Kirándulástippek: a kilátó, ahol Isten tenyerén pihenhetsz

2022.07.08. - 00:30 | vaskarika.hu - Fotók: Németh Tamás

Kirándulástippek: a kilátó, ahol Isten tenyerén pihenhetsz

Hollókő és Felsőtold között, az Országos Kéktúra nyomvonala mellett egy meghökkentően egyedi formájú kilátó készteti megállásra a túrázókat. A Cserhátban található Kéz-kilátó nem egy tipikus magyar kilátó, hiszen nem egy magasodó toronyról, hanem egy kilátópontról van szó. Igazi, modern látnivaló, hiszen csupán 2020-ban adták át a Csíkszentmihályi Benjámin által kivitelezett kilátópontot.

A Szekerce-patak völgye felett húzódó Szár-hegy oldalában a túrázókat, mondhatni, a tenyerén hordozza a természet, főleg, amióta egy hatalmas, tenyér formájú kilátó épült ide 2020 végén. Az „Isten tenyere" kilátóterasznak nevezett alkotást a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő SE felkérésére Csíkszentmihályi Benjámin tervezte és készítette el.


A patakvölgyben megbúvó, kis telepet hívják Farkaskútvölgynek, amelyet egy régi gémeskútról, a Farkas-kútról kapta a nevét. A festői szépségű, csendes kis völgy szívében egy száz éves kárpátaljai faház áll, mellette lovarda és kis tavacska teszi még romantikusabbá a helyszínt. A helyiek tanyasi élményekkel, programokkal, jurtában működő konyhával várják a vándorokat.


A kilátó gazdái korábban is kijártak a Szár-hegy oldalába elmélkedni, továbbálmodni a birtokot - ahonnan rálátni egész Farkaskútvölgyre - ezért is választották a figyelemfelkeltő alkotás helyszínéül. A 2020 végén felállított, egyedi alkotás építőanyagát a Farkaskútvölgy területén található erdő holtfái adták. A „kéztő" felől néhány lépcsőn jutunk fel a tenyérbe, amely tökéletes hely a pihenéshez, relaxáláshoz, meditáláshoz, de akár a hüvelyujjra is biztonságosan felmászhatunk. Nemcsak az izgalmas építmény, de a panoráma is marasztal: a Cserhát szelíden hullámzó dombjai vesznek körül, kissé távolabb pedig rálátunk Felső- és Alsótold házaira is.


Megközelítés

A kilátó Felsőtold és Hollókő felől is könnyen megközelíthető. Ha Felsőtoldra érkezünk, a buszokról a Felsőtold, faluház megállónál szálljunk le. Hollókőn a Hollókő, autóbusz-váróterem megállóig utazzunk a helyközi buszokkal.

A felsőtoldi buszmegállótól a K◼ vezet ki a faluból, majd hamarosan a K jelzésre váltunk. Ennek jobb oldali ágán haladunk Hollókő felé, és hamarosan elérjük a kilátót (1,8 km).
Hollókőről akár a buszmegállóból, akár a parkolóból indulunk, a K jelzést kövessük Felsőtold felé (2,6 km).


Parkolás

Felsőtoldon a buszmegállók környékén, az út mellett parkolhatunk a KRESZ betartásával.
Hollókőn a Küszöb Információs Iroda előtti parkolóban hagyhatjuk autónkat.


Új hozzászólás