Múzeumok Éjszakája: hangszersimogató a Bartók Teremben

Képgaléria megtekintése2022.06.26. - 18:15 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Múzeumok Éjszakája: hangszersimogató a Bartók Teremben

A Múzeumok Éjszakája programsorozathoz kapcsolódóan a Savaria Szimfonikus Zenekar tagjaival hangszerbemutatót hirdettek meg a Bartók Teremben, valamint sétát a hangversenyteremben és a zsinagóga kupolájában. Az egykori zsinagóga épületében Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója kalauzolta a hallgatóságot és osztott meg érdekes információkat az épület történetéről, a hangversenyteremről és a zenekar billentyűs hangszereiről.

Szombathely kulturális örökségének egy részét a Savaria Karnevál és más kulturális program részeként tudjuk megtekinteni. Karnevál idején az OTP Bank alatti római városrészletet és a Székesegyház tornyait csodáltuk meg szakmai vezetéssel, utóbbinak nagyharangja mellől csodálatos magaslati kilátás nyílik Szombathely városára.

Hasonlóan érdekes programot kínált a Múzeumok Éjszakáján az egykori zsinagóga épületének felfedezése.

Az előadáson Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója kalauzolt bennünket. Bevezetőjében bemutatta a zsinagóga történetét, amely 1836-ra tekint vissza, mikor is a mai Thököly utcában, a 46. számú házban működött Szombathely első zsinagógája.


Az 1871-es vallási szakadás után - amikor a zsidó hitközség ortodoxokra és neológokra vált szét - a kongresszusi irányzatot követők (neológok) új zsinagóga építésébe kezdtek. A területet a Batthyányaktól vásárolták meg, és 1880-1881. között Ludwig Schöne bécsi építész és a Kirchmayer Károly tervei nyomán felépítették. A tervezés 60 ezer, a kivitelezés pedig 130 ezer forintba került. A történelem viharai a zsinagóga épületét sem kímélték, és a zsidó közösség 1968-ban eladta a Magyar Államnak egymillió forintért, ami akkoriban öt családi ház árával egyezett meg. Mélyen értéke alatt értékesítették, azonban a kicsiny zsidó közösség sem fenntartani, sem használni, sem felújítani nem tudta volna a tekintélyes épületet. A zsinagóga teteje akkoriban már berogyott.

Ezután Kiss Barna a zsinagóga hangversenyteremmé alakításáról beszélt. Elmondta, Magyarország egyik legjobb akusztikájú koncertterme a szombathelyi Bartók Terem, melynek kialakításánál a zsinagóga impozáns külső jegyeit megőrizték, a belső térkiképzést azonban a látási és akusztikai követelmények figyelembevételével a legmodernebb stílusban tervezték meg vasbeton tetőszerkezettel és faburkolatú falakkal. Az egykori zsinagóga épületébe akusztikai megfontolások miatt egy dobozt építettek - az eredeti falak és az új terem közötti "senki földjére" ezen az estén szabad volt a bejárás. A falak között lehetőség nyílt „bekukucskálni" a hangversenyterembe, egészen más szemszögből „letekinteni" a koncertpódiumra és a nézőtérre.


A hangversenyterem legutolsó felújítása 2007-ben volt. A munkálatok során a termet újrafestették, kicserélték a székek kárpitját, új fény- és hangtechnikát szereltek fel.

A hangtechnika kiválóságának igazolására egy hangszerbemutatót rögtönzött a zenekar igazgatója. Először a mindenki által ismert Fazioli zongorát szólaltatta meg, melyen a billentyűsorral összeköttetésben álló, kis kalapácsokkal megütött, hangszekrényben kifeszített fémhúrok adják a zenei hangot. Majd egy kevesek által ismert hangszer, a spinet következett, amelynél a hangszer húrjait apró tüskék pendítik meg. Ezután a zenekar egyik új beszerzésű hangszere, a cseleszta került sorra, ami a zongorával rokon, kalapácsmechanikával működtetett hangszer. Végül a sípokból álló orgona került megszólaltatásra, kézzel működtethető billentyűzettel és pedálsorral. Amikor az orgona megszólalt, képzeletben visszatértünk a zsinagóga eredeti „világába". 


Kiss Barna mellett a zenekar művészei is örömmel és szeretettel fogadták a hangszerek iránt érdeklődőket, amiket főként - talán épp hangszerválasztás előtt álló - fiatalok próbáltak ki előszeretettel. 

További írásaink a Múzeumok Éjszakájáról:

Múzeumok Éjszakája: Sisi jött, látott és hódított

2022.06.26. - 14:30 | Szakonyi Eszter - Büki László 'Harlequin'

Múzeumok Éjszakája: Sisi jött, látott és hódított

A magyarok szeretett királynéját, Erzsébet királynőt megszemélyesítő Vas Viktória kedvességével, kisugárzásával elbűvölt gyermeket és felnőttet a Savaria Múzeum Sisihez kötődő programjaiban a Múzeumok Éjszakáján. Ahogy fogadását - egy gyönyörű Karlovszky-ruhában lépett a látogatók elé -, úgy a személyéhez kötődő előadásokat is élénk érdeklődés kísérte, a gyermekek szinte csodálattal nézték a sugárzó szépségű királynőt, akivel a Sisi-kiállításban játékos feladványon is részt vehettek. A fogadáson köszöntőt mondott Horváth Soma alpolgármester, közreműködött a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület.

A porcelán légiessége, avagy Schrammel Imre kísérletezése kaolintartalmú anyagokkal

2022.06.26. - 01:30 | Leila - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A porcelán légiessége, avagy Schrammel Imre kísérletezése kaolintartalmú anyagokkal

Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként került sor Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész porcelánszobrainak bemutatására a Schrammel-gyűjteményben (Éva-malom). A porcelánkészítés rejtelmeibe Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor vezette be az érdeklődőket.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás