Kirándulástippek: Balaton környéki látnivalók I.

Képgaléria megtekintése2022.07.09. - 10:00 | Kéri András

Kirándulástippek: Balaton környéki látnivalók I.

A Balaton környékén sok olyan látnivaló van, amelyeket érdemes útba ejtenünk, és autóval, busszal, vonattal vagy gyalog is elérhetők.

Európa egyik legnagyobb sztúpája a zalaszántói Béke Sztúpa. Már a hegyhez közelítve látható a teteje, egy darabig autóval is megközelíthetjük, de érdemes felsétálni a fák között. A Béke Sztúpa a buddhista vallás 316 méter magas és 24 méter széles épülete. Tetején 24 méteres életfa díszeleg. A lépcsősoron végighaladva egy Buddha szoborhoz érkezünk, amely Dél-Koreából származik. Az épület oldalát körülölelő hengereket forgatva imádkozhatunk vágyaink megvalósulásáért. A szentély 1992-ben épült Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetes kedvezményezésére. Az épületet körülvevő tér is a lelki béke, a nyugalom meglelését szolgálja, ahogy azt a Béke Sztúpa elnevezés is hirdeti.

Második megállónkon szintén a nyugalom szigetére érkezünk, a zalai dombokra nyíló kilátással. Ez a kis ékszerdoboz Sénye. Már Zalaszentgrótról Kehidakustány felé elindulva könnyen észrevehető a helyet jelző monumentális magyar zászló. Úti célunkhoz érve azonban nemcsak a ezt csodálhatjuk meg, találunk ott néhány régebbi és felújított házat, pincészetet is. A Kemence Kápolna a helyszín koronája. A levendulabokrok által körülölelt kápolna 2002-ben épült Vadász György (Nemzet Művésze Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész) tervei alapján. Az épület 7 méter széles és 11 méter magas, fehérre festett bazaltkőből épült. Az oldalán végignyúló, színes üvegekkel kirakott kereszt, illetve a tetején lévő üvegkúp varázsolják igazán különlegessé. A bejárati ajtó felett található feszületet egy-egy 40x250 cm festmény őrzi. Bár a helyszín magánkézben van, de nyitott minden imádkozni, házasodni, kirándulni vagy pihenésre vágyó számára.


A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás