regényes története is megelevenedik szövegben és dalban a Zsámbéki Nyári Színházban. A Zichy-kastély udvarán vezető színészek, ismert zenészek és remek szerzőink váltják egymást a színpadon irodalmi-zenés estjeinken a következő hetekben.

Mácsai Pál és Dés László szerkesztésében jött létre a Nem tudhatom - Radnóti és korunk című előadás, amelyben Mácsai Pál és Fullajtár Andrea előadásában hallhatjuk Radnóti eddig kevésbé ismert és ikonikus szövegeit, amelyből megelevenedik egy kor, melynek tanulságait ma is tanuljuk. Az előadást a szövegekre érzőn reflektáló zeneszerző, Dés László improvizatív szaxofonjátéka és remek zenésztársai, Dés András és Fenyvesi Márton teszik teljessé június 24-én Zsámbékon a Zichy-kastély udvarán. „Magunk sem gondoltuk volna, amikor ebbe belekezdtünk, hogy mennyi párhuzamosságot találunk az ő életének megalázó történései és egyes mai társadalmi történések között. Fontosnak tartom ezt megmutatni: ha nem ismerjük a múltunkat, akkor a jelenünket sem fogjuk jól csinálni." - mondta az előadásról Dés László.


Mi történik, ha az író gitárt ragad, a zenész pedig felolvas? Grecsó Krisztián és Beck Zoli hoz valamit magából Zsámbékra, ami nagyon más, mint amit megszokhattunk. A két - civilben jóbarát - alkotó a színpadon zenében és szövegben inspirálva egymást megidézi a mestereket és megmutatja, hogy minden alkotás gyökere, legyen az zene, vagy irodalom, közös. A Grecsó-szövegek életre kelnek, úgy ahogy a szerző regényeiben olvashattuk és úgy is, ahogyan még nem hallottuk. Ez az este pedig olyan, amikor a közös alkotásból a nézők sem maradhatnak ki! Várunk minden irodalmat és zenét szerető nézőt július 3-án Zsámbékra!


Nincs is személyesebb történet, mint az író saját családregénye és nem lehet hitelesebb előadás, mint amikor a szerző egyben zenész is, aki a színpadon zenével hívja életre a történeteket. Kollár-Klemencz László saját sváb családjáról írt és Az Öreg Banda címmel megjelent nagyívű regényének gyerekkori emlékek, családi anekdoták, legendák, fikciók és dokumentumok adták az alapját, a regényben pedig végigvonul a zene, azaz az újhartyáni Öreg Banda, akik fontos szerepet kapnak a közösség életében.


Kollár-Klemencz László írói és zenészi léte itt ér össze, regényben és színpadon egyaránt. Ritka pillanat, amikor alkotó ilyen mélyen személyes vallomását hallhatjuk, amely család- és zeneregény, de egyúttal Újhartyán fiktív krónikája is, amely július 8-án egy másik sváb hagyományokkal rendelkező településen, Zsámbékon vendégeskedik.

A Zsámbéki Nyári Színház további előadásairól ITT!

Új hozzászólás